Egyéb

Lázár a Riviérán, Hunvald újrázik, Gauck utánanéz

Lázár János és a közérdekű adatigénylések – 148. rész: a Blikk  a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivataltól kérte ki a politikus 2006 és 2012 közötti polgármesteri útjait. Az adatokból az derült ki, hogy a francia Cote d’Azur volt Lázár János legkedveltebb úticélja, többször is sürgős elintéznivalója akadt a jól megválasztott tengerparti testvérvárosban, minden alkalommal a nyári strandszezonban kellett utaznia, és természetesen kocsival és mindig legalább egy hétre, amiből négy napot az utazás tett ki, keresztül a szintén napfényes Olaszországon. Hiába, a halaszthatatlan tengerparti ügyek, továbbá a kellemest a hasznossal morális parancsa. Lázár egyébként újabb posztot zsebelt be: Magyarország uniós főtárgyalója lett.

A börtönviselt Hunvald újrázik
Ismét a börtönviselt Hunvald György vezeti az MSZP-t a VII. kerületben, ami főleg azok után vicces, hogy a napokban a párt egy másik prominense, Kunhalmi Ágnes vallott egy évekkel ezelőtti okirathamisításos ügyéről. Mintha az MSZP konkrétan továbbra is a Fidesz és a Jobbik forgatókönyvéből játszana. A korábban másfél évre ítélt, de már szabadult politikust nagy többséggel választották kerületi vezetővé a helyi szocialisták. Hunvaldot 2009 februárjában tartoztatták le, majd a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalásért és más bűncselekményekért emelt ellene vádat. Hunvaldot és társait azzal gyanúsították, hogy a kerületben ingatlanpanamákkal, fiktív szerződésekkel és lakáskiutalásokkal százmilliós károkat okoztak a városrésznek. A per jelenleg éppen a Kúrián tart. Döntés július elején várható, a harmadfokú eljárás kedden kezdődött.

A Mutyimondóból szerkesztik az RTL-t
Már Deutsch Tamásnak is feltűnt, hogy amióta a kormány bevezette az RTL Klubot különösen sújtó médiaadót, azóta mintha a kereskedelmi tévé híradóját a Mutyimondóból szerkesztenék. A Fidesz Európai Parlamenti képviselője egy latin idézettel jelezte, hogy ez azonban már nem fog sokáig tartani. „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam” – idézte Marcus Portius Cato Maior római szenátor szállóigévé vált mondatát Deutsch a Twitteren. A római szenátor idővel minden egyes felszólalását ezzel a mondattal fejezte be: „egyébként javaslom Karthagó lerombolását”. (Ez később meg is történt.) Az RTL-vezér közben odanyilatkozott, hogy médiaadó ide vagy oda, nem vonulnak ki. Az Origo pedig a megváltozott hangvételű híradók nézettségi elemzéseit részletezte.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Kampányhirdetések a Hír TV-ből
Az Átlátszó blogja arról ír, hogy a HírTV rendelte meg a Fidesz kampányhirdetéseit. A 444 szúrta ki, hogy már nyilvános a 2014-es oszággyűlési választásokra vonatkozó tájékoztató anyag, amely azt mutatja meg, hogy melyik párt mely online sajtóterméknél hirdetett a kampány alatt és mennyiért. A listát átböngészve kiderül, hogy míg például az LMP, a Jobbik, vagy éppen az MSZP önmaga meg tudta rendelni hirdetéseit, addig a Fidesznek ez már nem ment. Esetükben a megrendelő ugyanis nem maga a párt volt, hanem a HírTv Zrt, amely Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik.

Egyetem 17 milliárdért
Vastagbőr blogon arról lehet olvasni, hogy 17 milliárd, ismétlem 17 milliárd forintból lesz önálló egyetem a Testnevelési Főiskola, amely 2000 óta a SOTE egyik karaként működik. Az állam ennyi pénzzel segíti az önállósodást, és úgy viselheti majd az egyetem nevet, hogy nem lesz legalább két kara, nem fog legalább két tudományterületen oktatni, a rektornál nem írják elő az egyetemi tanári minősítést. Emlékezetes, hogy ezt a kart rázta meg még két évvel ezelőtt botrány, amikor kiderült: egy fideszes képviselő fia furcsa módon szerzett diplomát, az ügyből feljelentés is lett.

A Corvinus-jelentés részletei
Az Index szemez abból a jelentéstervezetből, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal készített a Corvinus Egyetem gazdálkodásáról. A dokumentumban végkielégített, majd visszavett dolgozók, gyanús HÖK-bulik, ablakon kidobott százmilliók szerepelnek, és vannak olyan ügyek is, amelyekben már a rendőrség is vizsgálódik. Emlékezetes, hogy az adósságokat évek óta maga előtt görgető intézmény élére tavaly nevezett ki a minisztérium új gazdasági főigazgatót, aki hamar konfliktusba került az egyetem vezetésével, a civakodás nyílt színi háborúba torkollt, aminek a végén a főigazgatót menesztették. A KEHI jelentése ehhez képest  ugyanazokra a megállapításokra jutott, mint amiket a kirúgott vezető hangoztatott.

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel! 

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elítélt felszámolási bíró. Hét év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a bírót, aki 2008-2009-ben kivételezett egy felszámoló céggel Nyíregyházán. Emellett hét évre eltiltották a közügyektől és egymillió forint pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Katariaké a Balettintézet. A Válasz.hu szerint a katari uralkodócsaládé lett a Balettintézet. A közel húsz éve üresen álló épület a jövőben szállodaként működhet. Ez volt az az épület, ami miatt Orbán tavaly leszúrta Tarlóst a buszon.

A német államfő utánanéz. A Népszabadság szerint Joachim Gauck német államfő budapesti látogatásán vasárnap este a Kempinski szállodában a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék prominensei előtt azt ígérte, utánanéz, hogy mekkora a német felelősség az Origo főszerkesztőváltásában.

Egy teniszklub lenyúlása. A HVG.hu szerint Tarlósék támogatásával nyúlják le a népligeti teniszklubot, amely az ellehetetlenülés szélére került. A tulajdonosok állítják, a szomszédos lakópark egyenesen hadjáratot folytat ellenük, főleg mert egyik lakója, a  kőbányai polgármester tagja a főváros gazdasági bizottságának is.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás