Forrásvédelem

A BRFK SZBEO ismét tanúként idézi Bodokyt

A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) Extrémizmus Elleni Alosztálya ismét tanúmeghallgatásra idézte az atlatszo.hu főszerkesztőjét, Bodoky Tamást. Amint arról korábban hírt adtunk, Bodokyt a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hírünk miatt a lakásán keresték fel az SZBEO nyomozói, és miután nem fedte fel információforrásait, tanúmeghallgatásra idézték.

A július 11-i tanúmeghallgatáson az atlatszo.hu főszerkesztője továbbra is fenntartotta, hogy a magyar törvények, az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak jogában áll titokban tartania az információforrásait – a nyomozó hatóság viszont az új médiatörvényre hivatkozott. Az ügyészség immár három hónapja nem bírálja el az információforrás felfedésére kötelezéssel szemben benyújtott panaszunkat.

A tanúmeghallgatást követően az SZBEO az újságíró lakásán lefoglalt egy adathordozót. A lefoglalás elleni panaszunkat a rendőrség, az ügyészség és a bíróság is elutasította, azzal szemben az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulunk.

A „folytatólagos tanúkihallgatás” időpontja október 25., kedd, délelőtt 9 óra az SZBEO Tolnai Lajos utcai székhelyén.

Az idézés innen letölthető (PDF)

 

 

 

Megosztás