Egyéb

Szoftkorrupt rendszer és fehér zongora

A Magyar Rezidens Szövetség a szabad orvosválasztás rendszerének bevezetésével és az orvosi alapbérek rendezésével tüntetné el a hálapénzt az egészségügyből. Dénes Balázs, a szövetség vezetője azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy az egészségügy az egyetlen olyan szegmense a társadalomnak, ahol fennmaradt az a szoftkorrupt rendszer, hogy pénzen előnyt vásárolhatnak maguknak az emberek. Azért mi tudnánk még ilyen szegmenst mondani, ha nagyon akarnánk.

Ennyit az utánpótlásról
Egy belga cég megvizsgálta, hogyan működnek a magyar futball akadémiák. Az eredmény siralmas, az Indexnek legalábbis az ügy kapcsán azt nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő edző, hogy a jelenlegi rendszer csak konzerválja a sikertelenséget. A belga audit szerint a magyar klubok rendszere nem átlátható, a fontos kérdésekről a vezetés egy-egy tagja hoz döntést, a szakmai testület koncepciója pedig ismeretlen dolog a magyar akadémiákon. A vizsgálat során létrejött egy rangsor is, amelyet a Debreceni Labdarúgó Akadémia vezet, a Felcsút csak a kilencedik helyen van. Az Index sportrovata szerint a rangsorolás arra mutat rá, hogy a klubok nem a teljesítményük alapján részesültek korábban állami támogatásban.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Az érpataki modell
Az Átlátszó szerint bizonyított, hogy Orosz Mihály Zoltán közpénzen folytat politikai kampányt, melynek során az ún. érpataki modellt és a Jobbikot népszerűsíti. Az Átlátszó most videóriportban foglalta össze, hogy milyen az élet Érpatakon, ahol tíz éve a szélsőjobb ideológusa, Orosz Mihály Zoltán a polgármester. Az emberek félnek, mert a kevesebb mint kétezer lakosú nyírségi faluban megszaporodtak az erőszakos cselekmények. Tavaly megverték a TASZ helyi aktivistáját, nemrég pedig a romagyilkosságoknál használt módszerrel gyújtották rá a házat a polgármester egyik ellenlábasára.

Drága játék a helikopter
Több mint 400 millió forintért bérel helikoptert a rendőrség. Az Origo szerint ennyiért már újat vehettek is volna. A bérlésre európai uniós támogatásból közbeszerzést írtak ki, amin csak egy pályázó indult, aki végül meg is emelte az árat. Az, hogy csak egy pályázó volt, látszik az EU-s közbeszerzési adatokból, a pályázó viszont azt állítja, hogy nem csak ők tettek árajánlatot. Mindenesetre a rendőrség már nem mondhatta vissza a szerződést, mert akkor vissza kellett volna fizetniük az erre felvett EU-s támogatást. Az új szolgáltató szerint nem a helikopter bérlése, hanem az ahhoz járó szolgáltatások kerülnek ilyen sokba. Arról nem is beszélve, hogy most átképzést is kell tartani a rendőrségi pilótáknak.

Korrupcióra megy el a segély
A segélyekre elköltött összegek gyakran korrupciós pénzként tűnnek el a fejlődő országokban, írja a brit korrupcióellenes parlamenti bizottság két tagja a Guardianben. Szerintük a fejlődő országokban, különböző szektorokban dolgozó brit állampolgárok akár akaratlanul is asszisztálhatnak a korrupcióhoz. A képviselők szerint nekik kellene mutatniuk a követendő példát. De ez azért nem mindig sikerül. Nemrég elismerte egy brit gyógyszergyár, a GlaxoSmithKline, hogy már 13 éve is kenőpénzezés révén próbáltak versenyképes helyet szerezni maguknak a kínai piacon. Állítólag hárommilliárd jüant költöttek arra az elmúlt hat évben, hogy szinte minden szereplőt, kormányzati tisztviselőket és orvosokat is megvesztegessenek a kínai egészségügyben.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Semmi hetyegés. Lázár Jánostól az agrártámogatási rendszerről szóló sajtótájékoztatón megkérdezte az RTL Klub riportere, hogy mikor hozza nyilvánosságra a kétmilliós utazásaival kapcsolatos adatokat. A 444.huszerint Lázár közölte, hogy ő nem tudja elintézni, hogy az RTL ne fizessen adót, egyébként pedig nem „hetyegett”, hanem dolgozott ezeken az utakon.

Rezsiboksz. Nem volt elég narancssárga vagy nem jó összeg szerepelt több távhőszolgáltató cég számlaképén, ezért eljárást indított ellenük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A cégek fellebbeztek, és most egy kivételével nyertek is a hatósággal szemben. A Népszabadság szerint annak az egy cégnek viszont, amelyik nem nyert, a megszűnését is eredményezheti a kirótt bírság.

Péklapáttal. Lecsapott a NAV egy külföldi pékáru-láncra, a kiterjedt munkaügyi és beszerzési vizsgálatok után valószínűleg több mint négymillió forint bírság vár a cégre. A NAV megkezdte a behajtást is a cég köztartozásain.

Fehér zongora és jet ski. Ezeket kapta két ausztrál tisztviselő azért, mert 25 millió dollár értékben osztottak ki közbeszerzéseket olyan cégeknek, amik kenőpénzt fizettek. Ráadásul olyan cégeknek is osztottak pénzt, amikben ők maguk tulajdonosok voltak. A Guardian szerint összesen hárommillió dollárt zongorázott össze a páros.

Csak kölcsönkértem. Daniel Halloren, volt New York-i kerületi képviselő ellen kenőpénz elfogadása miatt indult per. Halloren borítékban fogadott el kenőpénzt, de a tárgyaláson azt állította, hogy csak kölcsönkért, mert éppen válófélben volt és megszorult. A pénzt egy beépített embertől fogadta el, így hangfelvétel is készült az esetről. Az átadott borítékban a megbeszélt 7500 dollár helyett egyébként csak 5000 volt.

Radioaktív kampány. Közérdekűadat-igénylő kampányt indított a Greenpeace Romániában, írja a Transindex. Az ottani környezetvédelmi ügynökség a korábbi igénylésükre megtagadta a válaszadást, ezért a Greenpeace azt kéri az emberektől, hogy minél többen küldjék el a levelet arról, hogy hozzák nyilvánosságra az elmúlt tíz év radioaktív méréseinek eredményeit.

 

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

Megosztás