Egyéb

Elmúltnyolcév a bíróságon

Elmúltnyolcév a bíróságon
Felmentették a bírósgon az MSZP-s és SZDSZ-es városvezetőket a hivatali visszaélés vádja alól, ezzel egy fontos perben szenvedett vereséget a Fidesz által a 2010-es kormányváltás után elindított úgynevezett elszámoltatás. Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármestert és Lakos Imre volt alpolgármestert hivatali visszaéléssel vádolták. Az ügy még 2006-ra nyúlik vissza: a vád szerint 2006-ban Újbuda szocialista polgármestere és szabad demokrata alpolgármestere egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmukkal visszaélve átjátszottak egy magáncégnek, amely a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás érdekeltsége volt. A vádlottak tagadták bűnösségüket, és a 2010-es önkormányzati választás napjaiban megindult eljárás politikai motívumait hangsúlyozták. A felmentésről most  a Kúria döntött jogerősen, miután első fokon szintén felmentették őket, másodfokon pedig letöltendő börtönbüntetés volt az ítélet.

Börtön a Zrínyi volt kancellárjának
Még csak első fokon, de börtönbüntetésre ítélték az egykori Zrínyi egyetem volt kancellárját. A vád ellene sikkasztás volt, mert 2009-ben lényegében kamu pályázatot indított egy szociológiai felmérés elkészítésére, a fiktív tendert egyik beosztottja folytatta le, aki a megjelölt három cég nevében elkészítette a pályázatokat, és volt kancellár által megnevezett céget hozta ki nyertesnek. Egy év nyolc hónapot kapott.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Kovács Béla titkai
Az Ígyírnánkmi-blog a Kovács Béla ügyről ír és megállapítja, hogy ha a magyar államon múlik, akkor 2043-ig, azaz nagyjából még egy emberöltőig nem fogjuk tudni, hogy mit csinált Kovács Béla a nemzetbiztonsági szolgálatok által gyűjtött bizonyítékok szerint, tehát – ha igazak a vádak – hogyan kémkedett az EU ellen az oroszoknak. Tiszta képet ugyan az Európai Parlament – eleve csak a most vasárnapi választás után megkezdődő, érdemi fejleményt csak őszre ígérő – mentelmi eljárásától sem várhatunk, valamivel több információt azonban biztosan.

 

Öles léptekkel a múltba
Hála a kormány stratégiai intézkedéseinek, Magyarország öles léptekkel halad a múlt irányába a pénzügyek területén is. A HVG cikke szerint az utóbbi egy évben drasztikusan, majdnem 800 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz havi állománya, azaz az emberek inkább nem a bankban, hanem megint otthon tartják a pénzüket. A magas készpénzállomány egyáltalán nem jó a gazdaságnak, ennyi pénz jelenléte a nemzetgazdaságban rengeteg költséggel jár. Valójában rossz mindenkinek.

 

A kamarai ötezrek és a nagy semmi
Vastagbőr-blog azokról az ötezer forintokról ír, amit kamarai hozzájárulás címén kell befizetni, és nem kap érte lényegében semmit a vállalkozó. A blog írása szerint kamara most úgy kívánja orvosolni a helyzetet, és sokak felháborodását, hogy kötelezővé tetetné a kamarai tagságot, emiatt minden cégnek többet kell fizetnie, decserébe megint nem kapna senki semmit. Szép magyar innováció.

 

Bíróság előtt Csábi
Az egykori kick-boksz világbajnokot, Csábi Bettinát bűnszervezetben elkövetett adócsalás vádja miatt hallgatta meg a Kecskeméti Törvényszék.  A vádirat szerint több ezer tonna gabonát hoztak be Romániából, és hamis papírokkal azt a látszatot keltették, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába. A gabonát azonban Magyarországon adták el, áfát pedig nem fizettek az értékesítés után. 147 milliót koboznának el tőle.

 

Milliárdos büntetést fizet a Credit Suisse
Több mint 2,6 milliárd dollár büntetést fizet az Egyesült Államok hatóságainak a Credit Suisse svájci óriásbank, amely kénytelen volt beismerni, hogy amerikaiak ezreinek segített az adózás elkerülésben. A bank – többek között – golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta amerikai ügyfeleit, és arra bátorította őket, hogy utazzanak Svájcba, ahol segített nekik vagyonuk eltitkolásában. A bank ellen azután indult eljárás, hogy egy szenátusi jelentés megállapította, a bank 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele számára biztosított számlanyitást Svájcban, ahol összesen 10-12 milliárd dollár, jelentős részben be nem vallott jövedelmet helyeztek el.

 

A korrupciós ügyek felderítésére még a véletlen is hatásosabb, mint a külső audit – mutatta ki egy tanulmány, amit ráadásul a csalásellenes vizsgálatokra szakosodott auditorok amerikai szövetsége készítette el és majdnem 1500 ügyet vizsgáltak meg. A felmérés szerint egyébként a világ nagy átlagában évi 5 százalék veszteség keletkezik csalásból a cégeknél, Kelet Európát külön kiemelik, mint olyan régiót, ahol persze ennél sokkal több.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

 

Bukta az OrangeWays a midibusztendert. A döntőbíróságon is elbukta az OrangeWays a midibusztendert. A pályázaton ugyan őket hirdette ki nyertesnek a BKK, de aztán eredménytelennek nyilvánították a közbeszerzést, mert menet közben megszűnt a cég egyik partnere, pont az, amelyiknek referenciái voltak.

 

No way, Norway. Az Origo cikke szerint több hónapos huzavona előzte meg a Norvég Alapok tízmilliárdos kifizetéseinek felfüggesztését, az álláspontok pedig azóta sem közeledtek. A magyar kormány Lázár János egyszer már visszautasított kérésével állt újra a norvégok elé, akiknek azonban egészen más elképzeléseik vannak a tárgyalásokról. 28 milliárdot bukhatunk.

 

Manipuláltak a német bankok. A német pénzügyi felügyelet bizonyítékokat talált devizaárfolyamok manipulálására tett kísérletekre, ezért vizsgálatait a Deutsche Bankról más nagy német bankokra is kiterjeszti. A német pénzintézetek közül eddig a Deutsche Bank ismerte el, hogy alkalmazottai „nem helyénvalóan” viselkedtek bizonyos devizatranzakciók során.

 

Vizsgálat a kínai anti-korrupciós felelős ellen. Minden korrupció-ellenes állami megbízottat előbb vagy utóbb elér a végzete, és maga is korrupciós ügy gyanúsítottja lesz, mint most Kínában. Részleteket nem mondtak a kínai hatóságok, csak azt, hogy fegyelmi eljárás alatt van az egyik felügyelő.

Megosztás