Egyéb

Lett egy bankunk és megyünk Amerikába

Megveszi az MKB Bankot a magyar állam. A HVG.hu arról ír, hogy több mint 50 millió euróért, azaz közel 20 milliárd forintért vásárolja meg a bajor tartományi állam tulajdonában lévő MKB Bankot a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bajorok úgy nyilatkoztak, hogy örülnek, hogy megszabadulnak ettől a régi tehertől, ezzel szemben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pozitívan értékelte az akvizíciót: azt mondta, hogy az MKB egy-két éven belül visszanyerheti versenyképes pozícióját, amivel a kormány a hitelezési aktivitást is erősítheti. A vásárlási indokok közt szerepelt az is, hogy a külföldi bankok a gazdasági válság során pénzt vontak el Magyarországról. Az Index.hu szerint viszont nem igaz az állítás, hiszen a bajor állam rengeteg pénzt fektetett a veszteségesen működő bankba. A tény, hogy a bajorok örülnek, gyanúsan ellentmond annak az állításnak, hogy jó üzletet csinált a kormány. (Itt a Portfolio listája arról, hogy mit vett meg az állam még az elmúlt négy évben.)

Budapest bevétele
A kormánypártnak kedvez az új budapesti választási rendszer. Az Alkotmánybíróság nemrég jóváhagyta azt a júniusi változtatást, amely szerint a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek automatikusan tagok lennének. A VS.hu az európai parlamenti választások eredménye alapján azt találta, hogy a korábbi rendszerben a Fidesznek nem lett volna meg a többsége a közgyűlésben. Még akkor sem, ha Tarlós István marad a polgármester. A módosítással viszont tarolhatnak.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Sarokban a svájci bankok
Az Economist szerint egyre nagyobb a nyomás Svájcon, hogy fedje fel, kik rendelkeznek bankjaiban eltitkolt számlákkal. A svájci banktitkok kiszivárogtatóiról szóló cikk szerint most komoly meghurcoltatás várhat a legutóbbi szivárogtatóra, egy genovai bankárra. Ő volt az, aki lebuktatta a francia költségvetési minisztert azzal, hogy titkos számlája van Svájcban. Az előző nagy ügy kirobbantója, Rudolf Elmer ellen kilenc éve folyik eljárás banktitok megsértése miatt. Annak ellenére, hogy Svájc végül aláírt egy adóátláthatóságról szóló nemzetközi egyezményt, a banktitokról szóló törvények tartják magukat. Egy svájci jobboldali párt még népszavazást is akar kezdeményezni azért, hogy az alkotmányban rögzítsék a pénzügyi titoktartás fontosságát.

Közpénzből musical
Zenészeknek osztott pénzt a Nemzeti Kulturális Alap. A nyertesek közt van Geszti Péter, aki a Pál utcai fiúk alapján készülő musical dalszövegét fogja a pénzből megírni, de ott van a támogatottak közt Benkő László, Pataky Attila és Szikora Róbert is. Kapott még pénzt a Quimby zenekar, arra hogy elmenjenek turnézni Amerikába, és az Ivan and The Parazol az NKA pénzéből jelentetheti meg második nagylemezét bakeliten.

Hanyag adatgazdák
Nem követ el bűncselekményt, aki nem válaszol a közérdekűadat-igénylésre. Az Átlátszó egy olvasói levélre reagálva azt írja, a NAIH vizsgálatát lehet kérni, vagy pert lehet indítani olyan esetekben, amikor nem érkezik válasz egy adatigénylésre. A bíróság azt is megvizsgálja, hogy egyáltalán megkapta-e az adatgazda az igénylést.

Listázás
Több mint 4000 magánszemély és 2500 vállalkozás rendelkezik 180 napnál régebbi adóhátralékkkal. A NAV legújabb adóslistája alapján legalább 300 milliárd forintot nem fizettek be az adósok. A valós tartozások ennél sokkal nagyobbak lehetnek, mert vannak egymilliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelése van az adóhatóságnak.

Most már jó lenne leállni
Már az Európa Tanács emberi jogi biztosa is a civil szervezetek elleni Kehi-vizsgálat miatt aggódik. A HVGszerint az emberi jogi biztos levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben arra kérte a minisztert hogy függessze fel a civilek kiemelt ellenőrzését. Közben újabb dokumentumokat kért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az Ökotárs Alapítványtól, amely a Norvég Alap pénzét kezeli. A hivatal most már a vesztes pályázók adatait is szeretné megismerni. Az Ökotárs tiltakozik.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Milliárdos ingatlanmutyi. Debrecenben füleltek le egy bandát, amely 2005 januárja és 2011 decembere között vett részt a csalássorozatban. Ezalatt több mint 200 lakásvásárlótól vettek át pénzt, amit azonban nem utaltak tovább a bankok felé, hanem egyszerűen elköltöttek.

Lebukott a korrupt hivatalnok. Nyolcvanezer forintot kért egy körzeti megbízott azért, hogy túlsúlyos járműveket engedjen át egy településen. A kenőpénzt a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberétől sikerült kérnie, így azonnal elfogták és feljelentették.

Ki buktat le kit? 76 rendőrt tartóztattak le Törökországban kémkedés miatt. A probléma csak az, hogy a letartóztatások a tavaly kirobbant korrupciós botránnyal lehetnek összefüggésben. A miniszterelnök már korábban elkezdte elbocsátani azokat, akik az őt is gyanúba keverő ügy kivizsgálását folytatták le.

A Veggie-csalás. Mi a közös az iraki terroristák, az ukrán takarítónénik és a török “üzletemberek” között? Az OCCRP kutatásai szerint egy csalássorozat, amelynek eredményeképpen 50 millió dollárnyi román adópénz tűnt el. Itt vannak a csalássorozattal összefüggő cikkek.

Az első dominó. Vádat emelnek az Alstom ellen Nagy-Britanniában. Vesztegetés, pénzmosás és hamis könyvelés, van itt minden, ráadásul a cég ellen az Egyesült Államokban és Brazíliában is folyik nyomozás.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás