Egyéb

Heti Mutyimondó: L. Simon bőgve kérjen bocsánatot!

Óriási ereje van a bocsánatkérésnek, már persze, ha őszinte: a korrupt politikusainknak viszont legalább addig el kellene jutniuk, hogy belássák: hibáztak. L. Simon Lászlótól Lázár Jánosig ennek egyelőre alig van jele, de reménykedjünk. Mong Attila heti lapszemléje.

Legyél a minioligarchánk, és gyere el az Atlatszo.hu 3. szülinapjára, ahol személyesen is támogathatsz minket adományoddal!

Az elmúlt hét internetes szenzációja volt az a korrupt japán politikus, aki bőgve kért elnézést azért, mert korrupt volt. Magából kivetkőzve, a kamerák előtt könyörgött a választók kegyelméért, mert magáncélra használt fel 3 millió jen (6,7 millió forint) közpénzt: különböző utazásokra költötte, fürdőkbe járt belőle, mindezt számla nélkül. Sokan hozzátették persze, hogy valójában a „bocsánat” szót elfelejtette kimondani, tehát nem volt igazán őszinte a megnyilvánulása, de azért mégis. Hol tartana Magyarország, ha néhányan legalább azt belátnák: nem mindig, mindenben cselekedtek helyesen. Nézzük, miért kellene valamilyen módon bocsánatot kérnie szerintünk, és kinek, a múlt hét néhány fontos híre alapján.

 

L. Simon László bőgve kérjen bocsánatot!

A hét „nyertese” mindenképpen L. Simon László, aki pár nap alatt annyi hibát halmozott fel, hogy egy halk bocsánat már nem is lenne elég. A Népszabadság írta meg róla, hogy a közeli munkatársaihoz köthető cégeket hívott meg egy csaknem tízmilliós kommunikációs tenderre. Ez már önmagában elég ciki, de még nincs vége. A nagyobb baj, hogy a politikus ebben semmi kivetnivalót nem talált. Azt mondta, hogy így egyszerűen gyorsabb volt, mert a nyílt verseny esetén mindenféle ismeretlen cég is jelentkezett volna, továbbá olyan céggel, illetve személlyel akart együtt dolgozni, akit jól ismer, akiben megbízik. Még ennél is nagyobb baj, hogy a jobbos sajtónak még a normálisabb fele sem talált ebben kivetnivalót, sőt, valósággal ünnepelték a politikus őszinteségét. Egy újabb Népszabadság-cikk szerint ráadásul azok a cégek is megbízást kaptak különböző munkákra, amelyek végül nem nyertek az L. Simon László-féle kommunikációs tenderen: a lap nyomozása szerint a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptak röviddel utána megbízást, amelynek éppen akkor L. Simon volt az elnöke A 444 megnézte az L. Simon-féle cégek hátterét, megbízásait, és elég érdekes kép rajzolódott ki: közpénzek elnyelésében jeleskedő vállalkozásokról van szó. A politikus játszotta a főszerepet a héten reklámadóügyben is. Többedszer módosították a frissiben elfogadott jogszabályt, legutóbb éppen azért, mert L. Simon László beégett az RTL kamerái előtt: azt hitte, neki nem kell fizetni reklámadót a Facebookon elhelyezett hirdetései után, aztán kiderült: kell. A módosítás miatt a politikusok mentesülnek. Az államtitkár mellett persze kiáll a Fidesz: nem baj, ha valaki hülyét csinál magából, mert ott az a norma.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Lázár Jánosnak egy hétig kellene vezekelni

Lázár Jánosnak csak az elmúlt héten jött össze annyi, hogy egy napig biztos kellene vezekelnie, de ha hozzáadjuk csak az idei teljesítményét, könnyen kijön az egy hét. Legelőször is azért, mert egy szót sem szólt, most, hogy kézhez kapta annak az elsőfokú ítéletnek az írásos változatát, amelyet még május végén hozott a bíróság a titokzatos utazásaival kapcsolatban. Ez az ügy vezetett a közérdekű adatigénylést beadó oknyomozó újságíró, valamint az Origo főszerkesztőjének távozásához, ami minden jel szerint szintén Lázár „bűne”. Az ítélet egyébként egyértelmű: a bíróság kötelezi a Miniszterelnökséget, hogy 15 napon belül adják ki, hogy az utakra milyen feladatok végrehajtása érdekében volt szükség, mely szállodákban szállt meg a delegáció, és részletezni kell a költségeket utazásonként és szállodánként is. Mindez ugyanis, ha akarja Lázár János, ha nem, ha kifizette saját zsebéből végül az utat, ha nem, közérdekű adat. A Miniszterelnökség valószínűleg fellebbezni fog. Azért is Lázár a felelős, hogy soha nem látott nagyságúra duzzasztotta a Miniszterelnökségen dolgozó vezetők számát. Mostanra már 27 helyettes államtitkár dolgozik a Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszternek. Az Index sorra vette, hogy kik kerültek Lázár János csapatába. Ott van például Perényi Zsigmond, aki részt vett azon a bizonyos fácánvadászaton, ahol 913 fácánt lőttek le. A vadászat az ő szempontjából azért is különleges volt, mert Lázár János megvesszőzte, így avatta őt vadásszá. A miniszterelnökségi csapat tagja még Sonkodi Balázs is, aki állítólag Perényivel együtt kísérte el Lázárt titokzatos luxusútjaira tavaly.

 

Nicolas Sarkozy: pardonnez-moi!

Egy halk pardon nem ártana a magyarság hírnevét öregbítő volt francia elnök, Nicolas Sarkozy részéről most, hogy őrizetbe vették befolyással való visszaélés gyanúja miatt. A HVG szerint a volt elnök informátori hálózatot működtetett a rendőrségen és a bíróságokon. Így lehetett bizonyos ügyekben rendkívül jól értesült, ami akkor bizonyosodott be, amikor őt is lehallgatták a más ügyekben vizsgálódó hatóságok. Ez az első alkalom, hogy egy francia elnököt őrizetbe vett a rendőrség. Az Átlátszó Világtérkép blogja szerint persze korántsem egyértelmű ügyről van szó: a Sarkozy visszatérésének megakadályozásáról szóló pletykákkal szemben inkább az lehet a helyzet, hogy a volt elnök emberei hibáztak, és most már muszáj volt felelősségre vonniuk Sarkozyt is.

 

Seszták is kezdheti

Alig lett miniszter, máris elkelne egy bocsánatkérés Seszták Miklós részéről most, hogy az Index oknyomozása szerint az Amway-hálózat kereskedelmi ügyleteihez használhatták azt a mintegy 700 darab, orosz és ukrán állampolgárok nevére bejelentett céget, amelyek létrehozásában ügyvédként Seszták Miklós jelenlegi fejlesztési miniszter is közreműködött. Az is kiderült, hogy ezek a cégek egyetlen fillérnyi adót sem fizettek be az államkasszába. Hiába tagadta, a lap cikke szerint a problémákról helyi politikusként Sesztáknak is tudnia kellett, hiszen a viták az önkormányzatban zajlottak, a képviselőtestületnek pedig akkor ő is tagja volt. A fiktív cégek alapításának megnehezítését kérte ugyanis még 2005-ben az Igazságügyi Minisztériumtól Kisvárda jegyzője, miután kiderült, hogy a városban két-három címre összesen több mint 700 olyan vállalkozást jelentettek be, amelyek létrehozásuk óta nem fizettek iparűzési adót. Az önkormányzat arról panaszkodott az IM-nek, hogy senkit sem tud elérni a külföldi tulajdonosok közül.

 

Valaki hallotta Hunvaldot bocsánatot kérni?

Ugye jól emlékszem, hogy a volt erzsébetvárosi polgármester továbbra is kitart amellett, hogy minden a legnagyobb rendben volt a kerületében? Egy szerény bocsánatkérésre legalább most telhetne, hogy bűnösnek találta őt a Kúria és egy év börtönbüntetést szabtak ki, amit persze már nem kell leülnie, mert két és felet volt előzetesben. Az elsőrendű vádlott nyolc és fél év büntetést kapott. Az Átlátszó arról írt, hogy a Kúria minapi ítélete után az erzsébetvárosi ingatlanpanama milliárdos korrupciós botránya amolyan tyúklopási üggyé szelídült a bíróságon. A volt VII. kerületi polgármester 2009-es letartóztatásáról pedig már-már mint fideszes kampányfogásról emlékeznek meg egyes sajtóorgánumok. Pedig a Hunvald-ügy nem politikai, hanem civil ügy volt, amire aztán rátelepedett a politika: egyfelől zajlott a politikailag kényes részletek „eligazítása”, másfelől pedig propagandacélokra vetették be a sztorit az akkori ellenzék oldalán.

 

További fontos hírek a múlt hétről:

 

Színjáték Kishantoson. A VS.hu cikke szerint másfél évvel a döntés után kezdhetik meg csak érdemben vitatni a földpályázatok eredményét az egykori kishantosi biogazdálkodók. Közben a Nemzeti Földalap még mindig mindent megtesz azért, hogy ne legyen átlátható az állami földek odaítélése. A lap szerint, aki képes átrágni magát a PDF-tengeren, az érdekes eredményeket kaphat: senki által nem ellenőrizhető, szubjektíven pontozott tervekkel lehetett értékes földekhez jutni.

 

Pénzen vásároljuk az amerikai barátokat. Kiderült, hogy a magyar kormány amerikai alapítványa fizetéseket ad az Egyesült Államok kongresszusi tagjainak, eseményeket szponzorál Washingtonban, és „weboldal-támogatásokat” oszt különböző szervezeteknek. A Budapest Beacon oknyomozása alapján az Átlátszó közérdekű adatigénylést adott be arra, hogy mire költ a 2012-ben bejegyzett Hungary Initiatives Foundation. A miniszterelnöki hivatal válaszából az derült ki, hogy számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást, több mint 800 ezer dollár értékben.

 

Kis-Közgép. A nyomtatott HVG a „kis-Közgép” bámulatos sikereiről ír. Építési és felújítási munkákban megkerülhetetlen szereplő lett több megyében a kis-Közgépnek is becézett családi vállalkozás, amely a Simicska-érdekeltségekhez hasonló sikereket mutat fel, igaz, egyelőre csak lokálisan.

 

Az IMG újabb sikere. 150 millióért kommunikálhatja a nemzeti útdíjfizetéssel kapcsolatos nélkülözhetetlen tudnivalókat az IMG, a kormány kedvenc médiatervező és reklámcége. Egyébként tavaly is ők nyertek amúgy az Állami Autópálya Kezelő meghívásos tenderén, akkor 377 millió forintért végezhették ezt a munkát.

 

Nesze neked tulajdonjog. Az Alkotmánybíróság közel egy év tanakodás után hozott döntést a takarékszövetkezetek államosítása ügyében, és nem találta problémásnak azt, amit az érintettek a tulajdonjog erős korlátozásaként éltek meg. A törvényt a takarékszövetkezetek, vagyis a régi tulajdonosok érdekképviselete támadta meg. Az AB arra jutott, hogy vannak helyzetek, amikor az állam beavatkozhat a piaci folyamatokba, és itt pontosan ez a helyzet. Az ítéletben hosszan fejtegeti az állam piacszabályozó szerepét az elmúlt évszázadokban, elítéli a nácik és a kommunisták túlzásait éppen úgy, mint a neoliberális gyakorlatot, ahol mindent a piacra bíznak. A lényeg: ebben az esetben az állami tőkeemelést olyan stabilizáló tényezőnek látták, ami indokolhatta a beavatkozást.

 

Belgrádi WizzAir-botrány. Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a belgrádi repülőtér vezérigazgatóját, akit őrizetbe is vettek. A rendőrség szerint az igazgató a WizzAir légitársasággal boltolt valamit, és ezzel jelentősen megkárosította a repülőteret. A céggel még 2011 márciusában kötött szerződést, amelyben a gyanú szerint engedményeket tett a WizzAirnek, aminek hála a fapados légitársaság több mint félmilliárd forint nyereségre tett szert a belgrádi repülőtér kárára az illetékekből és a reptéri szolgáltatásokból.

 

Hatalommal való visszaélés 2.0. Csehországban hétfőn bűnösnek találták a volt miniszterelnök mostani feleségét hatalommal való visszaélés miatt. Jana Necasova megfigyeltette a politikus akkori feleségét, miközben egyébként ő volt a miniszterelnök kabinetvezetője. A botrány tavaly teljesen átrendezte a cseh belpolitikát.

 

Korrupt kínai tábornok. Korrupciós vádak miatt kizártak négy magas rangú vezetőt a Kínai Kommunista Pártból. Az egyikük egy nyugalmazott tábornok, aki milliókat fogadott el kenőpénzként, és cserébe katonai rendfokozatokat osztogatott.

 

Életfogytig korrupcióért. Egy indonéz alkotmánybírót életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, mert összesen ötmillió dollárnak megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el a helyi, választásokkal kapcsolatos perek döntéseinek megváltoztatásáért.
Jutalom a szivárogtatóknak. Az amerikai hatóságokat közérdekű bejelentők segítik abban, hogy felgöngyölítsék, milyen visszaélések révén sikeresek a pénzintézetek. A gazdasági válság után életbe lépett közérdekű bejelentői programban a segítő markát akár 14 millió dollár jutalom is ütheti.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

Megosztás