Egyéb

Orbán ráérez Paksra, a Századvég elnéz pár nullát

Rettentő komolyan zajlik a kormányzás már megint, bár kétségtelen nemes elődök voltak itt évtizedek óta: kiderült, hogy semmilyen hatástanulmány nem készült a paksi bővítéssel kapcsolatban, Orbán Viktor úgy érezte, kell, oda még két reaktor, és ha már, akkor jöjjenek az oroszok. Több civil szervezet, így az Átlátszó is perelte a kormányt a döntést megalapozó dokumentumokért. A pereskedők között volt a Társaság a Szabadságjogokért, amely az Energiaklub jogi képviselőjeként indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben. Az  adatok nyilvánosságáról szóló perben a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet, mivel kiderült, hogy a kért információk, a hatásvizsgálatok nem is léteznek.

A lengyel botrány magyar szálai

Magyar téma is előkerült a lengyel lehallgatási botrányban. A lengyel állami olajtársaság vezetője olyan sarkos állítást fogalmazott meg Orbán Viktor és Putyin kapcsolatáról a hangfelvétel szerint, amit itt most nem idéznék. Legyen elég csak annyi, hogy a királyi hírügynökség így írta le: “a lengyel cégvezető obszcén kifejezéseket használva azt mondja, hogy Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak”. Ebből kis fantáziával ki lehet találni az obszcén kifejezést. A lengyelek lényegében azon ámulnak, hogy milyen könnyedén tesz meg mindent az orosz vezető kedvéért a magyar kormányfő. A beszélgetésben előkerül Hernádi Zsolt, a Horvátországban korrupciós vádak miatt gyanúsított Mol-vezető is, aki a felvétel szerint a lengyeleknek büszkélkedett azzal, hogy milyen trükkökkel fogja megúszni az ügyet. Az olajtársaság közleménye szerint teljesen életszerűtlen, hogy a nagyon is életszagú beszélgetés elhangzott volna.

Mellélőtt a Századvég az RTL ellen

Hát mit nézzen el egy gazdasági napilap, ha nem a nullákat a milliárdban? A Fidesz-közeli kutatóintézet, a Századvég lapja, a Napi Gazdaság közölte, hogy 1,6 milliárd forint tiszteletdíjat fizetett a vezetőségnek az RTL Klub. A probléma csak az, hogy az összeg helyesen 1,6 millió, és azt sem a cégvezetők, hanem az. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok kapták. Minden más stimmelt a hírben. A lap helyreigazított, majd helyreigazította a helyreigazítást is: előbb nyomtatási, később már inkább technikai hibára hivatkozott. Csoda-e, hogy az RTL vezére a Facebookon szólt be: az iskolapadba küldte volna vissza matekozni a Napi Gazdaság szerkesztőit. A Vastagbőr blog a kormány kontra RTL konfliktus elmúlt heti eseményeit foglalta össze.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Sikkasztó kormánytisztviselő

Egy borsodi huszonéves férfi összesen 56,5 millió forintot utalt át ismerőseinek jogszerűtlenül a munkaügyi központ számlájáról. Kormánytisztviselőként dolgozott a központban, ahol az volt a feladata, hogy az álláskeresőket nyilvántartásba vegye, és gondoskodjon a juttatások folyósításáról. Majdnem két éven keresztül 127 létező, de ellátásra nem jogosult személynek utalt munkanélküli-segélyt, teljesen zavartalanul. Végül egy belső ellenőrzésen bukott le, de addigra már szépen megszedte magát: cserélgette az autóit, és barátnőjét egzotikus utazásokra vitte. A dolog csak azt a kérdést veti fel, hogy egy alkalmazott csak úgy utalgathat a kincstári számláról?

Újra nyomoznak Seuso-ügyben

Újra nyomoz a rendőrség az évszázad műkincses rejtélye ügyében. A Seuso-kincsekről van szó, amelyek tisztázatlan körülmények között hagyták el az országot még az 1970-es években. A kincseket egy kiskatona találta meg 1976-ban, majd rejtélyes körülmények között meghalt és sokan azóta is gyilkosságra gyanakodnak. Most, hogy a kincs több ismert része is hazatért, a Hvg szerint a rendőrök azt várják, azok a tanúk is beszélni kezdenek, akik eddig félelmükben hallgattak.

A svájci borász és az adatlopás

Az Átlátszó arról ír, hogy egy közérdekű bejelentés forrását próbálta megszerezni az ügyön dolgozó újságírók számítógépéről egy ismert svájci borász. A június elején adatlopásért letartóztatott férfi egy nemzetbiztonsági alkalmazott, egy hacker és egy magánnyomozó segítségével szállt rá az újságírókra, miután a Le Temps nevű lap nemrég nyilvánosságra hozta az ellene folytatott eljárás részleteit.

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel! 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Dagad a bálnabotrány. Új pert indítana a fővárosi CET – jelenlegi nevén Bálna – miatt az MKB Bank a fővárosi önkormányzat ellen – közölte a Népszabadság. A lap értesülései szerint a pénzintézetnél már javában folynak a 7,5 milliárd forintos igényérvényesítést célzó bírósági eljárás előkészületei.

A hét videója. Az Átlátszó által kiválasztott legjobb heti videó a katari focivébé építési munkálatain dolgozó milliónyi, modern kori rabszolga életét mutatja be. A fényes városközpontoktól távol eső nyomortelepek, a szegényes étkezés, a túlhajszoltság a jellemző okai a munkások halálának.

Péntekig egyeztetés Városliget-ügyben. Társadalmi egyeztetésre bocsátották a Városligeti építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet tervezetét. A projektnek sokan nem örülnek, az Átlátszó is foglalkozott a civil tiltakozással.

Cseh meló. A Transparency oldala egy cseh aktivistával foglalkozik, aki egy kisváros piszkos ügyeit igyekezett feltárni. Csak egy érdekes adat: a csehek háromnegyede gondolja azt, hogy aki hivatalban van, az egyben korrupt is.

Olasz meló. Olaszországban sorozatban robbannak ki a korrupciós botrányok. Egy rövid cikk összefoglalja, melyikben hol tartunk, és azt is, mi az oka annak, hogy alig történnek változások korrupciós téren.

Német adópapírok. német vámosok két konténernyi dokumentumot foglaltak le Hamburg kikötőjében. A papírok a pénzüket külföldre menekítő németekről tartalmazhatnak értékes információkat.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás