Egyéb

Búvárok a húsbizniszben

HVG.hu annak próbált utána járni, hogy hogyan kaphatott megbízást a hazai disznóhús külföldi reklámozására egy olyan cég, amelyet tavaly alapítottak azzal a céllal, hogy búvároknak építsen merülőmedencét. A rejtélyes vállalkozásról legfeljebb azt lehet tudni, hogy tavaly egy nagyszabású építkezésbe készült belevágni, ami viszont azóta megtorpant. A társaságnak egyébként még honlapja sincs, egyetlen elérhetősége egy gmailes postafiók, melyet a cégbíróságnak adtak meg.

Rettegett forrásvesztés
Az Átlátszó szerint százmilliárdos forrásvesztést szenvedhet el az ország az uniós vízügyi fejlesztéseken. Ez akkor történhet meg, ha nem hívják le időben az európai uniós programok támogatásait, azaz például nem valósul meg időben egy pályázati projekt, így a magyar büdzséből kell kifizetni a költségeket. Az elmúlt öt évben 1500 milliárd forintot költhettett volna el az ország, a keretben kiemelten szerepeltek a vízügyi fejlesztések, amelyekre több mint 300 milliárd forintot különítettek el. Az összeg  hatvan százalékát az elkövetkező egy évben kellene elköltenünk, ami szinte lehetetlen, pedig az elmúlt évek árvizei miatt ezek a projektek nemcsak az EU-nak lettek volna fontosak. Egyes esetekben megmagyarázhatatlan a késlekedés, a gyanút pedig növeli, hogy vannak olyan közbeszerzések, amelyeket kormányközeli üzletemberek visznek el. Ilyen például az a békés megyei ivóvízminőség-javító program, amit a felcsúti polgármester cége nyert el.

Naná, hogy CBA
Nem kellett sokáig találgatni, természetesen CBA-üzlet nyílhat a közel tízmilliárd forintért felújított Várkert Bazár északi bazársorán, ugyanis az üzlethelyiség 10+5 éves hasznosítására kiírt kereskedelmi pályázatot a kormányközeli élelmiszerlánc egyik tagja nyerte meg.  Egy 235 négyzetméter alapterületű, kereskedelmi tevékenység folytatására alkalmas területre kerestek bérlőt, feltétel volt, hogy a pályázó hungarikumokat is áruljon, a termékek 80 százaléka magyar vagy Magyarországon gyártott legyen. Ennek persze csak a CBA felelt meg.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Újabb L. Simon-közeli cég
444 vette észre, hogy egy újabb L. Simon László kulturális államtitkárhoz közeli cég futott be egy állami pályázaton. Bár a Múzeumok Éjszakája még júniusban volt, a Közbeszerzési Értesítőben csak most jelent meg, hogy ki nyert el az államtól 17 millió forintot az esemény kommunikációjára egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban. A nyertes kft.-ről azt érdemes tudni, hogy a kommunikációt szívesen ismerőseire bízó L. Simon László kulturális államtitkár kabinetfőnökével, Hornyák Tiborral közösen adtak egy internetes lapot. A szerződést egyébként alig egy nappal a Múzeumok Éjszakája előtt írták alá, amit tehát kommunikálniuk kellett volna.

A VIP-páholy érdekességei
A magyar miniszterelnök fia a VIP-páholyból nézte végiga labdarúgó világbajnokság döntőjét, méghozzá nem akármilyen politikus hírességek társaságában: ott volt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár is, a 444.hu tippje szerint pedig Lázár Jánosról, Simicska Lajosról és a reklámadóról susmorogtak. Nemcsak a magyar nézőknek tartogatott érdekességet a VIP-páholy, a Buzzfeed is szimatot fogott, egy ponton ugyanis beült Putyin és Merkel közé Sepp Blatter, a FIFA elnöke, akinek munkásságát a bundabotrányok és Katar vébé-rendezésének joga miatt már régóta kritizálja a nemzetközi sajtó.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Választási anzix. Miközben az EBESZ szerint komoly gondok lehettek az április választással amiatt, hogy a választási törvény a kormánypártok érdekeit képviseli és a kampányfinanszírozás átláthatatlan, a Józsefvárosbanegy teherautó rakterében semmisítettek meg 2010-es választási szavazólapokat. Olyanokat, amiket már régesrégen be kellett volna zúzni. Az Átlátszó jogi csapatának vezetője pedig a  választási jogorvoslatok szabályainak változásairól írt remek jogi cikket – természetesen “a gyakorlat tükrében”.

Lajos és Zsolt aggódik. A Vastagbőr-blog összeszedte, hogy mostanában miért aggódik a Simicska-Nyerges páros. Ehhez elég a Magyar Nemzet legutóbbi lapszámait végiglapozni: az újságban manapság a három fő téma a reklámadó, az útépítőkre tervezett bírság és a mezőgazdasági  nagyüzemeknek járó területalapú támogatások leépítésével kapcsolatos javaslat.

Szudáni trafikmutyi. Csak az állammal szerződést kötő cégeknek lehetnek talicskái Szudán fővárosában, Kartúmban. Mindenki más csak bérelheti a talicskákat, pedig a városban körülbelül 20 ezer ember (köztük sok kiskereskedő) szállítja ezzel a dolgait. A talicskák magas bérleti díjai egy árus bevételeinek felét is elvihetik.

Elfogatóparancs Varga ellen. Elfogatóparancsot adott ki az FBI a kuruc.info tulajdonosa ellen, Varga Bélát zaklatás és halálos fenyegetés miatt keresi a rendőrség. A Kanadai Magyar Hírlap értesüséi szerint a féfi az USA-ból Kanadába szökött.

Olimpia után vébé. Alig élte túl Oroszország a téli olimpiát, Putyin elnök újabb megalomán építkezésbe fog: közeleg a 2018-as foci vébé. A mostani tervek 20 milliárd dollárról szólnak, de csakúgy, mint az olimpia esetében, a végső számla itt is a többszörösére rúghat.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás