Egyéb

Seszták és az ukrán fantomok és a jó offshore-lovag

Az Index oknyomozó cikke szerint az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és alig átlátható működésüket. Seszták Miklós még ügyvédként orosz és ukrán állampolgárok nevére jegyzett be néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot. Kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta gyakorlatilag az összes céget felszámoltatta. Seszták Miklós ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyről.

Rogán utódjelöltjének ügyletei
A 444 Rogán utódjelöltjéről ír, miután az V. kerületben a fideszes Szentgyörgyvölgyi Pétert, a kerületi városüzemeltető kft. vezetőjét választották polgármesterjelöltnek. A lap szerint Szentgyörgyvölgyi amellett, hogy ismert kisgazda család sarja, kitett magáért a gyanús ügyletek versenyében is: vett lakást jó áron, és nyert már földet is mint belvárosi helyi gazdálkodó. A lakást gyanúsan alacsony áron abban a műemlék házban szerezte meg a Belvárosban, amelyben a Magyar Narancs korábbi riportja szerint Habony Árpád, Orbán tanácsadója is gyakran felbukkan. A 110 négyzetméteres önkormányzati bérlakásért a forgalmi érték alig 30 százalékát kellett kifizetnie, azt is 25 éves kamatmentes részletre. Ennek fejében az önkormányzat jelzálogot jegyezhet be az ingatlanra: összesen alig 19 millió forintot, ami igen kedvező ár egy ekkora lakásért. Ennek értéke ingatlanpiaci becslések szerint akár 55-60 millió forint is lehet.

Vajnáéknak kedvező
Az új kaszinókoncessziós nyerteseknek kedvez egy friss törvénymódosító javaslat, amely mentesítené az áfa-fizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtását, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítését és szervezését. Ez a módosítás kifejezetten azoknak a vállalkozásoknak kedvez, amelyek nemrégiben nyertek koncessziós jogot. Köztük van Andy Vajna filmproducer érdekeltsége is. A Fidesz azzal érvel, hogy a szerencsejáték-tevékenység Magyarországon tárgyi áfamentes, így az utána fizetett koncessziós díj sem lehet áfás. Ráadásul nem is volt soha, az MSZP-kormányok idején sem, csak akkor nem volt ez törvénybe iktatva.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Lesznek jó offshore-lovagok
Ha sok pénzt hoz az offshore-lovag, akkor bármit megtehet – ezt üzeni egy fideszes javaslat. Egy, a kormányzati átalakításokkal kapcsolatos salátatörvénybe rejtették el azt a módosítást, amellyel lazítana az offshore cégek költségvetési támogatására vonatkozó szabályokon a kormány. A jelenleg hatályos államháztartási törvény – nagyon leegyszerűsítve – azt mondja ki, hogy offshore-hátterű vállalkozás nem kaphat költségvetési támogatást. A javaslat most ezen változtatna azzal, hogy „az állam részére kifejezetten előnyös külgazdasági szerződések megkötése érdekében” kivételesen mégis lehetne adni költségvetési támogatást, ha a vállalkozás leteszi a nagyesküt, hogy átláthatóbbá teszi a hátterét.

Siralmas magyar start-upok
Figyelő cikke szerint siralmasan teljesítenek a 2010-ben közel 50 milliárd forint keretösszeggel, jórészt uniós forrásokból elindított kockázati tőkeprogram befektetései. A megvizsgált 90 vállalkozásból tavaly csak öt volt érdemben nyereséges, és 51 cégnek nulla vagy minimális árbevétele volt. A lap felmérése szerint a legnagyobb és legeredményesebb vállalkozásokat soroló toplistákon a jelentős befektetés ellenére igen kevés az innovatív szereplő. Az újításai révén exportképes start-up pedig még kevesebb.

Iskolagyümölcs-mutyi
napokban írt arról a Hír24, hogy háborognak a Fejér megyei termelők, a megye egészében ugyanis egyetlen céggel kötöttek az intézmények szerződést: egy győri kft. szállíthat az iskolákba gyümölcsöt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ reagált és kiderült, a termelők, beszállítók nem túloztak: a programba 80 állami iskola jelentkezett, és mind a 80 intézmény a Matész-Fruct Kft.-vel volt kénytelen szerződni.

Duplájára emelt FIFA-bérek
Világtérkép-blog a Sunday Times értesüléseire hivatkozva írta meg, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának tagjai diszkréten a duplájára emelték bérüket: évi 100 ezer dollárról 200 ezerre. Történt ez aközben, hogy a 2022-ben Katarba tervezett világbajnokság odaítélése körüli korrupciós gyanúkról június eleje óta több dokumentum is megjelent. A botrányt feltáró brit hetilap ezúttal azt állítja, hogy e nagylelkű béremelés azért látszott indokoltnak, mert a szervezet etikai bizottsága korábban az éves prémium eltörlését javasolta.

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tartsák vissza vagy párologtassanak! A nagy lopációközepette kiderült, hogy félrekalkulálták a margitszigeti futókör felújítására tervezett összeget, és nem lesz pénz a futók régi álmára, az angolvécére. Marad a párologtatás, a záróizmok karbantartása és a természet lágy öle.

Széles leleplezte Lázárt? A milliárdos jobbos oligarcha a Facebook-oldalán posztolt egy bejegyzést, amely szerint Demcsák Zsuzsa volt Lázár titokzatos útitársa azokon az állami luxusutakon, amelyekről nem derült ki, hogy milyen fontos ügyekben kellett Lázárnak eljárnia. A tévés műsorvezető szülei cáfolnak.

Trafikmutyi-bírálók. Az Origo nagycikkben mutatja be azokat, akik a trafikmutyi pályázatok elbírálói voltak, miután egy év kormányzati titkolózás után nyilvánosságra hozták a nevüket. Fidelitas-os, földosztó és zűrös múltú békefenntartó is van közöttük.

Az Átlátszó nem hagyja magát. Az oknyomozó portál minden, a norvég civil támogatással kapcsolatos pályázati elszámolást nyilvánosságra hoz, de egy jogalap nélküli, politikai indíttatású kormányzati akcióban nem vesz részt, tehát nem ismeri el a Kehi vizsgálatának jogosságát. A Transparency is vitatja azt, de együttműködik.

Kivételező MTI. A Vastagbőr-blog bepróbálkozott, hogy kiadhat-e a blog egy MTI közleményt, mint tette azt a Napi Gazdaság főszerkesztője az RTL-lel kapcsolatos vitában. A nemzeti hírügynökség vitatható érveléssel elhajtotta a blog szerzőit.

Gabonás áfacsalás. 210 millió áfát csalt el egy békéscsabai férfi, aki fiktív felvásárlási jegyekkel próbálta igazolni a gabonabeszerzéseket, miközben az árut feketén szerezte be. Így a versenytársaknál olcsóbban tudta a terményt továbbértékesíteni.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás