Egyéb

Lázár és a temzei jacht körút

Hiába volt a tiltakozás a jobb- és baloldali médiában is a múlt héten a tervezett reklámadó miatt, ami számos hazai médiavállalatot sodorna nehéz helyzetbe, köztük persze leginkább a kormánnyal még mindig enyhén kritikus RTL-t, a Fideszben nagy az elszánás, hogy mihamarabb bevezessék az új terhet. A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta az előterjesztést, szerdán pedig rendkívüli sürgősséggel akár el is fogadhatják. A TV2 persze egy módosítóval jól jár. Közben folytatódott a verbális támadás az adó ellen tiltakozó médiumokkal szemben: Kövér László a Parlament elnöke még a Simicska médiabirodalom tagjainak is beszólt, egy vezető fideszes pedig azzal érvelt, hogy a kereskedelmi tévék szerinte mérhetetlen károkat okoznak a nemzetnek. Persze a VIP-jegyet ő is elfogadta a nemzetkárosító showműsorra.

Megalapozott a vád Hernádi ellen?
A horvát bíróság megalapozottnak látja a Hernádi Zsolt elleni korrupciós vádat, és elutasították az őrizetbe vétel felfüggesztését is. A vád szerint a Mol első embere 10 millió eurót adhatott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek az INA nemzeti olajvállalatban szerzett befolyásért. Az ügyészség március végén emelt vádat, most pedig jóváhagyta azt is, hogy Hernádi távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást. A Mol-vezér ügyvédje szerint viszont csak formai döntést hozott a zágrábi bíróság, fellebeznek, és szerinte attól még érvényes a védence elleni Interpol-körözés felfüggesztése, hogy a zágrábi bíróság szerint távollétében is elítélhetik Hernádit.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Autót is bérelt Lázár?
A HVG megpróbálta és képtelen volt olyan drága szállodaszobát foglalni, amilyenben Lázár János titokzatos külföldi útjai során Londonban lakott. A lap inkognitóban ajánlatot kért két „fontos üzletembernek”, de alig a harmadáért megkaptak mindent – duplaágyas különszobát, ellátást fitnesszel és uszodával –, mint amennyit közpénzből az út idején kifizettek. Pedig direkt szóltak, hogy nagyon kényeztessék a vendégeket. A milliós költség csak úgy tudott tehát összejönni ott, hogy Lázárék extrákat is igénybe vettek: kérdés már csak az, hogy a temzei jacht körút került ennyibe, vagy luxuskocsit is béreltek a szobához? A Heti Válasz viszont túlteljesít: gyereksimogatás közben mutogatja Lázárt, hozzátéve, hogy – idézzük „a fideszes politikus tényleg egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki főszerkesztőket távolíttat el.” Ha-ha-ha.

Üzenj Lázár Jánosnak egy jót és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

EU-támogatásból Jobbik iroda
Vastagbőr blog a 444 cikke alapján arról írt, hogy egy szép Jobbik-iroda működik Balatonalmádiban egy olyan helyen, amelyet vissza nem térítendő uniós támogatásból vásárolt meg egy helyi kft. A blog szerint ez egy klasszik Jobbik-trükk: az EU csak ne szóljon bele semmibe, de a pénze azért jó lesz. A párt időközben levélben válaszolt a blogbejegyzésre, és azt írták: a vállalkozó az általa tulajdonolt és használt balatonalmádi irodahelyiség egy részét a választási kampány idejére térítésmentesen bocsátotta a Jobbik helyi szervezetének rendelkezésére, közös használattal. Pártfinanszírozás Magyarország 2014.

Tőkésék számláján az árvízkárosultak pénze
Egy román portál írta meg, hogy a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), illetve, egy Tőkéshez közel álló egyesület folyószámlájára kerülnek azok a támogatások, amelyeket az erdélyi magyarok az OTP Bank Románia útján próbálnak eljuttatni a magyarországi árvízkárosultaknak. A dolog érdekessége, hogy sem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban, sem az OTP-nél senki semmit nem tud a dologról: azt sejtik, hogy valami helyi akció lehet.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Megint nyert a Közgép. Egy 29,9 milliárd forintos vasúti felújításról szóló megbízás lett a Közgépé a Swietelskyvel és a Strabaggal közösen: a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti szakaszon dolgozhatnak hamarosan.

Rezsicsökkentés veszteséggel. Bejött az államosítás és a rezsicsökkentés: milliárdos veszteséget csináltak egy év alatt a vízműcégek. Az öt állami kézbe vont regionális vizes cég egy év alatt 5,4 milliárd veszteséget hozott össze.

A színpadon a Vastagbőr blog. A hétvégén Lázár János ellenes tüntetést tartottak Budapesten, és az Átlátszó egyik blogja, a Vastagbőr szerzője is beszédet mondott. Mint Ferenczi Gábor írta:  „Nem tettem nagyon magasra a lécet: súroljam alulról Bajnai Gordon „legendás” szónoki képességeit és ne ájuljak el a színpadon az idegességtől”. Itt látható az eredmény.

Szétszórt kormányzás. Az Ígyírnánkmi blog szerint  sehol a világon nincs olyan, hogy a minisztériumok egy országban szétszórva működnek. Nálunk ezt tervezi az újabb ciklusára készülő miniszterelnök. A HM Székesfehérvárra, az FM pedig Debrecenbe költözne, aminek nem sok értelme van persze.

A szerb árvíz és a cenzúra. A közelmúltban levonult szerb árvíz sok mindent elpusztított, egy valamit viszont megerősített: a cenzúrát – írta az Átlátszó. A szerb kormányfőt és egyes minisztereit kritizáló véleményposztot például a napokban egyenesen töröltek egy blogról.

Erősődő nyomás a FIFA-n. Egyre erősödik a nyomás a FIFA-n, hogy tisztázza, valóban igaz-e a sejtés és Katar csak kenőpénzzel juthatott a 2022-es vébé rendezési jogához. A szponzorok kérik, hogy vizsgálják ki a vádakat.

A korrupció és a merénylet. Valószínűleg a korrupció is közrejátszott abban, hogy Karacsiban több tucat halálos áldozata volt a hétvégén a reptér ellen elkövetett merényletnek. A létesítményben ugyanis azokat a gyatrán működő  bombakeresőket használják, amelyeket egy brit üzletember még az 1990-es években adott el olcsón Pakisztánnak kenőpénzes ügyletek során.

 

Megosztás