Egyéb

Offshore hulladék és Orbán–Simicska párbaj

Az Átlátszó arról ír, hogy veszélyeshulladék-exportban is utazott a Mol mögött üzletelő offshore cégháló: a Mol tízezernél is több tonnányi kőolajipari mellékterméket juttatott Ukrajnába a magyar EU-csatlakozás előtt. Egy ENSZ-jelentés szerint még az ukrán hatóságokat is megtévesztették. Az Átlátszó nyomozása szerint már ekkor is az Emfesz, az INA és a Mol Energiakereskedő ügyeiből ismerős offshore céghálót használták a legalitás határain mozgó ügyletek lebonyolítására.

 

Gianni étterme 
Az Átlátszó blogja egy újabb cikkben mutatta be, hogy milyen szerződések fontosak a belvárosi Pomo D’oro étterem ügyében. Az oknyomozó portál ugyanis egyszer már 2011-ben nyilvánosságra hozta azt a megállapodást, amiből kiderül, hogy az ismert televíziós személyiséghez, Gianni Annonihoz köthető Il Forno Hungaria Kft. 2008-ban 79,99 millió forintért vett meg az V. kerületi önkormányzattól egy 440 négyzetméteres üzlethelyiséget, így nagyjából 181 ezer forintot fizetett az ingatlan négyzetméteréért. Mindez azért lett újra fontos, mert az Együtt-PM bejelentette: közérdekű adatigényléseket nyújt be az összes üzleti ingatlan értékesítésének ügyében a belváros-lipótvárosi önkormányzathoz, mert szerintük a piaci árhoz képest túl olcsón adták el az ingatlanokat.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Simicska–RTL alku miatt dühös Orbán?
Az ATV.hu értesülései szerint a kormányfő állítólag amiatt dühös régi szövetségesére, Simicska Lajosra, hogy a RTL Klub Híradójában soha nem szereplő egykori pártpénztáros „olyan üzleteket köt a hegyen, amely során ő igen, de mindenki más nem élvez védettséget. Az egész ügy így a bajtársiasság kérdését feszegeti.” A Fidesz felső vezetése egyfajta nyilvános vádiratnak tekinti az RTL Híradójáról készített elemzést, amely végigveszi, ki hányszor szerepelt a műsorban, és kiderül belőle, hogy Simicska szinte sose.

Zárolás és stadionépítés
A stadionoknak épülni kell. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta, hogy valóban zárolnak 110 milliárd forintot, de emiatt ha valami nem áll le, akkor az a megalomán stadionépítkezés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még csütörtökön jelentette be váratlanul, hogy a kormány 110 milliárd forintos kiadászárolásról döntött, és ennek részletei hamarosan nyilvánosságra is kerülnek. A Magyar Közlönyben meg is jelent a kormányhatározat, amelynek értelmében a zárolás alól rengeteg cél mentesül, így például az összes stadionépítés is. A Portfolio.hu gyors számításai szerint a határozatban szereplő zárolások összege 89 milliárd forint, szemben a bejelentett 110 milliárd forinttal.

Igazgató lett a riporthamisító
Igazgatói pozícióba került az MTVA-nál Papp Dániel, az elhíresült Cohn-Bendit-riport készítője, akit 2011-ben már felmentettek Lomnici Zoltán kitakarása miatt. Az MTVA most tartalomszolgáltatási igazgatónak nevezte ki Pappot, aki eddig a Közéleti és dokumentum-főszerkesztőségét vezette. Neve 2011 tavaszán lett ismert, amikor hamisan számolt be az európai zöldpárti Daniel Cohn-Bendit budapesti sajtótájékoztatójáról. A riportban azt sugallta, hogy az Orbán Viktort és a Fidesz alkotmányozását is bíráló EP-képviselő nem volt hajlandó válaszolni a pedofilvádakra, miközben kiderült, hogy igen. A HVG.hu kérdésére, hogy miért volt szükség erre a kinevezésre, az MTVA bicskanyitogató levéllel válaszolt.

Újabb területek Lázár alá és költözés
Mostantól Lázár János irányítja a KEHI-t – övé a postaügy és a fejlesztéspolitika is: a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alá tartozó újabb területekről a Magyar Közlöny friss száma számolt be. Orbán mintha már tényleg csak a focival lenne elfoglalva. Ugyanitt lehetett arról olvasni, hogy a miniszterelnök egyébként hűséges fegyverhordozójával együtt a Várba költözik: a Miniszterelnökség Központi Hivatala a Várba, a Színház utcába költözik a karmelita kolostor helyén átépülő irodákba.

Földkezelő Alap – átvágja a gazdákat?
A HVG.hu írása szerint hónapok óta ül az állam azon a 15 millió forinton, amit biztosítékként fizettek be gazdálkodók, akik a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. művelésében levő összesen 3000 hektárnyi földhaszonbérletre pályáztak. De nemcsak ennek az egyelőre egységes kezelésben lévő háromezer hektárnak a sorsa bizonytalan, hanem az NFA saját adatai szerint még további közel 47 ezer hektáré. Egyes pályázók közel egy éve várnak döntésre.

Sikkasztás az idősotthonban
Sikkasztás gyanújával nyomoznak a péceli idősotthonban. A település polgármestere néhány hete fordult a kormányhivatalhoz, miután tudomására jutott, hogy komoly visszaélések lehetnek az intézmény működésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vizsgálatot rendelt el a péceli otthonban, amely súlyos visszaéléseket tárt fel. Az otthon vezetőjét azonnali hatállyal elbocsátották. A polgármester beszélt arról, hogy az otthon lakóitól pénzt szedtek majdani temetésükre, majd közpénzből fizették ki azt, illetve papíron drágább ételeket vettek az időseknek, mint amit ténylegesen felszolgáltak nekik.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

AB-gyöngyszemek. Transparency blogja a legutóbbi AB-döntést elemzi, miután az Alkotmánybíróság gazdaságideológiai és gazdaságtörténeti fejtegetésbe kezdett annak kapcsán, hogy gyakorlatilag teljes egészében elutasították a takarékszövetkezetek integrációja (értsd: államosítása) ellen érkező beadványokat.

Füredi filmkalózok. Illegális filmfeltöltőket kapott el a NAV: több mint 3000 szerzői jog védelme alá tartozó filmet, számos zenei albumot és számítógépes programot tettek hozzáférhetővé az interneten a jogtulajdonosok jóváhagyása nélkül azok, akiket Balatonfüreden fülelt le az adóhatóság.

Moszkvai ügynöklisták. Németh Miklós volt miniszterelnök szerint Moszkvában őrzik az egyetlen magyar ügynöklistát, amelynek megismerése fontos adalék lenne a rendszerváltáshoz és az azóta eltelt 25 évhez is.

Polgárháború Velencében. Kaotikus a helyzet Velence város irányításában egy korrupciós ügy miatt, amely a várost védő gátrendszer létesítésének idejébe nyúlik vissza. A Newsweek cikke jó összefoglaló, erős idegzetűeknek.

First ladyk és a politika. A Transparency International blogja azokról a first ladykről és házastársakról ír, akik Perutól Svájcig nem maradtak a férjük, feleségük árnyékában, hanem mélyen belenyúltak a politikába.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás