bent maradt

A rejtélyes „gyuszika” 1 milliárdos támogatást kapott a MÁK honlapja szerint

Önkormányzatok, cégek és egyéb szervezetek között bukkant fel egy titokzatos „gyuszika” nevű pályázó egy, a Magyar Államkincstár oldalán közzétett táblázatban. Az adatsor az államtól igényelt és kiutalt támogatásokat tartalmazta, amely szerint „gyuszikának” 1 milliárd forintot ítéltek oda. A Nemzeti Választási Iroda azonban ezt cáfolta, mondván, a támogatói adatsor fiktív, és a tesztelést követően maradt véletlenül a rendszerben. A Magyar Államkincstár pedig nem ellenőrizte a táblázat valóságtartalmát, arra ugyanis elmondásuk szerint nem jogosultak.

„Van itt valami gyuszika, aki egymilliárd forint állami támogatást kért és kapott időközi önkormányzati választásra” – ezzel kereste meg lapunkat egy olvasó a minap. A levélíró az érdekes költségvetési sort a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján, a kincstári monitoring rendszer egyik excel táblájában szúrta ki a nyilvánosan elérhető közérdekű adatok böngészése közben. Olvasónk szerint „ez nagyon nem oké”, ezért utánajártunk, pontosan miről van szó.

Megnéztük az említett „államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 39/A. Nyilvánosság kötelezettségnek történő megfelelés” című, több ezer soros táblázatot, amelynek egyik eleme szerint a támogatási igény benyújtó „gyuszika” 2023. évi időközi önkormányzati választásokra igényelt 1 milliárd forint költségvetési támogatást, és az adatok alapján dr. Nagy Attila döntését követően kap(ott) is.

Dr. Nagy Attila a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, ezért megkerestük az NVI-t és a Magyar Államkincstárt, hogy megtudjuk, ki az a „gyuszika”, és pontosan hogyan illetve mire kapott 1 milliárd forintot.

Gyuszika

„gyuszika” és az egymilliárdos támogatás. A kép kattintással nagyítható

A MÁK nem ellenőrizte az adatok hitelességét

Meglepetésünkre mindkét állami szervezet még aznap válaszolt.

A Magyar Államkincstár azt írta, hogy a Kincstár a jogszabályi kötelezettségének tesz eleget az Országos Támogatás-ellenőrzési Rendszer működtetésével és az adatközléssel. Ugyanakkor a lapunk által hivatkozott adatbázis a Nemzeti Választási Irodától érkezett, ezt a Kincstár változatlan formában tette közzé.

„Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 56/C. § (5) bekezdése értelmében a monitoringrendszerben nyilvántartott adatok hitelességének szavatolása az adatszolgáltatásra kötelezett támogató vagy a támogató nevében eljáró szervezet felelősségi körébe tartozik.

A Kincstár a közzéteendő adatok tartalmának ellenőrzésére és szerkesztésére nem jogosult”

– hangsúlyozta a MÁK.

Vagyis: ezek szerint senki nem ellenőrzi a MÁK részéről, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek adatai, amelyeket aztán a Kincstár oldalán tesznek közzé, megfelelnek-e a valóságnak.

Fiktív adatok maradtak a rendszerben

A Nemzeti Választási Iroda egy fokkal megnyugtatóbb választ adott.

Mint írták, az NVI 2023 decembere óta teszi közzé a MÁK OTR rendszerében a támogatói okiratok adattartalmát. Az NVI pénzügyi munkatársa a tavalyi tesztelés során rögzítette a megnevezett fiktív támogatói adatsort (azaz „gyuszika” milliárdos támogatását – a szerk.),

amely mögött valós támogatás nem volt.

Az NVI-nél egyúttal megköszönték a jelzést, és közölték, hogy azonnal intézkedtek a tesztadatsor törlésről. Egyúttal kiemelték, hogy a MÁK OTR adattáblában rögzített többi adat a valóságnak megfelel.

Azért is lett volna érdekes a megítélt hatalmas támogatás, mert egy 2023. május 26-án hatályba lépett rendelkezése értelmében a következő általános önkormányzati választásokig (vagyis 2024. június 9-ig) helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nem tartható. Ennek megfelelően elmaradtak azok az időközi önkormányzati választások, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el.

Elvileg nincs tehát „gyuszika”, csak egy tesztadatsor meg a kontroll hiánya.

Katus Eszter

Nyitókép: „gyuszika” a MÁK oldaláról letöltött táblázatban. Forrás: allamkincstar.gov.hu

Megosztás