Egyéb

Lázár számláz, de az igazi balek a főnök

Rögtön azután, hogy a 444.hu a napokban megírta, Magyarországnak  nem sikerült három hónap alatt megegyezni az EU-val arról, hogy újra elkezdjék folyósítani az uniós támogatásokat, a Miniszterelnökség taktikát váltott: Lázár János arra utasította az Államkincstárt, hogy küldjön számlát Brüsszelbe. Emlékezetes, hogy a magyar kormány az idei második negyedévben nem hívta le az EU-s támogatásokat, április óta tehát nem érkezett friss pénz Brüsszelből. A Miniszterelnökség kitartott amellett, hogy nem állt le a folyamat, egyszerűen csak nem küldünk számlát. Ha ugyanis küldenénk, akkor valószínűleg nem fizetne Brüsszel, hiszen az Európai Bizottságnak nem tetszik az, ahogyan a kormány átalakította az EU-s pénzek elköltését felügyelő hazai intézményrendszert.

Ügyészségi vizsgálat a HVIM-nél
Törvényességi vizsgálatot indított az ügyészség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnál. A civil szervezeteknek, egyesületeknek – mint amilyen a HVIM is – az Országos Bírósági Hivatalnál kell a pénzügyi beszámolóikat letétbe helyezni, majd ezeket a dokumentumokat a birosag.hu hozza nyilvánosságra. A HVIM és két hozzá köthető szervezet ezt nem tette meg, így az ügyészség törvényességi ellenőrzési eljárást indított náluk. Nemrégiben éppen az Átlátszó írta meg, hogy az országgyűlés és a közmédia is kiveszi a részét a  mozgalom finanszírozásából.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Ismerős nevek a NAV-feketelistán
Az adóhatóság közzétette a be nem jelentett foglalkoztatott miatt megcsípett cégek adatait a honlapján, a több ezer nevet tartalmazó listán ráadásul vannak ismerős vállalkozások is. Felkerült például a feketelistára az olcsóbb ruházati termékekről ismert Invázió üzletekhez köthető kft., az élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozó, milliárdos forgalmú Észak-Balatoni Zrt., de ott van a felsorolásban az a cég is, amely egyes bevásárlóközpontokban Liliput Játékország néven működtet játéküzleteket.

Megaveszteség a magyar fociban
Egy sportközgazdász állítása szerint tavaly 4 milliárd forint veszteséget termeltek a hazai focibajnokság csapatai, a társasági adókedvezmény (TAO) és az állami szponzori bevételek nélkül a liga teljes vesztesége megközelítette volna a 8 milliárd forintot. A közgazdász számításai szerint 2009 óta az NB I. halmozott vesztesége meghaladta a 10 milliárd forintot, mert a bevételek lassabban nőnek, mint a kiadások, illetve a beérkezett pénzek egyre nagyobb hányada nem piaci, üzleti alapú, hanem valamilyen költségvetési forrás, illetve közpénz. És akkor a stadionok költségét nem számoltuk és azt sem tudjuk, pontosan kik és mennyi pénzt mosnak a magyar foci álcájával.

A hazugság és a statisztika
Két statisztikai adatsorral is játszott a kormány az utóbbi időben, hogy kedvezőbbnek tűnjön a szomorú valóság.Egyrészt az Index szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyan büszkén lobogtatja azokat az adatokat, amelyek a kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban tapasztalt kiugró teljesítményéről, valamint a háztartások fogyasztásának bővüléséről tanúskodnak, vagyis arról, hogy tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése, a baj azonban az, hogy a számokból és az adatok mögötti folyamatokból egyáltalán nem lehet olyan sok kedvező dolgot kiolvasni. Főleg azért, mert ez a statisztika jelenleg teljesen használhatatlan, lévén nemrégiben alakították át a módszertant. Másrészt a Policy Agenda gazdaságkutató cég írta meg, hogy a közmunkások csak arra kellettek, hogy a Fideszre szavazzanak, és papíron jobbnak tűnjön a munkaerőpiaci helyzet. A KSH gyorsjelentésében jól eldugva ugyanis az látszik, hogy áprilisról májusra 113 ezer fővel csökkent az alkalmazásban állók létszáma, amelynek lényegében egyetlen oka, hogy egy hónap alatt ennyi közmunkást raktak ki.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Okés az Axel-Ringier fúzió. A Kreatív Onlinereklámszaklap úgy tudja, a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte az Axel Springer és a Ringier magyarországi egyesülését, így elhárult a hatósági akadálya annak, hogy létrejöjjön az egyik legnagyobb magyarországi médiacég. Ennek egyik feltétele volt az, hogy a Ringier szabaduljon meg a Népszabadságtól.

Barátok közt. A Filmalap volt igazgatója csinálhat a Filmalap 150 milliójából filmet – írja a 444.hu. A filmes eddig a Filmalap nemzetközi igazgatói posztját töltötte be. A szervezet közlése szerint a filmtervet csak azzal a feltétellel támogatták, ha az igazgató  munkaviszonya megszűnik, és ez megtörtént.

A főnök egy balek. Munkaadójukat megkárosító pultosokat buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai, akik a söröző online pénztárgépének adatai alapján leplezték le a csalókat. Az esetben az érdekes az, hogy a söröző tulajdonosa az adóllenőröktől tudta meg, hogy beosztottai hülyének nézték, és saját zsebükre dolgoznak.

Leleplezték a libsi fiatalokat. A Magyar Nemzet “leleplező” cikket közölt a Norvég Civil Alap által támogatott liberális ifjúsági egyesületről, amely a cikk szerint cigipapírt és sört is vett a támogatásból, mintegy 1810 forint értékben. Az egyesület közölte, nem norvég pénzből, hanem az önrészük terhére vették. Mondjuk, ilyet tényleg ne számoljanak el az egyesület pénzéből, még a liberálisok se.

Cáfol az Átlátszó. A lap a Magyar Nemzet állításaira reagált. Az egyik állítás, hogy az Átlátszó titkolózna a Kehi előtt: az oknyomozó portál szerint az együttműködés elutasításának oka azonban a Kehi hatáskörének hiánya. A kormánypárti lap azt is állítja, hogy az Asimov Alapítvány a portál “strómanjaként” működik. Ezzel meg az a gond, hogy ez az évek óta tartó szoros együttműködés teljesen nyilvános, a leleplezéshez tehát nem kellett a Magyar Nemzet.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás