Egyéb

Oknyomozás guminővel

Titkolózó minisztériumok
Az Átlátszó blogja arról ír, hogy mennyire nem akarnak a különböző minisztériumok információkat adni arról, hogy kik, milyen ajándékokat kapnak a magyar államtól. Az apropót az adta, hogy Janukovics ukrán államfő bukása után nemcsak az elnök dácsájának kincseiről érkeztek fényképek, hanem további ukrán prominens személyek vagyonáról is. Így az egykori legfőbb ügyész esetében az egyik fotón azt lehetett látni, hogy egy dísztőrt Pintér Sándor magyar belügyminisztertől kapott az ukrán vezető. Az Átlátszó egyik újságírója három hónapon keresztül bombázta adatigénylések sorozatával a különböző állami szervezeteket, de arra jutott, hogy a magyar állam nem tudja, vagy ha tudja, akkor sem hajlandó elárulni az ajándékok útját.

Ér ennyit egy főszerkesztő?
HVG írt arról, hogy milliárdokkal döntheti a kormány a Telekom felé a pályát azzal, hogy egyik napról a másikra a felére esett a nagyvárosi 4G szolgáltatáshoz elengedhetetlenül szükséges 1800 MHz-es frekvenciasáv pályázati kiírásban szereplő minimumár. A leginkább ez a lehetőség a Magyar Telekomnak kell, így nekik jöhet ez a változtatás a legjobban. Furcsa egybeesés, hogy nagyjából pont akkor szabadult meg a cég a Lázár Jánosra nézve kellemetlen ügyeket feltáró Origo főszerkesztőjétől, amikor ez a felettébb érdekes áresés bekövetkezett.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Átnyomták a reklámadót
Kivételes sürgősséggel nyomták át a parlamenten a médiapiac életét alaposan felforgató relámadót, az utolsó pillanatban pedig még hozzácsaptak egy módosító javaslatot, amely csökkenti néhány cég, így a TV2 adóterhét. A legnagyobbat az RTL szív, nehéz nem látni benne a politikai háttérszándékot. Cserébe az RTL több híradót fog adni.

James Bond a NAV-nál
Ruhára szerelhető és járművekbe építhető kamerákat szerzett be az adóhatóság, hogy így lendüljön harcba a cigarettacsempészek ellen. A felvételek elsősorban a feltárt jogsértések bizonyítását könnyíthetik meg, emellett a munkatársak testi épségét is védik. A NAV szerint ezeknek a James Bond filmekre emlékeztető eszközöknek az előnye az is, hogy a felvételek alapján megítélhető a pénzügyőrök intézkedésének jogszerűsége, így a korrupció, a vesztegetés sem titkolható el. Kivéve szerintem akkor, amikor mégsem készül felvétel… Ugyanitt az adóelkerülés elleni harc jegyében a NAV-osok alibi bulit is rendeztek, csak, hogy lebuktassanak számlát nem adó zenészeket. Az ellenőrök egy falusi turizmussal foglalkozó vállalkozástól béreltek ki egy nyaralót azzal, hogy születésnapi party lesz, ételt rendeltek, feldíszítették az épületet, taxit béreltek. Majd vártak.

Rendszerszintű korrupció
A HVG Jancsics Dávid korrupciókutató írását közölte a Magyarországon tapasztalható rendszerszintű korrupcióról. Érdemes elolvasni a cikket: a szerző szerint míg egy normálisan működő állam esetében a kormányzati intézmények működtetnek hálózati struktúrákat, addig nálunk a hálózatok működtetik a kormányzati intézményeket. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van egy jól szervezett hálózat, amely mindent kézben tart, hanem inkább úgy, hogy néhány nagyobb, sokszor egymással is harcban álló vagy éppen együttműködő érdekcsoport küzd az erőforrásokért. A rendszerszintű korrupció megjelenésével az állam funkciója is megváltozik: fejőstehénné, óriási mennyiségű adóforint kiszivattyúzásnak forrásává és egyben eszközévé válik.

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Orbán apja jobban teljesít. A Napi.hu cikke szerint tavaly is növelni tudta bevételét a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző többségi érdekeltségében lévő bányászati cég, a Dolomit Kft., nettó 1,9 milliárd forintra. A társaság 2008 óta egymilliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak.

A HírTV kimaxolta az oknyomozást. A Hír TV ellenzéki időkben folyamatosan szoci korrupciós botrányokat leleplező műsorának már annyira nincs témája, hogy a gyömrői polgármester szexbotrányát „lovagolják meg”. (Én kérek elnézést.) És az „oknyomozáshoz” egy guminőt is igénybe vettek.

Lázár útitársa államtitkár. A Lázár Jánost luxusútjain elkísérő Sonkodi Balázs lett a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára. Sonkodi már Hódmezővásárhelyen is Lázár embere volt, ott egészségügyi szakmai tanácsadójaként tevékenykedett.

Lázártalanított tüntetés. Lehet-e úgy beszámolni egy Lázár János ellenes tüntetésről, hogy Lázár János neve nem hangzik el a tudósításban? A köztévének sikerült.

Gyurcsány támogatta a Heti Választ. Vastagbőr blog szúrta ki, hogy a Heti Válasz most megújult honlapjának alján feltűntetik: a kiadó átszervezésére olyan támogatást használtak fel, amelyet még a Gyurcsány kormány idején ítéltek meg nekik uniós forrásból. „A brüsszeli pénz nem volt büdös, Gyurcsány kezéből sem” – jegyzi meg a blog.

Csapás az adóelkerülőkre. Az Európai Bizottság vizsgálatot indít több uniós tagállam ellen is, mégpedig azért, mert az uniós szervezet szerint az országok társasági adórendszere uniós szabályokat sérthet. Egyes uniós országok alacsony adókulcsait több nagy nemzetközi multi is kihasználja, így megtehetik, hogy az EU-s működésük után alig fizetnek adót.

Eltemették a választási csalásokat. Egy friss módosítás miatt ősszel a mostaninál is nehezebb lesz majd megtudni, hogy odahamisította-e egy párt a nevünket az ajánlóívére. Az elfogadott törvény szerint az ajánlóíveken szereplő aláírásokra csak az ajánlóívek leadása és a jelöltek nyilvántartásba vétele közti rövid időben lehet majd rákérdezni.

Magyar politikusok az európai élvonalban. Magyarország azon kevés európai államok közé tartozik, ahol a rendszerváltás óta nemhogy miniszterelnököt vagy köztársasági elnököt, de még egy minisztert sem ítéltek jogerősen börtönbüntetésre. Még a hivatali ideje után sem. Jobbak vagyunk, mint Norvégia, vagy ez a magyar igazságszolgáltatás szegénységi bizonyítványa?

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Megosztás