Egyéb

Zuschlag jogász lesz, Seszták szignóz

Népszabadság szerint valami nem stimmel a fejlesztési miniszter régi aláírásai körül. A kamarai előírások ugyanis tiltják a saját szerződések ügyvédi ellenjegyzését, márpedig Seszták Miklós olyan cég esetében is eljárt  ügyvédként, amelyben egyben kültag is volt. A cég számos dokumentumát saját aláírásával szentesítette, sőt, ügyvédjeként több esetben maga igazolta az általa aláírt papír hitelességét. A lap által megkérdezett jogi szakértők szerint Seszták Miklós megsérthette az ügyvédi etikai szabályokat, ráadásul sok esetben értelmetlenül, hiszen jegyzőkönyvekhez ellenjegyzés helyett elegendő lett volna két tanú. A szakértők szerint, ha nem telt volna le a három év elévülési idő, akár fegyelmi eljárást is lehetne indítani ellene, igaz, hozzátették, az ügy nem tűnik súlyosnak.

A gyámügy dönt az államosításról
Az Átlátszó cikke szerint a gyámügy dönthet az uniós pályázatkezelő rendszer  tulajdonjogáról. Bár a Miniszterelnökség januárban azt állította, hogy egymilliárd forintért megvette az állam a Welt 2000 Kft.-t, a rendszert tulajdonló céget, az Átlátszó értesülése szerint erre azóta sem került sor. Az egyik tulajdonos, Komáromi András váratlan halála után ugyanis a társaság rá eső része kiskorú gyermekeihez került, az államnak tehát újabb köröket kell futni, ha valóban meg akarja szerezni az uniós pályázatkezelő rendszert üzemeltető magáncéget. Az oknyomozó portál szerint a gyámügynek kulcsszerepe lehet az eladási procedúrában.  Az állam által korábban javasolt ár, amely a cég értékénél jóval alacsonyabb volt, már nem lesz megfelelő, éppen a gyerekek miatt, akiket nem érhet kár, és erre a gyámügynek kell gondot fordítani.

Már a pénzük se kell
A Magyar Nemzet írta meg, hogy rejtélyes okból mondott a kormány nemet az Európai Unió egyes támogatási forrásaira. A lap szerint Brüsszel lehetővé tette volna az agrár-környezetvédelmi programban (AKG) részt vevő 13 ezer kisüzem, nagygazdaság támogatását, de az agrárkormányzat ezt visszautasította, megvonta a pénzt az érintettektől. Az ok máig ismeretlen, pedig sokan erre számítva hozták létre vállalkozásukat, és a kieséssel a korábbi, sokmilliós beruházások feleslegessé válhatnak. Ez a program egyébként 2009 óta futott Magyarországon. Olyan gazdálkodók vehettek fel belőle támogatást, akik zöldebb termelési módszerre váltottak, vagy szigorúbb környezetvédelmi előírások betartását vállalták.

Paks 2 és a világpolitika
A paksi atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos szerint most még nem, de később akár érinthetik is Paks 2-t az Oroszország elleni szankciók. Aszódi Attila egyébként július 1-jével lemondott igazgatói posztjáról a BME Nukleáris Technikai Intézeténél, hogy a jövőben ne merülhessen fel az összeférhetetlenség kérdése. Az intézet korábban több mint egymilliárd forint értében kapott megbízást a a Paksi Atomerőműtől és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A kormánybiztos azt mondta, hogy az említett összeg az elmúlt 12 év projektjeinek a szerződéses összege, és mintegy száz szerződést ölel fel.

Jogász lesz Zuschlagból
A Facebbook-oldalán jelentette be Zuschlag János, egykori szocialista politikus, hogy felvették a szegedi jogi karra. A korrupciós bűncselekmények miatt hatéves börtönbüntetésre ítélt politikus tavaly szabadult, majd leleplezőnek szánt könyvet írt az MSZP-ről, most pedig saját meghatározása szerint új életet kezd.

Pofátlan NAV-eljárás, a “pofátlan” végkielégítésekre
Az Index azt járta körül, hogy milyen pofátlan praktikákat alkalmaz a NAV a 98 százalékos különadó körül. A helyzet röviden az, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a 98 százalékos különadót, a kormány tehát úgy döntött, hogy visszajár a pénz, a NAV azt mondta, hogy önellenőrzéssel kell visszakérni a pénzt, de a lap egyik olvasója arról számolt be, hogy miután önellenőrzéssel visszakérte, megbüntette őt a NAV. A kissé bonyolult jogi helyzetben csak az a biztos, hogy AB-döntés ide vagy oda, a vérbe szívatják azokat, akik így vagy úgy végkielégítést kaptak.

Megakártérítést kell fizetnie Putyinnak?
Portfolio.hu írt arról, hogy a korábbi részvényesek számára kedvező ítélet született a hágai bíróságon a Jukosz-perben, így Oroszországot 50 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezhetik. Az ítélet egyelőre nem jogerős. A Jukosz egykor Oroszország legnagyobb olajipari vállalata volt, melynek legnagyobb részvényesét, Mihail Hodorkovszkijt a vállalat ellen indított hadjáratot követően hosszú időre börtönbe zárták. A Jukosz eszközeit 2007-re teljes egészében értékesítették, azok legnagyobb része pedig az állami kézben levő, tehát Putyin írányítása alá vont Gazpromhoz és Rosznyefthez került.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Dépardieu-konyha Budapesten. Blikk szerint nem akar összejönni Gérard Depardieu francia színész Budapesten tervezett vállalkozása. A sztár borkonyhát akar nyitni egy pesti szórakozóhelyen, de a tulajdonossal nem jön ki, emiatt húzódnak a munkálatok.

Szlovák Gripenek. Magyarországon korrupciós vádak kísérték és kísérik azóta is a Gripen-vadászrepülőgépek beszerzését, a szlovákokat viszont ez nem zavarta. A svédországi Saab lett a győztese az utóbbi évek legjelentősebb szlovákiai védelmi beruházásáért folytatott üzleti versenynek, Pozsony Gripen vadászrepülőgépek bérlése mellett döntött.

FIFA-korrupció. A New York Times a FIFA körüli korrupciós ügyekről ír, és arról, hogy olyan óriási tétje van a reklámozók számára is a foci vébének, hogy még a hirdetők is csak óvatosan nyilatkoznak ezekről a botrányokról. Pedig nagyon fontos lenne a reklámozók nyomása, hogy a FIFA végre tiszta viszonyokat teremtsen a foci körül.

Líbia top 5. A Transparency International blogja Líbia öt legnagyobb korrupciós botrányát mutatja be, miközben egyébként az ország éppen a szétesés szélére került, nem kis részben éppen a korrupt Kadhafi rezsim terhes öröksége miatt.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az az orbánviktor, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

 

 

Megosztás