villánykövesd

Szellemhotel: 20 milliót sikerült behajtani az elherdált 782 milliós uniós támogatásból

Két szabálytalansági eljárást is indított az állam a be nem fejezett villánykövesdi Medihotellel kapcsolatban: az egyiket négy nap alatt lezárta, a másikat pedig véletlenül éppen akkor folytatta le, amikor Hadházy Ákos a helyszínen járt. A befuccsolt projekt 782 millió forintos uniós támogatást nyelt el, amelyből eddig 20 milliót sikerült visszaszereznie a kormánynak. Mindez a parlamenti képviselő közadatigénylésére adott válaszokból derült ki. 

Ahogy arról június végén beszámoltunk, a területfejlesztési minisztérium annyira megijedt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő villánykövesdi szelfijétől, hogy még aznap (vasárnap!) közleményt adott ki a soha el nem készült Medihotellel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy a „villánykövesdi hotel-projekttel szemben több szabálytalansági eljárást is lefolytatott az intézményrendszer”, és „a legutóbbi eljárás eredményeképp az irányító hatóság elállt a projekttől”. A támogatási összeget pedig visszakövetelik.

Ezek új információk voltak az ügyben, miután lapunk évek óta hiába faggatta a projektről a minisztériumokat, egyikük sem volt hajlandó érdemben válaszolni. A képviselő felbukkanása a helyszínen azonban úgy tűnik, kellő motivációnak bizonyult a reagálásra.

Hadházy Ákos ezek után a részletekre is kíváncsi volt, ezért először a parlamentben tett fel kérdést, majd közadatigénylést nyújtott be a lefolytatott eljárásokkal kapcsolatban. A képviselő a napokban kapott választ a Miniszterelnökségtől, amelyet meg is osztott Facebook-oldalán.

Nagy nehezen kiderült: HAT ÉV kellett ahhoz, hogy a hatóság észrevegye, hogy nem készült el és nem működik a 780…

Posted by Hadházy Ákos on Tuesday, 5 September 2023

 

Közadatigénylésből derültek ki a részletek.

A kérdések a következők voltak:

  • pontosan mikor és milyen eljárások indultak a villánykövesdi hotelprojekt miatt;
  • mikor zárultak le azok az eljárások, amelyek alapján előbb a támogatás egy részét, majd az egészét vissza kellene fizetnie a kivitelező cégnek;
  • visszafizetésre került-e már a 782 millió forintos támogatás a kormány felé? Abban az esetben, ha igen: hol lehet elérni az erről szóló adatokat? Ha nem, mi a késlekedés oka?

Az első kérdésekre a válasz kissé meglepő volt: a Miniszterelnökség szerint ugyanis először 2017.01.20-án indult szabálytalansági eljárás a DDOP-2.1.1/H-12-2012-0012 azonosítószámú projekttel kapcsolatban, amit mindössze 4 nap alatt (2017.01.24-én) le is zártak. Majd azután éppen idén júniusban, egészen pontosan másodikán indult újabb eljárás, ami június 22-én zárult – vagyis a Miniszterelnökség szerint éppen három nappal azelőtt, hogy Hadházy Ákos posztolt a hotelről.

A Miniszterelnökség továbbá közölte, hogy a követelés behajtására irányuló eljárások folyamatban vannak, eddig 20 176 762 forint térült meg.

Azt, hogy pontosan milyen szabálytalanságot találtak a projektben, nem részletezték.

Fizetésképtelen lett, felszámolták a céget

Az eredetileg 24 szobásra tervezett Hotel 135 medical wellness szálloda, más néven a Dél-dunántúli Medihotel**** kiemelkedően magas színvonalú egészségügyi-turisztikai szolgáltatásokat, programcsomagokat kínált volna az egészségfejlesztő és egészség-stabilizáló kezelés-sorozatra érkező 18–80 év közötti szerb, horvát, osztrák, német, valamint magyar pácienseknek. A wellness szálló 27 új munkahely teremtését is ígérte.

Minderre a DDOP 2.1.1/H-12 „Egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia régiókban” elnevezésű pályázati kiírás keretében 70 százalékos támogatottsággal 782,7 millió forint uniós és állami pénzt nyert a Geone Építőipari Kft. A gyógyszálló azonban nem készült el, a cég pedig felszámolás alá került. Erről 2018-ban részletesen beszámoltunk.

Akkor több alvállalkozót is megkerestünk, akik lapunknak elmondták, őket senki sem tájékoztatta arról, miért csődölt be a beruházás. Kovács László, a Geone Kft. ügyvezetője az Átlátszó érdeklődésére annyit közölt, bíznak abban, hogy megszüntetik a cég elleni felszámolást, és folytathatják a tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel. További részleteket azonban nem árult el.

A hotel látványterve (forrás: Facebook)

Az Átlátszó viszont nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy Kovács a cégeivel számos megbízást kapott a Közgép Zrt.-től is, sokszor voltak a Simicska-cég alvállalkozói különböző jól fizető beruházásokban. Aztán jött a „G-nap”, vagyis Orbán Viktor és Simicska Lajos szakítása, ami után a Közgép már nem nyert tendereket, és ez számos más vállalkozásra, így Kovács cégeire is hatással volt. A bevételeik jelentősen lecsökkentek, kifizetetlen számláik lettek, az alvállalkozóik pedig egy idő után benyújtották az igényüket és elindították a felszámolási eljárást.

Katus Eszter

Nyitókép: Madártetem a be nem fejezett villánykövesdi Medihotelnél 2023 júniusában. A szerző felvétele.

Megosztás