Egyéb

Haverok, buli, uniós pénz, Seszták

Az Index írta meg, hogy vissza nem térítendő uniós támogatás javította fel Seszták Miklós, jelenlegi fejlesztési miniszter kisvárdai autószalonjának bevételeit. Három kis kft. kifejezetten azzal a céllal pályázott és nyert fejenként 10-10 millió forintot, hogy a miniszterhez tartozó ingatlanban, annak ügyvédi irodája és Opel-kereskedése mellett vásároljon magának helyiséget. A cégek annyira „barátiak” voltak, hogy az egyik alapítását maga Seszták Miklós intézte, így a pályázati határidőre el is készült a bejegyzése. A miniszter szerint üzleti titok, hogy a támogatások mekkora része vándorolt a cégéhez.

Mindegyik jelölt bukott
Blikk cikke szerint szinte mindegyik párt jelöltjeinél talált hiányosságokat a Magyar Államkincstár az állami kampánytámogatás felhasználása során. A lap ugyanis megkapta pártokra lebontva azoknak a képviselőjelölteknek a listáját, akiknek a beszámolóját nem tudták elfogadni. A parlamenti pártok közül a Jobbik jelöltjei hibáztak a legtöbbet, 22 jelöltjüket találták sárosnak. A baloldali ellenzéki pártok, a választási szövetségben indult MSZP, Együtt-PM és Demokratikus Koalíció tömörülésnél hat szabálytalankodót találtak, a Fidesz-KDNP-nél négyet. A legtöbb gond a Magyarországi Cigány Párt jelöltjeinél volt a Magyar Államkincstár szerint: 61 jelöltjükből 41 bukott az elszámolásnál.

Ügyvédi titok plusz ügyészek
büntetőeljáráshoz nem kapcsolódó aktákra is rátette a kezét a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy olyan ügyben, amely egy ügyvéd és egy volt adóhivatali vezető ellen folyik. A HVG írása szerint az eset nem egyedi: az ügyészség olykor olyan aktákat is magával visz, melyekről tudható, hogy az adott ügyhöz semmi közük nincs. A Budapesti Ügyvédi Kamara szerint az ügyvédi titok védelme minden mást megelőz, még a nyomozás érdekeit is, ezért gondoskodni kell arról, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Gyógyszergyári rajtaütés
Helyszíni kutatást is tartott a Gazdasági Versenyhivatal, amely eljárást indított a Sanofi-Aventis Magyarország gyógyszergyárral szemben. A GVH ugyanis azt észlelte, hogy a cég visszautasította gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szerződés megkötését egy gyógyszer-nagykereskedővel, márpedig több olyan gyógyszert is forgalmaz, amelyek elvileg kulcsfontosságúak a nagykereskedők számára. Ha nem képesek ezeket a kínálatukban tartani, akkor piacot veszíthetnek. A gyanú tehát az, hogy a cég visszaélt gazdasági erőfölényével.

A feledékeny balatoniak
Kétszázmilliós adócsalást leplezett le a NAV a Balatonnál, emiatt nyolc autót és ingatlanokat is lefoglaltak. A Somogy Online szerint 197 millió forint adót csalt balatoni ingatlanépítésekkel a három siófoki gyanúsított, akik elmulasztották bevallani az adásvételek után származott bevételüket, legalábbis  a NAV szerint. A revizorok és a nyomozók által eddig feltárt mintegy 200 milliós kár megtérülni látszik, ugyanis az egyik elkövető banki széfjéből 55 millió forintot lefoglaltak, a gyanúsítottak tulajdonában lévő két építési telket, kilenc új építésű lakást és nyolc autót pedig szintén zár alá vettek.

A kínai egy százalék
leggazdagabb kínai 1 százalék az ország vagyonának mintegy harmada felett rendelkezik, derül ki egy friss kutatásból. Ezzel szemben a kapitalizmus egyik fellegvárának tekintett, és a nem igazán egyenlőségéről híres Egyesült Államokban ez az arány nem éri el a 20 százalékot, ami az utóbbi egy évszázadban a legmagasabb az USA-ban.

 

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Whistleblowerek védelme. Az EU ombudsmanja kilenc uniós intézmény ellen indított vizsgálatot, mert szerinte nem vezettek be megfelelő intézkedéseket a közérdekű bejelentők védelme érdekében. A Transparency International korábban egyik jelentésében pont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kielégítő ez a fajta szabályozás az EU szintjén.

Messi adóügyei. Egy spanyol bíró ítélete szerint tovább kell folytatni a vizsgálatot Lionel Messi, argentin focista adócsalási ügyében, annak ellenére, hogy a vád már ejtette volna az ügyet. Az adóelkerülés mestere egyébként Messi apja volt, aki egy halom pénzt befizetett utólag a spanyol államkasszába, ezért most rosszul jött a hír, hogy az ügyet folytatni kell.

Korrupció és fejlesztés. Transparency International régóta azt hirdeti, hogy a szegénység leküzdéséhez elengedhetetlen a korrupció elleni harc, most egy felmérés szerint ezzel az állítással egyre többen értenek egyet azokban az országokban is, ahonnan a források érkeznek.

Az ombudsman a norvégokról. Az alapvető jogok biztosa szerint kétséges, hogy a KEHI ellenőrizheti a Norvég Civil Alap támogatásait. Székely László ezt a Transparency International beadványának hatására írta le egy levélben, amit Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás