cikkünk nyomán

Feljelentették a Vitézy fellebbezéséhez formanyomtatványon, hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálókat

Olvasónk a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül szerezte meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek az érvénytelen szavazatok újraszámolására vonatkozó beadványát, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban szereplő 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások során ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat. Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek. Olvasónk most a Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével, cikkünkre is hivatkozva feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

„Mind a választott, mind a megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok hivatalos személynek minősültek a nyilatkozatok megtételekor, így ezzel kapcsolatos magatartásukat a hivatalos személyekre irányadó Btk.-beli rendelkezések figyelembevételével szükséges vizsgálni” – áll az Átlátszó birtokába került feljelentésben. „A rendelkezésre álló információk alapján ugyanis az gyanítható, hogy hivatalos személyek ezen minőségükkel visszaélve abban működtek közre, hogy valótlan tényállításokat téve lehetővé tegyék egy Ve. [választási eljárásról szóló törvény] szerinti jogorvoslati eljárás lefolytatását, így hozva előnyösebb helyzetbe egy jelöltet és járulékos társadalmi kárként rongálva a választási jogorvoslatokba vetett közbizalmat.”

Amint arról az Átlátszó cikksorozatban számolt be a júniusi önkormányzati választások után, formanyomtatványokon nyilatkoztatták a budapesti szavazatszámlálókat Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez arról, hogy a szavazókörzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat: Vitézyre adott szavazatok vesztek el ott, ahol a választók a kihúzott Szentkirályi Alexandrát is beikszelték.

Ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele valótlannak bizonyult az újraszámlálás során, nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben. Szúrópróbaszerűen felhívtunk néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt – olyannal is beszéltünk, aki elolvasás nélkül írta alá, és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

Részben a Kimittud adatigénylő portálon keresztül a Nemzeti Választási Iroda által kiadott szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozatokra és azok elemzésére, részben az Átlátszó tényfeltáró cikkére hivatkozva tett most feljelentést olvasónk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál ismeretlen tettesek ellen. Érvelése szerint „mind a választott, mind a megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok hivatalos személynek minősültek a nyilatkozatok megtételekor, így ezzel kapcsolatos magatartásukat a hivatalos személyekre irányadó Btk.-beli rendelkezések figyelembevételével szükséges vizsgálni”.

„A rendelkezésre álló információk alapján ugyanis az gyanítható” – áll a feljelentésben – „hogy hivatalos személyek ezen minőségükkel visszaélve abban működtek közre, hogy valótlan tényállításokat téve lehetővé tegyék egy Ve. szerinti jogorvoslati eljárás lefolytatását, így hozva előnyösebb helyzetbe egy jelöltet és járulékos társadalmi kárként rongálva a választási jogorvoslatokba vetett közbizalmat”.

A feljelentés szerint a valótlan nyilatkozatot tevő szavazatszámláló bizottsági tagok motivációját, a nyilatkozatuk megtételéhez vezető okfolyamatot, körülményeket minden esetben egyedileg szükséges vizsgálni, „különös tekintettel az Átlátszó oknyomozó portál által korábban elért nyilatkozattevők által elmondottakra”. A feljelentő azt szeretné, ha az érintett nyilatkozattevőket a rendőrség meghallgatná, és megvizsgálná, „hogy a nyilatkozatok megtétele jóhiszeműen, önkéntes és tájékozott döntés eredményeképpen történt-e meg, vagy éppen ellenkezőleg: kifejezetten rosszhiszeműen, tehát az érintett jobb meggyőződésének ellenére, tudottan valótlan tényeket állítva történt”.

„Véleményem szerint szükséges magyarázatot keresni azon ellentmondásra is, hogy a nyilatkozatot tevő aláírta a szavazóköri jegyzőkönyvet, és aláírásával tételesen ellátta az érvénytelennek minősített szavazólapokat, úgy, hogy már a szavazatszámlálás és a szavazóköri eredmény megállapítása során érzékelte az általa a nyilatkozatban állított jogsértést” – áll a feljelentésben.

A feljelentő szerint az eset megítélése szempontjából jelentősége van annak is, hogy ki és milyen csatornán kereste meg az adott szavazatszámláló bizottsági tagot a nyilatkozatminta kitöltésének és aláírásának lehetőségével, továbbá milyen tartalommal történt ez a megkeresés, milyen kérést fogalmazott meg a megkereső a szavazatszámláló bizottsági tag felé.

„Szintén hangsúlyosan vizsgálandó kérdés, hogy a nyilatkozatot tevő érintettekre bárki helyezett-e nyomást, ígért-e nekik előnyt, alkalmazott-e velük szemben kényszert vagy fenyegetést, tekintettel arra, hogy ez felveti a felbujtói magatartás meglétét” – áll a feljelentésben.

A feljelentés kiemeli, hogy mivel a törvény szerint a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni a szavazólapokat, a rendőrhatóságnak még a szeptember 9-ei határidő lejárta előtt le kellene foglalnia azokat, „mert az adatigénylés nyomán feltárt valótlan állításokat a szavazólapok elemzése alátámasztja, továbbá esetleges további valótlan tényállítások feltárását is lehetővé teszi”.

A feljelentés elkészítésében olvasónkat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segítette. Arról, hogy miért vállalták a jogi segítségnyújtást, Döbrentey Dániel, a TASZ politikai szabadságjogi programjának vezetője azt mondta:

„A választások tisztaságát és a választási szervekbe vetett közbizalmat is aláássa, ha valótlan tartalmú nyilatkozatokkal, hamis bizonyítékokkal lehet elindítani egy jogorvoslati eljárást. A feljelentés után meginduló nyomozás az egyetlen eszköz arra, hogy tisztán lássunk az ügyben: kiderülhet, a hamisan nyilatkozó szavazatszámláló bizottsági tagokat mi motiválta erre. Ezért tettünk eleget a kérésnek és segítettünk a feljelentés megszövegezésében, mert kell, hogy legyen következménye annak, hogy olyanok, akik a választások tisztaságának megvédésére, a jogszabályok megtartására esküdtek fel, valótlan állításokat tesznek.”

Bodoky Tamás

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2