Egyéb

Geszti adogat és fogad

Az Index írta meg, hogy állami pénzből reklámozhatja az állami pénzből készült filmjét Geszti Péter. A „Folyékony arany” című filmről van szó, amelynek egyik producereként hét és fél millió forintot nyert el a Magyar Nemzeti Filmalaptól, miközben ugyanott évi hatmillióért marketingesként is dolgozik. Az Index információi szerint Geszti ötlete alapján készült el tavaly év végén Antal Nimród rendezésében és szinte az összes magyar ismert színész részvételével a filmalapos imázsfilm, amit az előzetes ígéretek ellenére még mindig nem mutattak be.
Új MSZP-elnök, régi gondok

A Magyar Nemzet szerint annak ellenére vett fel évekig költségtérítést Tóbiás József nyíregyházi állandó lakcímére hivatkozva, hogy közben saját bevallása szerint is Érden lakott. Ezt egyébként maga az érintett is megerősítette a lapnak. És, hogy a dolog még szebb legyen, a Tóbiás-család 2003 óta bérlőként, 2009 óta pedig tulajdonosként lakja az érdi házat, amely a korrupciós botrányok miatt elhíresült Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesé volt. A párt közleménye szerint az elnök minden létező jogszabályt betartott, de magát az információt nem cáfolták.

Nyilvánosak lesznek trafikmutyi anyagok
Több mint egy évvel a nagy botrányt kavart, korrupcióval átitatott és a Fidesz-klientúra jutalmazását szolgáló trafikkoncessziós pályázat után, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végre és nagy nehezen eleget tesz annak a jogerős ítéletnek, amely a dohánykoncessziós pályázatok elbírálásával kapcsolatos közérdekű adatok nyilvánosságát írta elő. Jövő héten kiadja a pályázati értékelő lapok és települési értékelési jegyzőkönyvek másolatait. Persze kérdés, mi lesz az iratokban, mert a minisztérium közleménye utal arra, hogy oldalanként nézték át a papírokat, hogy csak a legszükségesebb adatok legyenek nyilvánosak.

Utazó nagykövetnek lenni jó
HVG cikke szerint több saját vállalkozása is van a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott utazó nagykövetnek, Mendelényi Dánielnek – ami teljesen legális, mert ezt jelenleg semmilyen törvény nem tiltja. Az egyiket egy kínai óriáscéggel közösen alapította, de szerinte ennek semmi köze ahhoz, hogy korábban a kínai-magyar kapcsolatokért felelős kormánybiztosságot vezette. A lap hozzáteszi, hogy diplomata-útlevelük van, költségtérítés jár nekik, de valójában a nyilvánosság számára átláthatatlan, mit csinálnak az utazó nagykövetek.

Kifliszámláló adóellenőrök
A NAV ellenőrei egy külföldi tulajdonban lévő pékségben rejtőztek el és számolták, hogy mennyi péksüteményt adnak el, valamint, hogy ez hogyan viszonyul a cég bevallott forgalmához. Az eset után pedig a NAV kiadott egy olyan sajtóközleményt, ami után Rákosi Mátyás is megnyalta volna Orbán Viktornak mind a tíz ujját. A NAV közleménye szerint „felháborító”, hogy a külföldieknek„nem volt elég az a nyereség, amit a pékáru árán elértek, jövedelmüket még adóeltitkolással is növelni kívánták”. Ezért utólagos adóellenőrzést kapnak a nyakukba.

Újabb Wikileaks leleplezés
Wikileaks ezúttal egy szupertitkos ausztrál bírósági döntést hozott nyilvánosságra, amely a nemzeti érdekekre hivatkozva lényegében megtiltja az ausztrál sajtónak, hogy bizonyos politikai vezetőket érintő vesztegetési vádakról beszámoljon. A döntés annyira titkos volt, hogy még a létéről sem lehetett beszámolni.

Visszaélésszerű adatigénylés a Fülöp-szigeteken
Az Átlátszó blogja írt arról, hogy összesen 38 200 ember írta alá online és offline a Fülöp-szigeteken az információszabadságról szóló törvény beiktatását követelő petíciót. Több mint kétszáz ifjúsági szervezet kéri az elnöktől, hogy támogassa a törvény elfogadását. Egy fejlesztési támogatások elosztása miatt kitört korrupciós botrány tavaly teljesen felkavarta a Fülöp-szigeteki közéletet, és az állampolgárok egy része arra jutott, hogy semmi más nem segíthet a korrupció megállításában, csak az információszabadság törvény.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Gyurcsány vs Papcsák. HVG friss száma szerint folytatódik az osztalékverseny a Parlamentben a volt miniszterelnök és a zuglói polgármester között. Előbbi 68,9 millió forint bruttó jövedelmet tüntetett fel „mellékesként” cégéből, Papcsák a 2013-as adóévre 89,8 millió osztalékot, 72,6 millió forint osztalékelőleget, 4 millió forint bérleti díjat ír be, ám idén március végéig már egy 37,8 millió forintos újabb osztalékelőleget is felvett a 2014-es év terhére a nevét viselő ügyvédi irodától.

Norvég Alap GYIK. Az Átlátszó elkészített egy összefoglalót a civil szervezetek elleni szervezett állami akció hátteréről. Íme a Gyakran Ismételt Kérdések a KEHI norvégalapozásáról, amit nem tudtál és nem mertél megkérdezni. A Transparency International blogja is arról ír, hogy hogyan reagált a szervezet a KEHI eddigi megkereséseire.

Mutyiból visszamaradt. Nettó 740 millió forintért hirdette meg eladásra a felszámolás alatt álló Gulliver-áruházlánc játékkészletét a felszámoló, miután eredménytelenül zárult a tavaly indult csődeljárás, a bíróság megállapította a cég fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását. A Gulliver tavaly decemberben folyamodott csődvédelemért, az akkori összesítés szerint a játékkereskedelmi vállalat közel hárommilliárd forinttal tartozott 148 hitelezőnek.

Pénzbehajtó lett Doszpot. Közműtartozásokat hajt be az egykori sztárrendőr cége – írta a Napi.hu. A Doszpot Péter exrendőr kisebbségi résztulajdonában lévő cég egyedüli ajánlattevőként nyerte el a Főtáv megbízását.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás