Egyéb

Tiltakozás minden fronton

Az Origo.hu „sálingosította” a címlapját, miután feltehetőleg politikai nyomásra kirúgták Sáling Gergő főszerkesztőt. A cikkek címében, képaláírásokban jelent meg a volt főszerkesztő neve. A helyét Pálmai L. Ákos veszi át, a lap hivatalos közleménye szerint az Origo új tartalom-előállítási stratégiájához volt szükség az átszervezésre. A Kettős Mérce blog tüntetést is szervezett keddre, amelyen az Index szerint ezren vettek részt. A tüntetés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, a norvégozó, luxusszállodázó Lázár Jánosból most már tényleg sok lesz. A Cink szerint az Origo újságírói közleményben tiltakoztak a főszerkesztő leváltása ellen, azt írták, a jelenlegi helyzetben nem látják biztosítottnak, hogy eddigi munkájukat tudják folytatni. Az Origót feltehetően azért tették helyre, mert a múlt héten leleplezték, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár túlköltekezett tavaly külföldi utazásain, ráadásul útitársait sem volt hajlandó megnevezni, inkább visszafizette az elköltött közpénzt. Lázár János még kedden arra szólította fel az MTI-n keresztül Sáling Gergőt, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, hogyan zajlott a sajtóban említett politikai nyomásgyakorlás, amit állítólag ő, Lázár János hajtott végre.

Tiltakozás a tévében
Tizenöt percre elsötétül csütörtök este az RTL Klub és a TV2 is. Az RTL Klub erőteljes tiltakozásához az új reklámtörvény-tervezet ellen csatlakozott a TV2 is, bár a netes sajtóban megjelent cikkek felhívják a figyelmet arra, hogy az RTL Klub miatt került új adósáv a tervezetbe, míg a TV2-t kevésbé sújtja a törvény. Nem mellesleg ez utóbbi eladásánál kormányközeli tulajdonosi struktúra került képbe. A Magyar Reklámszövetség csütörtökre hirdetett közös tiltakozást a reklámadó ellen.

Simicska még mindig jobban teljesít
Harmadik éve vizsgálja a Kreatív magazin a Fidesz-közeli médiacégek gazdasági teljesítményét. Negyven milliárd forintos forgalom, több mint nyolc milliárd forint nyereség jött ki a tavalyi évre. A legjobban a Publimont közterületi médiacég teljesített, náluk a forgalom negyven, a nyereség hetven százalékkal nőtt egy év alatt. De a jól teljesítők listáján van még a Simicska Lajos többségi tulajdonában lévő Class FM rádió és a Simicska tulajdonában lévő Hung-Ister műsorgyártó is.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

Grand Budapest Hotel
Tavaly még arról beszélt a miniszterelnök, hogy ő „csinál” Tarlós Istvánnak olyan törvényt, amivel visszaszerezheti az Andrássy úti Balettintézetet. Ehhez képest az akkoriban sokat emlegetett portugál tulajdonos továbbadott az ingatlanon. A vs.hu úgy tudja, az új vásárló egy arab ingatlan cégcsoport. A Terézvárosi Önkormányzatban egyenesen örültek annak, hogy komoly kérőre talált a Drechsler-palota. A tervek szerint 200 szobás szállodává alakíthatják át a húsz éve üresen álló épületet.

Ugrott a horvátországi nyaralás
Előre kitalált sztorinak és koncepciós eljárásnak nevezte Hernádi Zsolt, hogy vesztegetés miatt büntetőper indult ellene Horvátországban és Magyarországon is. A Mol vezérigazgatója a Válasznak azt mondta, hogy így akarták kicsavarni a Mol kezéből a horvát INA céget. Azt, amelynek megvásárlásakor állítólag Hernádi magát a horvát miniszterelnököt vesztegette meg. A horvátok által kezdeményezett nemzetközi elfogatóparancs még mindig életben van Hernádi ellen. A Válasznak azt mondta, ha vissza is vonják, az idén inkább itthon fog nyaralni.

Mindennapi Mészáros Lőrincünk
Közel hétmilliárd forintos vagyonával az ország 88. leggazdagabb embere a felcsúti polgármester. AzÁtlátszó összefoglalta, mit lehet tudni Orbán Viktor közeli barátjának vagyonosodásáról a nyilvánosan hozzáférhető forrásokból – ha már a lap csak a polgármester vagyonnyilatkozatát tartalmazó borítékmegtekintésére kapott engedélyt. A 444.hu szintén szeretne betekinteni Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatába, ők most másodfokon pert nyertek a titkolózó felcsúti önkormányzat ellen. Valaki egyszer csak eljut odáig, hogy megismerhesse, mit tartalmaz a dokumentum, amelynek már rég elérhetőnek kellene lennie a nyilvánosság számára.

Üzenj Lázár Jánosnak egy jót és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel! 

További érdekességek itthonról és külföldről:

24 millió szál cigaretta. Ennyit foglalt le eddig idén az adóhatóság. A Napi Gazdaság azt írja, a NAV egymilliárd forint értékben kobzott el dohányárut 2014-ben, amely megegyezik az előző évi trendekkel. A dohányáru eladásából származó adóbevételek közben csökkennek, feltehetően azért, mert egyre többen szoknak le a dohányzásról, vagy vásárolnak feketén cigit.

Simicska bizalmasa viheti a paksi bővítést. Népszabadság úgy tudja, a volt nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné feladata lesz majd a Paksi Atomerőmű bővítésének felügyelete. Helyére, a miniszteri székbe Seszták Miklós kerül, az egyik leggazdagabb képviselőként számontartott KDNP-s politikus.

Legyen net mindenkinek. 2018-ra minden háztartásnak lehetősége lesz arra, hogy legyen szélessávú internet-hozzáférése. Ezt a Deutsche Telekom fogja elintézni, miután erről állapodtak meg kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Reuters szerint a cég legalább egymillió dollárt fog befektetni a hálózat bővítésébe.

Megsiratta a korrupciót. 2014-ben túllépett a kampányfinanszírozási keretein a francia UMP párt, amely 2012-ig volt kormánypárt. A pártelnök könnyekkel küszködve vallotta be a sajtónak, hogy fiktív számlákkal igazoltak le költségeket 11 millió euró értékben, hogy tartsák a törvényben előírt határt. Az Átlátszó arról ír, hogy Jean-Francois Copét a botrány márciusi kirobbanása után párttársai kényszerítették lemondásra.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Megosztás