Egyéb

Újraosztja a lapokat Orbán?

Vérfrissítést hajtanak végre a feltörekvő nemzeti tőkések között – ez a magyarázat a csütörtökön megjelenő HVG cikke szerint annak, hogy miért hoz a kormány Simicska Lajos érdekeit sértő intézkedéseket.  A lap cikke szerint az egyik fő ok, hogy Simicska Lajos beleszólt a politikába, megszegve azt a hallgatólagos megállapodást, hogy a Fidesz politikai szárnyát Orbán Viktor irányítja, míg a gazdaságit ő. A másik fő indok a HVG szerint az, hogy bár Simicska az ismerői szerint nem él hivalkodó életet, az általa az üzletmenetbe az évek során „fegyverhordozóként” bevont második, harmadik, sokadik emberek éhsége már a politikai vezetés jó érzését sérti. Ezért a hatalom diverzifikál, a nemzeti nagytőkések közül egyiket sem hozza egyeduralkodó helyzetbe, viszont szabályozókkal segítenek rá a remélt vérfrissítésre. Érdekes, hogy Simicskát azok szoríthatják háttérbe, akiket pár éve még az Orbán elleni puccs szervezésével vádoltak.

Hoppá! Nem nyert a Közgép
Most már az a hír, ha egyszer nem a Közgép nyer meg egy óriási állami tendert: ez most megesett, 22 milliárdtól esett el így a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó vállalkozás. A Várpalotát elkerülő hat kilométeres útszakasz megépítése volt a tét, és hiába volt a pályázók között a Közgép, végül nem lett a befutó.

Sonkodi jobban teljesít
Vastagbőr-blog a Miniszterelnökség újdonsült államtitkárának kissé hézagos vagyonnyilatkozatát nézte át, és rámutatott, hogy Lázár János “jobbkeze”, egyben utitársa a még minidg titokzatos, milliós hotelszámlákat generáló külföldi utazásokon szépen teljesített az elmúlt években. Másfél éven belül vett két darab száz négyzetméteres lakást a II. kerületben, egy garázst, egy tihanyi üdülőt, két autót és még így is maradt 171 milliója. Mindezt úgy, hogy hivatalosan egészségügyi magánvállalkozásokat menedzselt. A blog meg is állapítja, hogy jól mehetett a  magán-egészségügyi biznisz, amire ugye 2008-ben NEM-et mondtak az emberek.

Mészáros kertész lesz
A szakmában tapasztalt kertészeti vállalkozásokat megelőzve jutott parkgondozási megbízáshoz Mészáros Lőrinc, a milliárdos vagyonnal bíró felcsúti polgármester cége az Alcsúti Arborétumban – írja a Magyar Narancs. Mészáros egy másik, szintén az arborétumban elvégzendő megbízással együtt összesen kétszázmillió forintnyi közpénzes szerződéshez jutott. Az Átlátszó korábban már írt arról, hogy dől a közpénz a Mészáros által vezetett futball-alapítvány üzemeltetésébe adott arborétumhoz.

Hiszékeny koncepciót sejt
szocialista Hiszékeny Dezső manipulatívnak, koncepciósnak tartja azt az ügyészségi eljárást, amelynek során mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezték vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. A XIII. kerületi alpolgármesterségről való lemondását azzal indokolta, hogy országgyűlési jegyzővé választásával, illetve törvényalkotási bizottsági tagságával túl sok feladata lett, és a kettőt együtt becsülettel nem tudta ellátni. Az ügyészség szerint  megalapozott a gyanú , hogy Hiszékeny pénzt kért cserébe azért, hogy odaadjon egy vállalkozónak egy önkormányzati ingatlant, ezért kérték a mentelmi jogának felfüggesztését.
Behajtják a kamarai tagdíjakat
Körülbelül 150 ezren nem fizették be a kötelező kamarai tagdíjat, sokan nyilvánvalóan azért, mert ezek a szervezetek egyáltalán nem átláthatóan működnek, nem lehet tudni, hogy pontosan mire költik a beszedett pénzt. Az Átlátszó egyébként közérdekű adatigénylések sorozatával, és perekkel szeretné rákényszeríteni a kamarákat arra, hogy ezen a helyzeten javítsanak. A tagdíj be nem fizetése azonban nem megoldás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara máris bejelentette, hogy behajtások indulhatnak a kamarai hozzájárulást nem teljesítők ellen.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tűzvész a mutyipalotában. Megoldhatja a jogi káoszt az a tűz, amely a Kodály köröndön álló épületben esett meg. A palota körüli, offshore-problémákkal teli jogi helyzetről korábban az Átlátszó részletes tényfeltáró cikket írt.

RTL vezér az FT-ban. A brit Financial Times-nak nyilatkozott a magyarországi RTL csoport vezetője, aki szerint a magyar kormány egyértelműen az RTL Klubra szabta a reklámadót. Szerinte az RTL Klub maradt itthon az utolsó jelentős független tévécsatorna, a kormány célja pedig az, hogy az állam olcsón felvásárolja a csatornát, vagy pedig kiüsse a piacról.

Lázár is a Sorosnak. Lázár János miniszter vezetésével hónapok óta össztűz zúdul azokra a civil szervezetekre, amelyek a Fidesz szerint külföldi pénzekből működnek, és alapvetően az ellenzék politikai céljait segítik. A 444 cikke szerint kezdő jogász korában Lázár is kapott pénzt Sorostól.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás