börtöninterjú

Technikai okok: az országos börtönparancsnok megtiltotta, hogy befejezzük a félbeszakított Portik-interjút

Július 31-én a börtönparancsnokság engedélyével interjút csináltunk volna Portik Tamással. Az 1990-es évek alvilági robbantásai, gyilkosságai (az Aranykéz utcai merénylet, Prisztás József és Fenyő János megölése) miatt 2012 óta börtönben ülő, jelenleg épp a Fenyő-per tárgyalására váró Portikot a róla megjelent, Dezső András által írt könyvben leírtakról terveztük kérdezni. Portik elkezdett válaszolni a kérdésekre, de alig több mint negyedóra telt el a börtönparancsnokság által 60 percesnek engedélyezett beszélgetésből, amikor egy főfelügyelő úrnak szólított, egyenruhás férfi „technikai okokra” hivatkozva leállította a videókapcsolaton át zajló interjút.

Azóta próbáltuk mind a Budapesti Fegyház és Börtön sajtóreferensétől, mind a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Kommunikációs Főosztályától, mind Pintér Sándor belügyminisztertől megtudni, mi történhetett. (A BVOP ugyanis a Belügyminisztérium alá tartozik.) Illetve jeleztük: szeretnénk folytatni az interjút. A BM-től annyi választ kapunk, hogy állásfoglalást nem adhatnak, vizsgálatot nem látnak indokoltnak, a folytatás pedig a BVOP-re tartozik. Ahonnan most meg is jött az országos parancsnok döntése, hogy nem engedélyezi az interjú folytatását.

Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla: miután az Átlátszón részletes elemzés jelent meg a Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című kötetről (amely cikkben Pintér Sándor szerepére, felelősségére is kitértünk) interjút kértünk Portik Tamástól. A Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának általános helyettese, Rózsahegyi Tamás büntetés-végrehajtási ezredes, büntetés-végrehajtási főtanácsos végül 2023. július 31-én 11 és 12 óra között engedélyezte a Skype-beszélgetést.

Hozzátéve: az interjú az intézet sajtóreferensének jelenlétében valósul meg, a hívást ő fogja kezdeményezni. Ez így is történt, nem sokkal 11 óra után a bv-százados sajtóreferens és Portik Tamás ott is voltak a videókapcsolat másik végén, a börtön egyik helyiségében. Pár perc előzetes beszélgetés után a Dezső András által írt könyvről, illetve a benne szereplő, vele kapcsolatos állításokról kérdeztük Portikot. Aki válaszolt is. A beszélgetésről készült hangfelvétel 18. percében azonban belépett a helyiségbe egy Főfelügyelő Úrnak nevezett egyenruhás férfi, és közölte:

„Technikai okok miatt meg kell szüntetnünk az interjút.” Aztán ismét azt mondta: „Kérem, szakítsák meg.”

Mármint a videókapcsolatot, amely kiváló minőségű volt. Hiába kérdeztük, mi az oka a megszakításnak, nem kaptunk választ: „Nem mondtak semmit, csak ennyit tudok” – mondta a főfelügyelő. A később telefonon, majd SMS-ben megkeresett sajtóreferens is technikai hibával indokolta a megszakítást. Ami furcsa, hisz a videó kiváló minőségben ment, minden látható és hallható volt. Kérdeztük, aznap tudjuk-e folytatni, de a válasz nemleges volt. Hogy akkor mikor folytathatjuk az interjút, és pontosan mi a technikai hiba, arra ott nem kaptunk választ.

Ezután ezt megkérdeztük a BVOP-tól, illetve Pintér Sándor belügyminisztertől is. Megkeresésünkben leírtuk: a technikai ok a videókapcsolat meghibásodása nem lehetett, hiszen kiváló minőségben láttuk, illetve hallottuk egymást az interjúalannyal. Sajnos a félbeszakítás miatt Portik Tamás nem tudta elmondani a kérdésünkre adott válaszát, én pedig nem tudtam neki újabb kérdéseket feltenni. Így csak arról tudtunk beszámolni olvasóinknak, hogy az interjút félbeszakították, így az teljes egészében nem tudott elkészülni – tettük hozzá.

„Az interjú megszakítására technikai okok miatt került sor.” – mondta a BVOP Kommunikációs Főosztálya a 2023. augusztus 2-án, 17 óra 55 perckor (vagy is az események után több mint két nappal) érkezett válaszában.

„Az interjú folytatására vonatkozó kérelmét új kérelemnek tekintjük, megkezdtük annak engedélyezési eljárását. Az eljárás lezárásáig szíves türelmét kérjük.” – fogalmaztak ugyanezen levélben. Melyre válaszolva az interjúkészítő reményét fejezte ki, hogy bármi is okozta az interjú megszakadását, sikerült elhárítani, és a következő interjú során ez a technikai hiba nem fog jelentkezni, s az interjú teljes egészében való befejezésének nem lesz akadálya.

Augusztus 4-én, 13 óra 17 perckor viszont megjött a döntés: „Tájékoztatom, hogy Portik Tamás fogvatartottnak szóló interjúkérelmét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka nem engedélyezte. Megértését köszönjük.” – továbbította Dr. Tóth Tamás büntetés-végrehajtási altábornagy, főtanácsos, országos parancsnok döntését a Kommunikációs Főosztály.

Nehezen érthető, hogy egy, korábban már engedélyezett, aztán technikai okokra hivatkozva félbeszakított interjút miért nem lehet újra engedélyezni?

Pintér Sándor belügyminiszternek még a fenti, a folytatást megtiltó döntés előtt írtunk. Mivel a büntetés-végrehajtási szervezet „a Belügyminisztérium alá tartozó állami, fegyveres rendvédelmi szerv, tisztelettel kérném az Ön állásfoglalását az alábbi ügyben, illetve annak kivizsgálását hogy miért szakították félbe a Portik Tamással készített, a börtönparancsnokság által engedélyezett interjúmat. Továbbá kérdezném: mikor folytathatjuk a megszakított interjút?” – kérdeztük.

„A belügyminiszternek címzett megkeresésére kijelölés alapján válaszolva tájékoztatjuk, hogy a konkrét ügyben a tárca állásfoglalás kiadására nem jogosult, vizsgálat elrendelésére indokot nem lát. Az interjú folytatására vonatkozó kérdését válaszadásra továbbítottuk a hatáskörrel rendelkező Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának. Válaszukig kérjük szíves türelmét. Köszönjük!” – válaszolta a szaktárca.

A BM fenti mondataira reagálva még azt a kérdést tettük fel a Belügyminisztériumnak, hogy a döntést, hogy az ügyben a tárca „vizsgálat elrendelésére indokot nem lát”, a Belügyminisztériumon belül, annak illetékes vezetői közül ki hozta, tehát ki határozott így? Illetve mi alapján született ez a döntés? Erre egyelőre nem kaptunk választ.

Az Átlátszó (ha az interjúalany, Portik Tamás hozzájárul) közölni fogja a megszakított, „csonka” interjút, s az ügyben jogi lépéseket is tervezünk.

Papp László Tamás

Címlapfotó: Dokumentumok Portik Tamás és két vádlott-társának büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 16-án. A bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében első fokon. MTI/Illyés Tibor

Megosztás