Egyéb

Három-, négycsillagos képviselői szállodák

Fordulat a Simicska média-birodalomban?

HVG szerint miközben az RTL- és a TV2-csoport között ádáz háború dúl, hogy melyik a nézettebb csatorna, a Fidesz hátországában újból felmerült, hogy meg kellene törni a televíziós méréssel jelenleg foglalkozó cég monopóliumát. A választások előtt a rádiós méréseket uraló vállalkozás már tulajdonost is cserélt, és a Simicska-birodalom egyik régi – ám a piacon nagy tekintéllyel bíró – vezetőjénél kötött ki. Az adásvétel okairól alig lehet tudni valamit, a cég ráadásul eddig is egy kormányközeli cég tulajdonában volt. Most jöhet az újabb akció.

Milliárdos pártbüntik
Az Index írása szerint milliárdos nagyságrendű büntetés vár összesen a pártokra. A törvény ugyanis előírja, hogy az aláírásgyűjtésben megrongálódott, vagy akár csak késve leadott ajánlóívek után is súlyos büntetést kell fizetni. Erre a kikötésre egy csomó kisebb párt fel sem figyelt, a helyi választási bizottságok viszont a kampány során összesen 1,8 milliárd forintos büntetést szabtak ki. Az állami támogatásért sorban álló pártok azonban nem sietnek befizetni a büntetéseket, csak a töredékét törlesztették az összegnek. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be. A Nemzeti Választási Bizottság közben három szervezetet bírságolt meg azért, mert az országgyűlési képviselők választása során megsértették a választási szabályokat. Az ATV és a TV2 befizette a büntetést, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) azonban nem.

Három-, négycsillagos képviselői szállodák
Az Átlátszó kiderítette, hol szállnak majd meg Budapesten azok a képviselők, akiknek nincsen lakásuk a fővárosban. Pár napja a Blikk arról írt, hogy a vidéki honatyákat valószínűleg egy ötcsillagos hotelben fogják elszállásolni. Az Országgyűlés Hivatala ezt közleményben cáfolta, és azt közölte, hogy a lap állításaival ellentétben még egyetlen szállodával sem kötöttek érvényes megállapodást. Az Átlátszó kérdéssel fordult a hivatalhoz, és közérdekű adatigénylés segítségével kikérte a vonatkozó szerződéseket is. Ebből kiderült, hogy egy nemzetközi szállodalánc 13 budapesti, 3 és 4 csillagos hotelben biztosít majd elhelyezést a honatyáknak.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Közterületes VIP-lista Csepelen
Egy kiszivárgott fotó szerint nem büntethették a csepeli közterületesek a kerületi vezetőket parkolási és közlekedési kihágásokért. Legalábbis erre utal, hogy a felügyelet központjában „Ne bírságold meg!” feliratú listát függesztettek ki a vezetők autóinak rendszámával. A dokumentumon a polgámester, az összes alpolgármestere, illetve a kerületi jegyző neve olvasható mint olyanok, akiknek az autóját nem szabad megbüntetni.

Jár a lakás a fideszes sarjnak
Az ügyészség nem talált kivetnivalót abban, hogy még a választások előtt a szűkös szülői házra való hivatkozással utalt ki önkormányzati bérlakást az III. kerület az egyik helyi fideszes önkormányzati képviselő leendő menyének. Menczer Erzsébet – aki egyben a Fidesz parlamenti jelöltje is volt – maga is megszavazta a döntést, és nem jelezte, hogy saját családjáról van szó. Az ügyészség elutasította az Együtt-PM Szövetség feljelentését, amit a párt hivatali visszaélés és csalás gyanúja miatt tett.

Két gyanúsított pénztárgép-ügyben
Hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség az online pénztárgép-engedélyezésének ügyében, a büntetőeljárásnak eddig két gyanúsítottja van. A rendőrök még tavaly novemberben, alig több mint két héttel az után szállták meg az egyik gyártó telephelyét, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal megadta az engedélyt a pénztárgépek forgalmazására. Számos dokumentumot lefoglaltak, majd három nappal később elvitték a kifogásolt pénztárgépek prototípusait is. A gépek a gyanú szerint nem feleltek meg az előírásoknak, ezért felmerült, hogy az adóhatóság nem tudja majd kellően ellenőrizni az eszközt használó kereskedőket.

Magyarország legdrágább lépcsőfoka

Az Index megtalálta Magyarország legdrágább lépcsőfokát egy újbudai galériában, amit uniós támogatásból újított fel és bővített a XI. kerületi önkormányzat.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elásták Orbánék a csontvázaikat. A Napi.hu beszámolója szerint a hatályos jogszabályok ellenére negligálja a kormányzati ügyek átadásának nyilvánosságát a kabinet. Az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által jegyzett közös törvényjavaslat ráadásul az eddigi – egyébként 2010 óta élő – nyilvánosságra vonatkozó szabályokat is eltüntetné.

Lázár izmozása és az egészségügy. Csak az egészségügyi szektor mintegy 5 milliárd forintot támogatástól esik el, miután a Norvég Alap a Magyarországnak fizetett pénzek felfüggesztéséről döntött. A hivatalos közlés szerint a döntés nincs összefüggésben azzal, hogy a magyar kormány részéről Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomást gyakorolt a norvégokra: adják a magyar állam kezébe a pénzek szétosztásának jogát.

Simon egy budai villában raboskodik. Az Index szerint Simon Gábor volt szocialista parlamenti képviselőnek a budai Ágnes utcai luxuslakásában lesz a kényszerlakhelye, miután kiengedték az előzetesből. Az Origo bekopogtatott, de egy rendőr nyitott ajtót.

Hőpapíros bérlet a BKK-nál, avagy betört a 20. század! Vastagbőr blog ír arról, hogy egyre csak nem sikerül a BKK-nak bevezetni az elektronikus jegy- és bérletrendszert, helyette egyre bonyolultabb módszerekkel kísérleteznek. A legújabb, hogy igazolványszámos-hőpapíros bérletet próbálnak eladni 2014-ben mint utasbarát fejlesztést.

Multi adócsalás. Business Insider egy videóban összeszedte, hogyan is fizetnek kevesebb adót egyes nagy, amerikai multinacionális cégek. Leánycégek, offshore vállalatok és folyamatos pénzmozgás a jellemző.

A korrupció és a szélsőségek. A Washington Post szerzője egy érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet: a korrupciónak hatása van a szélsőséges politikai mozgalmak térnyerésére. A cikk apropója Ukrajna, de szól Nigériáról és Afganisztánról is, no meg az amerikai külpolitika dilemmáiról.

 

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

Megosztás