Egyéb

A spanom és a tartótiszt

„Saját elhatározásomból úgy döntöttem, hogy településünk honlapján közzéteszem polgármesterségem időszakában benyújtott vagyonnyilatkozataimat” – írja a felcsúti önkormányzat honlapján Mészáros Lőrinc polgármester. A 444.hu összefoglalta, hogy a 2014-es adatok szerint Mészáros Lőrincnek 400 millió forintja van takarékbetétben, 20 millió forintja van készpénzben, közel egymilliárd forint osztalékot vett ki cégeiből és az egyik vállalkozásának majdnem havi kétmillió forintért tanácsot is ad. Ezenkívül van egy 2008-ban vásárolt Audi A5-öse is. Az Index.hu kimatekozta, hogy ha Magyarország állampolgárai olyan ütemben gazdagodtak volna meg, mint Mészáros Lőrinc, akkor játszi könnyedséggel lehagyhattuk volna Svájcot, Szingapúrt és Norvégiát is. És az még csak egy dolog, hogy ha ugyanannyi idő alatt ugyanolyan gyorsan gazdagodtunk volna meg, mi lett volna. De ha még egy-két évig ugyanígy folytatnánk, akkor az Egyesült Államokat is lehagynánk, és végre igazi szuperhatalommá válhatna Magyarország.

Lázár spanja
Közel 300 millió forint tartozása van az új stratégiai ügyekért felelős államtitkár cégének. Sonkodi Balázs cége egészségügyi szolgáltatásokat végzett országszerte és nem fizette ki az alvállalkozóit. A cég ellen az adóhatóság végrehajtást indított el. Magáról Sonkodi Balázsról annyit tudni, hogy gyakran hivatkozik arra, hogy ő Lázár János spanja, vagyis közeli ismerőse. A Hvg.hu úgy tudja, Sonkodi pár héttel a kinevezése előtt eladta cégét és lemondott ügyvezetői tisztségéről. Erre amiatt is szükség volt, mert egy szabályozás tiltja az állami tisztségviselőknek, hogy üzleti vállalkozásban is érdekeltek legyenek. A Miniszterelnökség a felvetett problémára csak annyit reagált, hogy Sonkodi Balázsnak már nincsen semmilyen üzleti érdekeltsége.

Előléptették a szürke eminenciást
Az Index.hu arról számolt be, hogy a befolyásos olajipari szervezet, a World Petroleum Council elnökévé választották Tóth Józsefet. A férfiról a lap korábban azt írta, hogy eltitkolták a szerepét a horvátországi Mol-INA vesztegetés ügyében. Tóth József az Olajterv volt elnökeként, a Mol-vezér Hernádi Zsolt tanácsadójaként és energiaipari szakértőként három olyan üggyel kapcsolatban is fontos információkkal rendelkezhet, amelyek során dollármilliók tűntek el offshore cégeken keresztül. Az olaj- és gázipari kérdések megvitatásával foglalkozó nemzetközi szervezetnek egyébként ő az első magyar elnöke.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Újságíró-fenyítés és zsidózás
Felvételek készültek arról, hogy Lengyelországban az egyik hetilap főszerkesztőjének megpróbálják kicsavarni a kezéből a laptopját. A szerkesztőségbe azután szálltak ki a rendőrök és a titkosszolgálati ügynökök, hogy a Wprost hetilap kiszivárogtatott egy hangfelvételt, amelyen a belügyminiszter a jegybank elnökével egyezkedik. A felvételen arról beszélnek, hogyan lehetne úgy megpörgetni a lengyel gazdaságot, hogy a kormánynak legyen esélye a következő választásokon. A Cink arról számolt be, hogy a jegybankelnök azt kérte a belügyminisztertől, rúgják ki a pénzügyminisztert. A jegybank-elnök le is zsidózta kollégáját.

Csak a szájuk jár a cégvezetőknek
Egy felmérés szerint a hazai üzleti vezetők 60 százaléka állítja, gyakori a visszaélés és a vesztegetés Magyarországon. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy bár a hazai cégvezetők ugyanolyan fontosnak tartják a korrupció elleni harcot, mint a nyugat-európai cégvezetők, mégis ha visszaélést tapasztalnak, akkor a felelősségrevonás nagyon kevés esetben történik meg, büntetést szinte senki nem kap.

Tényleg diktatúrában élünk
Sorra jelentik be a civil szervezetek, hogy levélben értesítést kaptak a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi), hogy az egész norvég civil támogatási alapos dokumentációjukat adják át. Az Átlátszóval együttműködő Asimov Alapítvány is felszólítást kapott arra, hogy június 25-ig ossza meg a teljes dokumentációt a Kehivel. A hivatal korábban a Miniszterelnökség utasítására kezdett el vizsgálódni a norvég alapos támogatásokat szétosztó alapítványoknál. A Krétakör színházi csoport videót tett közzé arról, ahogyan vezetőjük telefonon tájékoztatja a Kehit: jogosulatlannak tartják a vizsgálatot és nem működnek együtt.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

A Türkménbasi könyve. Köhögést és betegséget színlelt a Hvg.hu kamerája előtt Halász János fideszes politikus, hogy ne kelljen válaszolnia arra a kérdésre, mégis miért volt fontos magyarul megjelentetni a Türkménbasi jótanácsokkal teli könyvét. Az Index úgy tudja, a türkmén államfő prózájának magyar fordítása egy sokmillió dolláros gázipari tenderen való indulás feltétele volt.

Kutyából nem lesz szalonna. A kommunista rendszer operatív tisztjét neveztek ki rendészeti államtitkárnak. Tasnádi László 1989-ben, Nagy Imre újratemetésének idején operatív tisztként dolgozott. Az Index szerint Pintér Sándor belügyminiszter közeli emberéről van szó, hiszen 2010 után ő lett a kabinetfőnöke.

Mégsem fizetett adót az RTL. A Fidesz közleményt adott ki, mely szerint vizsgálatot kell indítani az RTL Klub ellen, mert a kereskedelmi csatorna nem fizetett adót. A párt szerint az RTL számviteli trükkökkel érte el, hogy ne kelljen Magyarországon nyereségadót fizetnie. Pedig pár napja még pont arról volt szó, hogy L. Simon László elismerte, az RTL eddig is fizetett adót.

Kenőpénzre ítélve. A közszolgák alacsony fizetésük miatt hajlamosak lehetnek kenőpénz elfogadására, ezt állította egy beszélgetésen Zambia EU-s nagykövete. Aldo Dell’Ariccia szerint nem csoda, hogy ha több millió dolláros szerződések aláírásáért vagy pecsétjéért csúszópénzt fogad el valaki, akinek havi alig 150 dollár a fizetése.

Kampány a bújócska ellen. Transparency International az ausztrál G20-csúcs idejére időzítette kampányát a visszaélésekből szerzett vagyonok elrejtése ellen. A Világbank által vizsgált 200 korrupciós eset hetven százalékában a korrupció révén szerzett vagyonokat céghálózatokon és titkos cégeken keresztül rejtették el.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás