Egyéb

Az RTL Klub a való világban

Nemzetközi bírósághoz fordul az RTL Klub a reklámadó miatt. Andreas Rudas, az RTL-csoport igazgatója a HVG.hu-nak azt nyilatkozta, hogy jogi útra terelik az ügyet. Szerinte ezt a pert nem lehet elveszíteni, mert a magyar kormány által bevezetett reklámadó egyszerre sújtja az üzleti életet, az egész gazdaságot és a sajtószabadságot is. Rudas hangsúlyozta, hogy az RTL-csoport nem fogja a saját médiafelületein keresztül „feljelenteni” a magyar kormányt Európánál. Eközben az RTL Klub a honlapján reagált egy hétfőn benyújtott törvénymódosításra. A módosítás szerdáig lehetővé teszi, hogy az eddig pontatlan megfogalmazást, amely miatt az RTL kibújhatott volna a reklámadó fizetése alól, most megváltoztathassák. Így, a módosító révén mégis sújtani fogja a kereskedelmi televíziót a reklámadó. Az RTL-nek hirtelen rendkívül fontos lett a sajtószabadság: a honlapjukon azt írják, a törvény célja, hogy mostantól ne maradjon olyan jelentős médium az országban, amelyet a hatalom nem tud befolyásolni. Üdvözöljük az RTL Klubot a való világban.

Pénzen vásároljuk az amerikai barátokat
Kiderült, hogy a magyar kormány amerikai alapítványa fizetéseket ad az Egyesült Államok kongresszusi tagjainak, eseményeket szponzorál Washingtonban, és „weboldal támogatásokat” oszt különböző szervezeteknek. A Budapest Beacon oknyomozása alapján az Átlátszó közérdekűadat-igénylést adott be arra, hogy mire költ a 2012-ben bejegyzett Hungary Initiatives Foundation. A miniszterelnöki hivatal válaszából az derült ki, hogy számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást, több mint 800 ezer dollár értékben.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Megfizetünk a paksi pásztoróráért
Több elemző és különböző civil szervezetek szerint is magasabbak lesznek az áramárak a paksi atomerőmű-bővítés után. A Népszava azt írja, a kormány állításával szemben drágábban termelik majd az elektromos energiát az új paksi reaktorok a mostaniaknál. Még a leendő paksi beruházás felügyelő kormánybiztos is ezen az állásponton van. Korábban Szél Bernadett LMP-s képviselő adott be közérdekűadat-igénylést, arra hogy milyen számítások és előzetes tanulmányok alapozták meg a beruházás elfogadását. A múlt héten szó esett arról, hogy nem is létezik ilyen tanulmány. Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilatkozta azt, hogy a döntéselőkészítő jelleg miatt nem oszthatják meg, hogy milyen elemzések és rizikóvizsgálatok eredményei alapján döntöttek a bővítésről. De úgy tűnik, hogy ez szinte mindegy is, amíg Putyin elnök adja Orbán Viktornak a bővítéshez valót.

A spanyol meló
Egy magyar állampolgár vezette azt a bandát, amely több mint 170 luxus-gépkocsit és motort lopott el Spanyolországban, majd értékesített hamis iratokkal Magyarországon. Olyan is előfordult, hogy az autóknak csak az iratait küldték Magyarországra, hogy aztán Spanyolországban import gépkocsiként dobják őket újra piacra, számolt be a HVG.hu.

A miniszterelnökség emberei
Már 27 helyettes államtitkár dolgozik a Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszternek. Az Index sorra vette, hogy kik kerültek Lázár János csapatába. Ott van például Perényi Zsigmond, aki részt vett azon a bizonyos fácánvadászaton, ahol 913 fácánt lőttek le. A vadászat az ő szempontjából azért is különleges volt, mert Lázár János megvesszőzte, így avatta őt vadásszá. A miniszterelnökségi csapat tagja még Sonkodi Balázs is, aki állítólag Perényivel együtt kísérte el Lázárt titokzatos luxusútjaira tavaly. Helyettes államtitkár lett még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt vezetője, Dányi Gábor is. Róla azt érdemes tudni, hogy az MSZP kormányzása idején Gyurcsány Ferenc felesége őt bízta meg az EMIR pályázatkezelő program létrehozásával.

Még kész sincs, de már átadták
Nyugat.hu szerint ma már divat Magyarországon, hogy a fejlesztési projekteket még az elkészülés előtt átadják. A híroldal a 86-os út új szakaszának hétvégi átadásáról számol be, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter szidta egy kicsit a korábbi szombathelyi polgármestert, aki egyébként most megint indulni fog az önkormányzati választásokon. Az alig tízkilométeres útszakasz kivitelezője a Közgép. A beruházás hétmilliárd forintba került, és a Nyugat.hu szerint azért kellett ilyen gyorsan átadni, mert máskülönben kötbért kellett volna fizetnie a kivitelezőnek. Így viszont az autósok kényelmesen eldöcöghetnek a hatvan és negyven kilométer/órás sebességkorlátozások mellett. Amíg tényleg el nem készül az út.

 

Legyél a minioligarchánk, és gyere el az Atlatszo.hu 3. szülinapjára, ahol személyesen is támogathatsz minket adományoddal!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tízmillió év Magyarországon. A Pannon-tengert és a pannon ősvadont is meg lehet majd tekinteni a volt Vidámpark területén, írja a Napi.hu. Az Állatkert bővítése lesz a projekt, amely 15,7 milliárd forintért a tízmillió évvel ezelőtti Magyarország állat- és növényvilágát mutatja majd be.

Puskás Intézet. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiabejelentette, hogy lesz Puskás Intézet, ahol a magyar futball relikviáit fogják tartani. Az intézmény vezetője Szöllősi György lesz, aki az akadémia munkatársa és a FourFourTwo magyar változatának főszerkesztője.

A popkultúra nagyágyúi. L. Simon László és Geszti Péter a Fidelitas szabadegyetemén nyilvánítottakvéleményt a magyar művészeti élet dolgairól. L. Simon államosítaná a könyvkereskedelmet, Geszti pedig arra panaszkodott, hogy a nagyvállalatok már nem szponzorálják az ARC-kiállítást, amit ő szervez.

Ferenc pápa megmondja a frankót. A pápa szerint a mai politikát megrontotta a csúszópénz és a korrupció. Ferenc pápával egy olasz lapban jelent meg interjú, de olyan fontos kérdésekben nem nyilatkozott, mint, hogy kinek szurkol a foci vébén.

Így kell lehúzni az angolokat. Az Átlátszó blogja azt mutatja be, hogyan derült közérdekűadat-igénylések segítségével fény arra Angliában, hogy önkormányzatok a visszajáróról megfeledkező parkolóautomaták segítségével jutnak plusz bevételhez.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás