Egyéb

Heti Mutyimondó: az orális gyönyöröktől a nyelőgépig

Az elmúlt hét izzott a szexuális feszültségtől a világban, így Magyarországon is: Suárez megharapta egy játékostársát, a lengyelek szerint a magyar miniszterelnök leszopta Putyint, de volt itt piszkos beszéd és a törvények megerőszakolása is jócskán. Heti lapszemle.

A világban minden a szex körül forog, kivéve magát a szexet, ami a hatalomról szól – mondja egyik krimijében Jo Nesbo, és az elmúlt hét bővelkedett példákban arról, hogy ez mennyire igaz. Írások tucatjai elemezték a szexuál-kannibalisztikus indíttatást amögött, hogy miért harapja meg ellenfeleit – mint tette ezt éppen legutóbb a brazíliai világbajnokságon egy olasz játékossal – az uruguayi Luis Suárez. De Freud örült volna annak a cikkáradatnak a láttán is, amely egy kiszivárogtatott lengyel hangfelvétel alapján elemezte az orosz elnök és a magyar kormányfő viszonyát. Orális gyönyörök, verbális támadások, masszázsfotel és egyéb fétisek.

Az atomenergia, az orális gyönyörök és a nyelőgép

Nehéz helyzetbe került a királyi magyar hírügynökség, amikor be kellett számolnia arról, hogy magyar téma is előkerült a lengyel lehallgatási botrányban. A lengyel állami olajtársaság vezetője olyan sarkos állítástfogalmazott meg Orbán Viktor és Putyin kapcsolatáról a hangfelvétel szerint, amit az MTI így írt le: „a lengyel cégvezető obszcén kifejezéseket használva azt mondja, hogy Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak.” A szopás szót kerülgette emígyen az MTI, pedig naponta gyakorolják ezt a műveletet arrafelé random fideszeseken. A lengyelek a felvételen egyébként lényegében azon álmélkodnak, hogy milyen könnyedén tesz meg mindent az orosz vezető kedvére a magyar kormányfő. (Paks ügyében a múlt héten annyi történt, hogy kiderült: semmilyen hatástanulmány nem készült a bővítéssel kapcsolatban, illetve a fejlesztési miniszter szerint mégis van valami, de nem adhatják ki, mert veszélyezteti a tárgyalásokat a vitáról.) A lengyel beszélgetésben előkerül még Hernádi Zsolt, a Horvátországban korrupciós vádak miatt gyanúsított Mol-vezető is, aki azzal büszkélkedett, hogy milyen trükkökkel fogja megúszni az ügyet. Az olajtársaság közleménye szerint teljesen életszerűtlen, hogy a nagyon is életszagú beszélgetés elhangzott volna. Orbán egyébként nincsen egyedül az orosz elnök „kiszolgálásában”, az osztrákok sem „késlekedtek”: vörös szőnyeget gurítottak Putyin elébe, miután az orosz elnök – miről másról – gázvezetékről ment tárgyalni Bécsbe. A Déli Áramlat elkerülné Ukrajnát, és Magyarországon keresztül vinne gázt a Nyugatnak. Ausztria természetesen a Moszkva elleni szankciókat sem támogatja. És ha már orális téma: a parkolási automatákról régóta tudjuk, hogy nyelőgépek, de most még inkább: a Hvg.hu szerint júliustól az állam lenyeli a mobilos parkolási díjak negyedét, az önkormányzatok rosszul járnak, a mobilfizetési piac eddigi szereplői pedig egyszerűen kiszorulhatnak a szolgáltatásból.

Piszkos beszéd és beszólások

Beszóláscsatával folytatódott az RTL kontra kormányháború. Történt, hogy a Fidesz-kézbe került, egykor jobb napokat látott gazdasági napilap elnézte a nullákat. A Századvég lapja, a Napi Gazdaság azt közölte, hogy 1,6 milliárd forint tiszteletdíjat fizetett a vezetőségnek az RTL Klub. A probléma csak az, hogy az összeg helyesen 1,6 millió, és azt sem a cégvezetők, hanem az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok kapták. Minden más stimmelt a hírben. A lap helyreigazított, majd helyreigazította a helyreigazítást is: előbbnyomtatási, később már inkább technikai hibára hivatkozott. Ezután az RTL vezére a Facebookon szólt be: az iskolapadba küldte vissza matekozni a Napi Gazdaság szerkesztőit. A főszerkesztő pedig – minden várakozással ellentétben – nem sunyított, nem szállt magába, hanem visszaszólt. Ezek a beszólások azt jelzik, hogy hamarosan elérkezik végre az aktus ideje is: a jelek szerint a kormány az adóhivatalt használja majdsegédeszköznek, a NAV-ot küldi az RTL-re. A csatorna közben viszont nem vett vissza a kritikai élből az estihírműsorában, a háború folytatódik.

A törvények megerőszakolása

Folytatódott a lassan mindennapossá váló erőszaktevés a magyar törvényeken, normákon és szabályokon. A444 írta meg, hogy kormányrendeletet kell módosítani ahhoz, hogy megépülhessen a Közgép balatonfüredi szállodája. Az új kaszinókoncessziós nyerteseknek kedvez aztán egy friss törvénymódosító javaslat, amely mentesítené az áfafizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtását, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítését és szervezését. Ez a módosítás kifejezetten azoknak a vállalkozásoknak kedvez, amelyek nemrégiben nyertek koncessziós jogot. Köztük van Andy Vajna filmproducer érdekeltsége is. Lesznek továbbá jó offshore-lovagok is, főleg, ha sok pénzt hoznak. Egy, a kormányzati átalakításokkal kapcsolatos salátatörvénybe rejtették el azt a módosítást, amellyel lazítana az offshore cégek költségvetési támogatására vonatkozó szabályokon a kormány. A jelenleg hatályos államháztartási törvény – nagyon leegyszerűsítve – azt mondja ki, hogy offshore-hátterű vállalkozás nem kaphat költségvetési támogatást. A javaslat most ezen változtatna azzal, hogy „az állam részére kifejezetten előnyös külgazdasági szerződések megkötése érdekében” kivételesen mégis lehetne adni költségvetési támogatást, ha a vállalkozás leteszi a nagyesküt, hogy átláthatóbbá teszi a hátterét. Külön törvénymódosítójavaslatot terjesztett elő egy fideszes képviselő, amely varázsütésre egyetemi tanárt csinálna a plagizált doktori dolgozata miatt lemondásra kényszerült volt köztársasági elnökből, vagy a férfi kézilabda-válogatottkapitányából. Ezentúl elég lenne a Kossuth-díj vagy egy olimpiai arany-, ezüst- vagy bronzérem is a sporttudományi egyetemen a tanári állásokhoz, amelyeknél korábban feltétel volt a doktori fokozat megszerzése. A módosítás egyébként Mocsai miatt valószínű, hiszen arra készül, hogy az önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektora legyen. A Vs.huinformációi szerint erről a legfelsőbb szinteken döntés is született már, csak a felsőoktatási törvényt kell módosítani hozzá. Mocsai több éve tanít az egyetemen.

Legyél a minioligarchánk, és gyere el az Atlatszo.hu 3. szülinapjára, ahol személyesen is támogathatsz minket adományoddal! A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További fontos olvasnivaló az elmúlt hétről:

Hogyan kaszálnak a felnőttoktatásban? Az Átlátszó a felnőttoktatás furcsa üzletéről írt, mert akkora lehetőségek vannak ezen a piacon, hogy az egyik legfontosabb szereplő 2008-ban már repülővásárlásra készült. A trend később sem tört meg: ugyanez a cég 2010 és 2012 között megduplázta az árbevételét. A rejtély megoldása természetesen részben az uniós támogatásokban rejlik, aminek teljes mértékű leszippantása vált a cég fő profiljává.

Veszélyes masszázsfotel. Új trükkel palizzák be a nyugdíjasokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint. Egészségügyi vizsgálatra hívják őket, majd egy viszonylag „súlyos diagnózist” közölnek, amelyre megoldást kizárólag egy több százezer forint értékű lámpa vagy egy masszázsfotel megvásárlása jelenthet. És végül a reklamálókat elhajtják: a 14 napos elállási jog érvényesítését különböző kifogásokra hivatkozva megtagadják, persze jogszerűtlenül.

Seszták és az ukrán fantomok. Az Index oknyomozó cikke szerint az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és alig átlátható működésüket. Seszták Miklós még ügyvédként orosz és ukrán állampolgárok nevére jegyzett be néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot.

Újra nyomoznak Seuso-ügyben. Újra nyomoz a rendőrség az évszázad műkincses rejtélye ügyében. A Seuso-kincsekről van szó, amelyek tisztázatlan körülmények között hagyták el az országot még az 1970-es években. A kincseket egy kiskatona találta meg 1976-ban, majd rejtélyes körülmények között meghalt és sokan azóta is gyilkosságra gyanakodtak. Most, hogy a kincs több ismert része is hazatért, a lap szerint a rendőrök azt várják, azok a tanúk is beszélni kezdhetnek, akik eddig félelmükben hallgattak.

A svájci borász és az adatlopás. Az Átlátszó arról ír, hogy egy közérdekű bejelentés forrását próbálta megszerezni az ügyön dolgozó újságírók számítógépéről egy ismert svájci borász. A június elején adatlopásért letartóztatott férfi egy nemzetbiztonsági alkalmazott, egy hacker és egy magánnyomozó segítségével szállt rá az újságírókra.

Rogán utódjelöltjének ügyletei. A 444 Rogánutódjelöltjéről ír, miután az V. kerületben a fideszes Szentgyörgyvölgyi Pétert, a kerületi városüzemeltető kft. vezetőjét választották polgármesterjelöltnek. A lap szerint Szentgyörgyvölgyi amellett, hogy ismert kisgazda család sarja, kitett magáért a gyanús ügyletek versenyében is: vett lakást jó áron, és nyert már földet is mint belvárosi helyi gazdálkodó.

Valami bűzlik a Belvárosban. Furcsa körülményekközött távozik Rogán alpolgármestere, a belvárosi ügyekben jól értesült Városszíve-blog szerint a döntésnek köze lehet azokhoz a rendőrségi vizsgálatokhoz, amelyek az V. kerület ügyeiben zajlanak. A hivatalos verzió az, hogy az alpolgármester az állami Eximbanknál kap állást, de a blog szerint érdekes, hogy a jegyző és a kerületi rendőrkapitány után Puskás András a harmadik, akit hirtelen állítanak fel a székéből. Az alpolgármesterről közben nemcsak az derült ki, hogy százmilliós hitelt kapott könnyedén lakásvásárlásra egy banktól, de az is, hogy a százmilliós lakás mellett egy 66 milliósba is beszállt. Az is a Pasa Parkban van.

Iskolagyümölcs-mutyi. A napokban írt arról a Hír24, hogy háborognak a Fejér megyei termelők, a megye egészében ugyanis egyetlen céggel kötöttek az intézmények szerződést: egy győri kft. szállíthat az iskolákba gyümölcsöt. A KlebelsbergIntézményfenntartó Központ reagált, és kiderült, a termelők, beszállítók nem túloztak: a programba 80 állami iskola jelentkezett, és mind a 80 intézmény a Matész-Fruct Kft.-vel volt kénytelen szerződni.

Trafikmutyi-bírálók. Az Origo nagycikkben mutatja be azokat, akik a trafikmutyi-pályázatok elbírálói voltak, miután egy év kormányzati titkolózás után nyilvánosságra hozták a nevüket. fidelitasos, földosztó és zűrös múltú békefenntartó is van közöttük.

Az Átlátszó nem hagyja magát. Az oknyomozó portál minden, a norvég civil támogatással kapcsolatos pályázati elszámolást nyilvánosságra hoz, de egy jogalap nélküli, politikai indíttatású kormányzati akcióban nem vesz részt, tehát nem ismeri el a KEHI vizsgálatának jogosságát. A Transparency is vitatja azt, de együttműködik.

Kocsis lelépőpénze. Tucatnyi távozó parlamenti képviselő kapott bruttó hárommillió feletti búcsúpénzt – írja a Blikk az Országgyűléstől kapott adatok alapján. Összesen több mint 500 millió forintról van szó, az érintett politikusok hathavi ellátással számolhatnak. A „pofátlan végkielégítések” ellen hozott, eredetileg 98 százalékos különadó miatt a búcsúpénzük kétmillió forint feletti részéből alig látnak valamit a képviselők. Igaz, idén ezt a különadót 75 százalékra mérsékelték, ami súlyos százezreket jelentett pluszban. A legtöbbet a fideszes Kocsis Máté zsebelte be, ő bruttó 4,8 millió forintot kapott, amiből valamivel több mint kétmillió marad meg tisztán.

Duplájára emelt FIFA-bérek. Világtérkép-blog a Sunday Times értesüléseire hivatkozva írta meg, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának tagjai diszkréten a duplájára emelték bérüket: évi 100 ezer dollárról 200 ezerre. Történt ez aközben, hogy a 2022-ben Katarba tervezett világbajnokság odaítélése körüli korrupciós gyanúkról június eleje óta több dokumentum is megjelent. A botrányt feltáró brit hetilap ezúttal azt állítja, hogy e nagylelkű béremelés azért látszott indokoltnak, mert a szervezet etikai bizottsága korábban az éves prémium eltörlését javasolta.

Brooks nem bűnös. Nem találta bűnösnek a bíróság a News of the World lehallgatási botrány egyik főszereplőjét, Rebecca Brooksot, a Sun bulvárnapilap egykori vezetőjét, akit azzal vádoltak, hogy rendőröknek adott kenőpénzt információkért cserébe. Persze jó ügyvédei is voltak.

 

Megosztás