Egyéb

Lázár János matén pörög?

Lehet, hogy az élénkítő hatásáról ismert maté tea Lázár János kancelláriaminiszter kedvence, miután annyit pörög mostanában? A KEHI-t is sürgeti a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztásáért felelős szervezetek átvizsgálásával. A 444.hu úgy tudja, ha lezárul a vizsgálat, Lázár elhívná teázni az Ökotárs vezetőjét és a norvég kormány tagjait is. Ennyire volt sikeres az a csütörtöki tárgyalás Brüsszelben, amelynek célja a magyar kormány és a Norvég Alap közti viszony rendezése volt. A tárgyalás napjára egyébként a korábban listázott magyar civil szervezetek figyelemfelhívó kampányt szerveztek. Disclaimer: a listázottak közt van az Átlátszó is.

Ennyit Budapestről
Lázár János első intézkedése az új ciklusban az volt, hogy elvette a fővárostól az összes EU-s forrásból finanszírozott fejlesztést. Az Index szerint többen már Lázár-Tarlós-háborút emlegetnek a Fideszben. Közben a fejlesztési pénzekért való marakodás áldozatául eshet a 3-as metró felújítása is, amelynek állapotával kapcsolatban Tarlós István korábban azt mondta, ha nem újítják fel, ő leállíttatja, még mielőtt emberéletekbe kerülne a lerobbant vonal működtetése. A pénzek egy részét egyébként vidéki fejlesztésekre csoportosítják át, így például villamosvonal épülhet Hódmezővásárhelyen, ahol Lázár János 2012-ig volt polgármester.

Nem szeretnék most norvég lenni
Közel egymilliárd forintot költött az Országgyűlés Hivatala új telefonokra, laptopokra és mobil előfizetésekre. A Napi.hu azt írja, az eszközök szállítóit nem nyilvános közbeszerzésen választották ki rendkívüli sürgősségre hivatkozva. Gyorsan szét is dobták a megrendelést, amiből a Magyar Telekomnak jutott, de a norvég tulajdonú távközlési szolgáltató Telenornak nem.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Tiltott állami támogatás Paks II
Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához fordult az Energiaklub és a Greenpeace a paksi atomerőmű-bővítés miatt, írja a HVG. Szerintük az orosz-magyar hitelmegállapodással megspékelt fejlesztési terv az EU-s jogrendnek ellentmondó állami támogatásoknak mind az öt jellemzőjét tartalmazza. Emellett a két szervezet azt is kritizálta, hogy a kormány egyoldalúan, a társadalom bevonása nélkül, közérdekű adatok eltitkolásával tette pályára a projektet. Az Átlátszó múlt heti cikke szerint már körülbelül százötven napja nem tudjuk, hogy megéri-e Magyarországnak a paksi bővítés.

Megszűnhet az Origo
A Figyelő szerint megszűnhet az Origo hírportál a ma ismert formájában. A Sáling Gergő főszerkesztő leváltása miatt kitört botrány során sokszor emlegetett új stratégia szerint online vállalatként működnek majd tovább. A lap úgy tudja, a kormányközeli erők már a botrány kitörése előtt több esetben próbáltak beleszólni a szerkesztőség munkájába, így maradhattak ki részletek például Rogán Antalt érintő sztorikból. A Magyar Telekom persze tagad. Közben képbe került az Origo átpozicionálása kapcsán egy Fidesz-közeli cég is, amely korábban Hódmezővásárhelynek is adott tanácsokat.

Az RTL Klub egyre jobban teljesít
A kereskedelmi csatorna híradója már külön riportot is szentelt Mészáros Lőrinc vagyonosodásának. A Vastagbőr blog azon élcelődik, hogy ma Magyarországon már csodaszámba megy, ha egy kereskedelmi csatornán végre hírek vannak a híradóban. Ha sokáig kekeckedik az RTL, még az is lehet, hogy a módosítókkal végül ők is kihúzhatják magukat a reklámadó alól. A Menedzsment Fórum szerint legalábbis megvan erre az esély.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Toljuk a diktatúra szekerét. 2011-ben kínai rendőröket képeztek ki tömegoszlatásból a magyarok – na, nem mintha a kínaiaknak ne lenne fogalmuk a témáról –, ezzel kapcsolatban adott be közérdekű adatigénylést a Belügyminisztériumnak az Átlátszó. Jogos a kérdés, van-e autoriter rezsimek erőszakszervezeteinek továbbképzésével kapcsolatban etikai szabályozásunk. Vagy inkább nem is kell ilyesmi nekünk?

Lopott műkincsek a Nemzetiben. Egyiptom beperelte Magyarországot és Franciaországot amiatt, hogy ezekbe az országokba került öt fontos, 2002-ben elrabolt régészeti lelet. A magyarok egy aukciós háztól vásárolták meg a műkincseket, amelyek most megtekinthetők a Nemzeti Múzeumban.

Korrelál a közpénz-költés és a korrupció. Egy tanulmány az amerikai államokat vizsgálta, és kiderült, a legtöbb esetben összefüggés mutatható ki az intenzív közpénz-költés és a korrupció közt. A legkorruptabb tíz amerikai állam egy főre számolva, átlagosan 5,2 százalékkal, pénzben kifejezve több mint 1300 dollárral költött el több pénzt, mint az átlag egy főre eső költés.

Fizettek a bírónak. Egy szlovák ügyvéd 20-30 ezer eurót kért ügyfelétől, hogy kedvező ítéletet hozzon az ügyét vivő bíró. A bírót egyelőre csak tanúként hallgatják ki, de ő már a második a szlovák Legfelsőbb Bíróságból, aki korrupció gyanújába keveredett.

Így kell ezt. Kenőpénzzel érte el egy energiacég Romániában, hogy a duplán felszámolt megújuló energia-használati költségek miatti térítést ne kelljen megfizetnie. Megkenték az energiaár-szabályozó hatóság alelnökét, aki cserébe jelentősen csökkentette a visszatérítésre szánt díjakat a túlszámlázó cégnek.

Ukrán struccok. Viktor Janukovics óriási vagyonából kiindulva az Ukrajnát behálózó korrupcióról ír az Economist. A lapnak nyilatkozó ukrán oknyomozó újságíró szerint Janukoviccsal nem állt le a korrupció, most már inkább egy alapvető tényállásra, a politikát ellenőrizetlenül befolyásoló üzletemberekre kellene odafigyelni. Ahogy itthon is.

Ausztrál önvizsgálat. Folyamatosan veszélynek van kitéve a nyugat-ausztráliai egészségügy minisztérium közel négymilliárd dolláros közbeszerzési büdzséje amiatt, hogy a rosszul ellenőrzött folyamatok lehetővé teszik a csalást a rendszerben, írja egy nemrég megjelent vizsgálati jelentés.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás