Egyéb

Bajnai hallgat, Balogh Floridában, Hunvald a Kúrián

Az Átlátszó folytatja azt a sorozatát, amely sorra veszi a Bilderberg-csoport ülésein az elmúlt 25 évben részt vett politikusokat, miután Bajnai Gordon volt miniszterelnök jelenlétéből politikai ügy lett. A portál szerint a magyar érintettek alapvetően két csoportba sorolhatók: hallgatók és cáfolók. Pontosabban: hallgatók és hárítók. Előbbiek semmilyen módon nem reagáltak. Utóbbiak pedig néhány soros, az érdemi dolgokra nemigen válaszoló felelettel tudták le a dolgot. Bajnai Gordon a hallgatók csoportjába tartozik, miután egy konkrét kérdéseket tartalmazó listára nem válaszolt érdemben.

Pályázat? Ugyan már!
Transindex írta meg, hogy magyarországi közpénzekből épül, szépül a Fidesz-barát sajtótröszt Erdélyben, hiszen magyar állami nagyvállalatok adományaiból építi romániai vállalkozását a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány. Három év alatt eddig összesen 2,6 millió eurót toltak be a cégbe. Az alapítvány közhasznúsági jelentéséből derül ki, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-től, a Paksi Atomerőmű Zrt.-től valamint a Szerencsejáték Zrt.-től is érkezik pénz. A lap szerint érdekes, hogy a pénz nagy része az alapítvány saját magánvállalkozására megy: az utóbbi három évben a támogatások oroszlánrésze az Udvarhelyi Híradó Kft.-hez került. Jogászok szerint legalábbis felveti a törvénytelenség gyanúját az a gyakorlat, hogy egy magyarországi alapítvány saját tulajdonában álló magánvállalkozást támogat, ez kicsit ellentmondani látszik a Ptk-nak.

Ajánlott levél 17,7 milláért
Olcsóbb lett volna, ha szimpla ajánlott levélben köszönti Orbán Viktor az újonnan megválasztott magyar Európai Parlamenti képviselőket, de a miniszterelnök egészoldalas újsághirdetésekben tartotta alkalmasnak azt közölni, hogy örül. Az Átlátszó blogja szerint a hirdetések összesen bruttó 17,7 millió forintba kerültek, miközben a 21 magyar EP-képviselő diszkrét, ajánlott levélben való köszöntése ennél sokkal olcsóbb lett volna, körülbelül 8 ezer forint.

 

nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Florida, paradicsom
Egyetlen gyereket sem vitt Floridába gyógykezelésre a Gyermekrák Alapítvány, pedig van ott egy bejegyzett szervezete – írta most a Magyar Nemzet, márpedig akkor felmerül a kérdés, minek ott a jelenlét? Korábban az alapítvány vezetője az együttműködési megállapodásra hivatkozott, hogy bizonyítsa, a megjelent hírekkelszemben alapítványai valóban a rákos gyermekek kezelésére fordítják az összegyűlt adományokat. Tavaly az Index közölt cikket arról, hogy az alapítvány vezetője magáncélra használja az alapítvány mentőautóját, majd az ügyészség külön felszólította, hogy ezt ne tegye, és azt is megállapította, hogy törvénysértő, hogy egymaga dönt a befolyt összegek elosztásáról. Az Index azt is kiderítette, hogy háza van Floridában.

Egy szoci “okiratos”
Nem büszke rá, de bevállalja és beszél róla – Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus a HVG.hu-nak adott interjújában vallott arról, hogy még 2005 novemberében jogerősen pénzbüntetésre ítélték közokirat-hamisításért, egy diákigazolványos visszaélésért. A dolog pikantériája persze az is, hogy akkor már javában állami alkalmazott volt, a Miniszterelnökségen dolgozott, de – mint mondta – alig 83 ezer forint volt a fizetése, és a diákbérlethez kellett a trükk. Egy füst alatt arról is beszélt, hogy miért nem baj az oktatáspolitikusként, hogy még nincs meg a diplomája. De most már hamarosan meglesz.

Bányakoncesszió csókosoknak?
nemzeti fejlesztési miniszter bányászati koncessziók megszerzésére tett közzé pályázatokat, koncessziót 20, illetve 35 évre lehet szerezni. Kíváncsian várjuk, hogy ki kapja majd meg  ezeket a koncessziókat Ebesen, Nádudvaron vagy Okányban, főleg, hogy a NER-ben van jó pár tehetséges bányász.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel! 

 

További érdekességek itthonról és külföldről
A páncélszekrény titkai. A Népszabadság szerint a múlt héten is nyitottak meg olyan Welsz Tamáshoz köthető páncélszekrényeket, melyek bizonyítékokat rejthetnek a Simon-ügyben. Az ügyészség egyelőre semmit nem mond.

Hunvald és társai a Kúrián. Megkezdődött Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és négy társának milliárdos nagyságrendű korrupciós ügyek vádjával indult büntetőügyében a harmadfokú eljárás a Kúrián. Döntés július elején várható. Az ügyészsúlyosbítást kért.

Lekapcsolták. Egy román oknyomozó portált lekapcsolt a WordPress, különösebb indoklás nélkül. Valószínűleg egy cikksorozat állhat a háttérben, amely a román miniszterelnök üzleti kapcsolatait részletezte.

Greenpeace-bukta. Majdnem négymillió eurót vesztett spekulációs ügyletek következtében a Greenpeace egyik alkalmazottja. Ráadásul a pénz a szervezetet támogató adományozóktól származott.

A pápa és a korrupció. Második egymást követő napon szapulta a korrupt politikusokat és segítőiket, köztük a korrupt papokat Ferenc pápa. Közben Olaszországban újabb letartóztatások voltak egy korrupciós botrányban, amelynek során a 2009-es földrengés utáni újjáápítés pénzeit síbolták el.

A korrupció női áldozatai. TransparencyInternational nemzetközi antikorrupciós szervezet oldalán arról ír, hogy hogyan érinti különösen hátrányosana a nőket a korrupció. Példák Nepáltól Dél-Szudánig.

Lebukott a pápuai miniszterelnök. A Guardian írta meg, hogy a pápuai miniszterelnököt is elérte az a vizsgálat, amely egy jogi irodának kifizetett dollármilliók nyomát próbálja felderíteni.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás