Hírek

Napi Mutyimondó: a köddé vált malacok

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide

 

Mészáros malacai
Felcsúti népmese, avagy hogyan váltak köddé Mészáros Lőrinc disznói. A HVG heteken át sikertelenül próbálta felkutatni, hová lett a felcsúti polgármester – vélhetően ezres nagyságrendű – disznóállománya, amelyre tavaly 7,4 millió állami támogatást kapott a cége. Az immár a 100 leggazdagabb magyar listáján is mosolygó egykori falusi gázszerelő két év alatt virágzó agrárbirodalmat épített ki, melynek termékeit már nagy áruházláncokban értékesíti. Az is lehet, hogy a sertéseket már levágták Mészárosék húsüzemében, ám arra a lap nem talált magyarázatot, hogy az állami nyilvántartásban miért nem lehet látni egyetlen kocát sem.

A piszkos tizenkettő
Az Index azokról a mikropártokról ír, amelyek esélyesek a százmilliós állami támogatásokra. Jelenleg már 12 ilyen párt van, amelyeknek ugyan a parlamentbe jutásra természetesen semmi esélyük nincs, de legtöbbjük bőven beéri azzal az állami támogatással, ami bizonyos számú jelölt állítása után jár majd nekik. A szakértők korábban többször felhívták a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés nem módosította megfelelően a jogszabályt: így mivel a pártok gazdálkodását nem ellenőrzik eléggé, a kiadásaikat fiktív számlákkal is lekönyvelhetik.

Egymilliárd a nejlonszatyorban
Őrizetbe vettek Kecskeméten egy férfit, aki fizetésképtelen cégeket vett át, majd azok nevében nagy mennyiségű fiktív számlát állított ki és azokat értékesítette. A házkutatás során a pénzügyi nyomozók egy jól elrejtett nejlonszatyorban több mint 1 milliárd forint bruttó összegről kiállított fiktív számlákat találtak.

Fokozódó Paks-rejtély
A kormány azt mondja szólt Brüsszelnek a bővítésről, csak ott nem tudnak róla. Orbán levélben nyugtatgattaBarrosot, aki nem akart lenyugodni. Valaki tehát hazudik Paks ügyben és az nem én vagyok. A gyónási titkot kellene feloldani már egyszer, azt. Mondjuk a nagyon hülye helyzet mindenképpen érik, vagy az oroszoknál leszünk szószegők, vagy Brüsszelben: a magyar kormány ugyanis több mint 3000 milliárd forint támogatást nyújt a programhoz azzal, hogy az orosz hitel minden költségét átvállalja, de ezt meg az uniós versenyszabályok tiltanák. Hazugság témában – bár nem szorosan ide tartozik – mérhetetlenül szórakoztató fordulatokkal folytatódik az I. Őszödi Hazugság Emlékbajnokság, most éppen Kósa Lajossal a főszerepben: vasárnap az ATV-nek még azt mondta, hogy egy miskolci ismerőse játszotta le neki a beszédet, hétfőn a Kossuth rádiónak már arról beszélt, hogy csak a beszéd létezéséről voltak információi. Ha valaki tudja, hol tart most Kósa, írjon.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Bukik a török kormányfő?
Korrupció gyanújával vizsgálat indul Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ellen. Az eljárást Ankara főügyésze kezdeményezte azután, hogy hétfőn este felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát. A miniszterelnök szerint hamisítvány az egész.Tüntetések is voltak.

NapiLOL: a kitartó kutyasétáltatás a gazdagság záloga
Egy kaliforniai pár kutyasétáltatás közben talált 10 millió dollár értékben aranyérméket saját birtokukon. Az érmék, amelyeket a 19. század végén rejthettek el, egy fa tövében voltak elásva, a pár már számtalanszor elhaladt mellettük, és most úgy fedezték fel őket, hogy egyikük megpillantotta egy rozsdás doboz tetejét. Kérdés csak az, kinek a lopott vagy dugdosott pénze volt?

További érdekességek itthonról és külföldről

Kartellezhettek az MTVA egyik közbeszerzésére jelentkező vállakozások – véli a GVH.

Itt látható az a húsos női fenék, amelyért a magyar kormány 4,5 milliárdot fizetett.

Az Átlátszó Oktatás blog a szegedi HÖK-nél tapasztalható kreatív cégmenedzselést foglalja össze.

Az Átlátszó és az Index cikkei nyomán fordult írásbeli kérdéssel a legfőbb ügyészhez az LMP-s Vágó Gábor.

Betiltották az álbrókercéget: az MNB végre lépett a régóta gyanús vállalkozás ellen, amelyről hosszú ideje beszélnek internetes fórumokon.

Az Ígyírnánkmi-blog a visszamenőleges hatályú miniszteri rendelettel kijavított törvény esete a minőségi jogalkotással bonyolult címmel mutatja be a fideszes törvénygyár újabb rejtélyét.

Az Átlátszón a Kétfarkú Kutyapárt kalandos alkotmányjogi esetéről ír: az Alkotmánybíróság első szűrőjén átment a Kétfarkú Kutya Párt alkotmányjogi panasza azután, hogy elutasították a bejegyzését.

Már az amerikai diplomatáknak is ciki a Budapestre szánt nagykövet, aki pedig jó drágán vehette meg a posztot.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az elűzött ukrán elnök, Janukovics ellen. Ha elkapják, könnyen lehet, hogy korrupciós bűncselekmények miatt is felelnie kell. Itt van egy szép kis folyamatábra, hogy hogyan mosták a pénzt Janukovics emberei. És zajlik a volt elnök iratainak a feldolgozása is.

Romániában eljárás készül egy volt liberális miniszter ellen hivatali visszaélés miatt.

Drágaköves Kalasnyikov, gepárd az anyósülésen – ilyen képekkel büszkélkedtek a neten az elfogott mexikóidrogbáró gyerekei, egészen addig, amíg sorban el nem kezdték őket lekapcsolni.

Egy kaliforniai szenátor nem ismerte el bűnösségét, mert a vádak szerint 100 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el annak fejében, hogy bizonyos jogszabály-tervezeteket támogatott.

A japán pénzügyi felügyelet  nem segít a tönkrement bitcoin-tőzsde ügyfeleinek a pénzük visszaszerzésében. A cég webszájtja offline váltott, állítólag az ügyfelek védelme érdekében. Hat másik hasonló  tőzsde  közös nyilatkozatban határolódott el a becsődölt társuktól.Kérdés, ki nyer?
Hiába a gazdasági növekedés Afrikában, az adóelkerülés miatt növekednek az egyenlőtlenségek. A svájci Credit Suisse bankot adóelkerülés miatt hallgatják meg amerikai szenátorok. A vádak szerint a bank 22 ezer amerikainak segítettek, a bizniszt pedig esetenként titokban kötötték,liftekben (!)

Az amerikai cégek a kínai antikorrupciós törvények miatt aggódnak.

Németország végre jóváhagyott egy ENSZ-egyezményt a politikusok, parlamenti képviselők megvesztegetésének tilalmáról.

A New York Timesban egy orosz üzletember, ex-KGB-s, manapság brit laptulajdonos nemzetközi antikorrupciós “rendőrséget” javasol.

Kolumbiában katonai csúcsvezetők buknak két jelentős korrupciós botrányban.

Mong Attila

Megosztás