Egyéb

Hideg vizes rezsicsökkentés umbuldával

Az RTL Klub Híradója a rezsicsökkentés tökéletes példáját mutatta be Nyíregyházáról, ahol annyira sikeres volt az akció, hogy meg is szűnt a melegvíz-szolgáltatás. A cég nem megfelelően tüntette fel a rezsiszámlán a megtakarítást, ami miatt fogyasztóvédelmi bírságot kapott, de ennek jogosságát vitatta, főleg mert a szolgáltatók egy része szerint a szabályok nem voltak egyértelműek. Ez a cég is perre ment a bírság ellen. A legtöbben ugyan nyertek, ők viszont nem: a milliós bírság miatt viszont most nem tudnak tovább szolgáltatni. Több mint 400-an maradnak meleg víz nélkül.

Római-parti jelentés kockázatokkal
Az Átlátszó írása szerint nem lezárja, hanem új keretek között újranyitja a vitát a Római-parti árvízvédelem ügyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság minap közzétett állásfoglalása. A dokumentum önmagában is számos ellentmondásra mutat rá a jelenlegi mobilgátas koncepcióval kapcsolatban – ráadásul a végleges változatból kikerült az a mintegy másfél oldalnyi szövegrész, ami egészen más megvilágításba helyezi ezt a koncepciót. Annyi bizonyosnak látszik a két dokumentum alapján, hogy egészen más, és az eddigi tervekben szereplőkhöz képest sokkal kevésbé mobil valami fog épülni a Rómain.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Brüsszel nem utal
444 arról ír, hogy továbbra sem érkezik pénz Brüsszelből. Legelőször április végén érkezett hír arról, hogy minden Magyarországnak járó uniós forrást befagyasztott az EU. A Miniszterelnökség és az Európai Bizottság is azt közölte akkor, hogy nem függesztették fel a Magyarországnak járó uniós támogatások kifizetését. A magyar kormány eközben viszont egyetlenegy számlát sem küldött el Brüsszelnek április óta. Az EB továbbra is vizsgálja a magyar intézmények átalakítását, és fenntartja magának a jogot, hogy ha kapna számlát, akkor azt ne fizesse ki. Ja, és természetesen a kormány megint cáfolt. Da Capo al Fine.

Vádemelés ingatlanmutyi miatt
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt három ember ellen emeltek vádat a katonai főiskola két ingatlanának eladása miatt. A vádirat szerint a főiskolai ingatlanok forgalmi értékének meghatározására a Honvédelmi Minisztérium egyik szervezete vállalkozási szerződést kötött egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő céggel. Ennek a cégnek volt a feladata az ingatlanok forgalmi értékének meghatározása, a HM két ügyintézője pedig azt  vizsgálta, hogy az értékbecslés a jogszabályoknak, a szakmai követelményeknek és a szerződésben foglaltaknak megfelel-e. Elég volt ennek a három embernek összejátszani, hogy a valódihoz képest több mint egymilliárd forinttal csökkentsék az ingatlanok forgalmi értékét.

Origo után szabadon
Amióta nem zavarja az Origo tartalma a kormányt, a Magyar Telekom is jobban teljesít. A Napi.hu írta meg, hogy egyre jobban megy a Telekom-leány T-Systemsnek. A cég részvevője a Bubi és a Futár projekteknek, állandó szereplője a kormányzati beszerzéseknek, víziközmű katasztert készít, szállít például a NAV-nak és a nemzeti dohánykereskedőnek is.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Fiktív számlás csalók. Műtrágyával és fonallal üzletelő, fiktív számlákkal dolgozó bűnszervezetre csaptak le a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói. A gyanú szerint egy Csongrád megyei férfi cége adófizetési kötelezettségét csaknem 400 millió forint áfatartalmú fiktív számlákkal próbálta csökkenteni.

Menekülő orvosok. Az Index olyan külföldön dolgozó orvosokkal beszélgetett, akik számára fontos szempont volt Magyarország elhagyásakor, hogy máshol tiszta viszonyok között, borítékok és hálapénz nélkül tudják végezni a munkájukat.

Balkáni maffiavilág. Az Átlátszó Kelet-Európai szervezett bűnözésre szakosodott blogja szerint a  nemzetközi politikai helyzet és a zavaros jogszabályok miatt egyelőre késik a felelősségre vonás a Balkán egyik legnagyobb drogbárója esetében, aki saját bevallása szerint minimálbérből él.

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás