Egyéb

Hiszékeny lemond, jön az Átlátszó-elszámoltatás

Rendkívül fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság az információszabadság érvényesülése szempontjából. A döntést és a győzelmet hosszas jogi küzdelem után a TASZ vívta ki.  2012 óta ugyanis minden egyes adatigénylés, amelynek címzettje közvetetten állami tulajdonban álló cég volt, a Kúria elhíresült Vértesi Erőmű ítélete mögé bújhatott. Akkor az Átlátszó hiába kérte ki a cég milliárdos veszteségeit megalapozó szerződéseket és az ezekhez kapcsolódó belső vizsgálati anyagokat, az adatigénylés teljesítését arra hivatkozva tagadták meg, hogy a Vértesi Erőmű nem lát el közfeladatot. Annak ellenére állították ezt, hogy a társaság a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában áll, amelyről már rengetegszer kimondta a bíróság, hogy egyértelműen közfeladatot ellátó szervnek minősül. Az Alkotmánybíróság most ebben az ügyben adott igazat a TASZ-nak és az Átlátszónak, és ami még ennél is fontosabb: a döntés általános jelleggel kimondja, hogy a tartós állami tulajdonban lévő cég meghatározó befolyása alatt álló leányvállalatra is vonatkoznak a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló szabályok.

Mészáros Lőrinc kertésznek is jó
A falusi gázszerelőből indult, ma már milliárdos felcsúti polgármester új oldaláról mutatkozott be. Cége, a Mészáros és Mészáros Kft., ezúttal több százmilliós kertészeti pályázaton futott be nyerőként, profi kertészeti cégeket megelőzve. A Magyar Narancs értesülései szerint alig egy hónap alatt két alcsúti közbeszerzési pályázaton is nyert, mindkét pályázatot az Alcsúti Arborétum fejlesztésére írta ki a Duna–Ipoly Nemzeti Park. A két tender értéke együtt csaknem bruttó 200 millió forint. Az arborétum üzemeltetője egyébként egy szálloda, amely az Orbán Viktor által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában áll.  Az alapítvány elnöke pedig nem más, mint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. A nyertes.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Hiszékeny lemond
Váratlanul minden kerületi pozíciójáról visszamenőleges hatállyal lemondott Hiszékeny Dezső MSZP-s politikus. A múlt héten a mentelmi jogának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész, mert a gyanú szerint érintett lehet egy XIII. kerületi, ingatlanhasznosítással kapcsolatos korrupciós ügyben.  Az ügyészség szerint a politikus, egyben kerületi alpolgámester tavaly januárban állítólag 5 millió forintot kért közvetítő útján egy vállalkozótól egy olyan használaton kívüli üzlethelyiség bérleti jogának megszerzéséért, amelyet az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdetett meg. A pénz átadására végül nem került sor.. Hiszékeny végül maga mondott le önként a mentelmi jogáról, és a sajtótájékoztatóján azt mondta, el akarják hallgattatni, azért sározzák be.

Pluszpénz nyáron is
Blikk írta meg, hogy az országgyűlési képviselőknek akkor is járnak a pluszjuttatások, amikor be sem kell tenniük a lábukat a parlamentbe, mert nyári szünet van. Habár se utazniuk nem kell, sem tartósan Budapesten lenni, vagyis nem kell megoldani a pesti szállást sem, mégis folyósítják nekik a lakhatási támogatást és a benzinpénzt is. A lap csaknem 100 millió forintra kalkulálja a szünetekben kifizetett pluszpénzek összegét.

Korrupciós vita a rendőrök között
Egy korrupciós ügy osztja meg a rendőröket a Facebookon, miután a napokban hivatali vesztegetéssel vádoltak meg nyolc makói rendőrt, akik rendszeresen öt-tíz eurónyi kenőpénzt kértek külföldi autósoktól. Ügyük megosztja az erről posztoló rendőröket a Facebookon. A többség elítéli, ha a közelükben tapasztalnak ilyet. De van olyan vélemény is, miszerint régebben a belső ellenőrzés elnézőbb volt, és hogy a társadalom ne csodálkozzon, ha simán elfogadták, hogy a kormány elvegye a nyugdíjkedvezményeiket.


Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

 

További érdekességek itthonról és külföldől:

Közpénzből utcaszínház. Az Átlátszó szerint a lassan a hazai szélsőjobb egyik főideológusává váló érpataki polgármester politikai tevékenységét jelentős részben az adófizetők finanszírozzák. Több fénykép is tanúsítja, hogy Orosz Mihály az általa vezetett önkormányzathoz kötődő autót vesz igénybe fellépéseihez. Az egyelőre nem világos, hogy az utazások költségeit is a falu állja-e.

Kormányközeli médiaügynökségek. Összesen 66 százalékkal volt képes növelni a bevételeit, adózott profitját pedig majdnem duplájára tudta javítani az állami hirdetéseket kezelő kormányközeli médiaügynökség, az IMG a Kreatívban megjelent összesítés szerint.  A többiek tovább szívtak.

Magyar whistleblowerek. HVG.hu a magyar közérdekű bejelentők sanyarú sorsát mutatja be, főleg mert nagyon más utat járnak be a külföldi társaikhoz képest. Miközben van, ahol az állam  busásan megjutalmazza őket, nálunk leginkább csak az üldöztetésből jut nekik. Aki a korábbi években korrupt hivatalnokokat és politikusokat buktatott le, mind ráfaragott.

Orbán fia a VIP-páholyban. A Vastagbőr-blog írta meg, hogy a foci vébé döntőjében a miniszterelnök focista fia volt az egyetlen VIP, aki apuka, vagy anyuka révén került oda, a többiek mind saját jogon voltak VIP-ek. Az érintett levelet írt a 444-nek, hogy vele ne foglalkozzanak az újságok, mert nem közszereplő.

Figyeljük a magtárakat! Fenntarthatóbb szemléletet szeretne meghonosítani az örökségvédelemben L. Simon László, a Miniszterelnökség új parlamenti államtitkára. Lehet figyelni, hogy hány eddig védett épületet dobnak majd piacra. Amint L. Simon mondta: “sok olyan gazdasági épület, magtár, malom, gyárépület van, amelyek szépek és értékesek, de a műemléki kötöttségek miatt a tulajdonosoknak nem éri meg felújítani őket”.
Romániai bonyodalmak. A román parlament távozásra szólította fel az államelnököt, miután őrizetbe vették a testvérét, akit azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadott el azzal az ígérettel, hogy közbenjár egy maffiavezér büntetési tételének enyhítése érdekében.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás