Heti lapszemle

Két dűlőút készült 620 millióból, jövőre esküt kell tenniük a tanároknak

Hvg.hu: 620 millióért újították fel a tarcali és tokaji dűlőutat, az egyiket heten adták át, két kisgyerek kíséretében

Szerdán hét kormánypárti politikus adott át egy frissen felújított, több mint 3,5 kilométer hosszú dűlőutat Tarcalon. Az avatáson ott volt Butta László, Tarcal polgármestere, Posta György, Tokaj polgármestere, Bánné Gaál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke, korábbi kormánybiztos, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és a térség országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szabó Tünde, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács társelnöke. Gulyás az átadón arról beszélt, hogy a csaknem 620 millió forint értékű útfelújítás egy olyan új turisztikai fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőültetvényeket gyalog vagy biciklivel közelítsék meg a gazdálkodók és a turisták. Később a Miniszterelnökség azt közölte, 620 millióból nem egy, hanem két szakasz újult meg, a tokaji, és a tarcali, összesen 7 kilométer hosszan. Vagyis 1 kilométer 88,5 millió forintba került.

444: Megtévesztésig nyaralóra emlékeztető üzemet épített a víkendháza mellé a fideszes politikus, akinek van egy saját hegye Balatonfüreden

Luxusnyaralóhoz hasonlító, emeletes gyümölcsfeldolgozó üzemet épített a már meglévő luxusvillájával egy telekre Gál András Levente volt államtitkár Balatonfüreden, uniós vidékfejlesztési támogatásból – leplezte le Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Gál András Levente nem aprózta el, mert a közelben – kizárólag politikusi fizetéséből – meg tudott szerezni egy egész hegyet.

RTL: Megtudtuk, mennyibe kerültek Orbán Viktor külföldi útjai – a látogatások több mint harmadában különgéppel ment

Tavaly január óta 18 alkalommal repült külföldre az egyik állami különgéppel Orbán Viktor – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból. A kormány ugyanakkor már nem hajlandó elárulni, hogy az egyes utakon milyen áron szállt meg a miniszterelnök delegációja, valamint hogy mekkora napidíjat utaltak ki a résztvevőknek, ehelyett inkább csak összesített adatot közöltek. Az összeg így is figyelemreméltó: 2022 eleje óta több mint 500 millió forint ment el a kormányfő utazásaira. Ebből 395 millió forintot fordítottak szállásra, 14 millió forintot napidíjra, míg az útiköltség 93 millió forint volt. Az alacsony útiköltség hátterében feltehetően az áll, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát. Az adatok alapján ez a költség valószínűleg nem az utakat szervező külügyminisztériumnál keletkezik.

Mfor: Szijjártó Péter felesége sem akart kimaradni a NER-es ingatlanbizniszből

Míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjjel-nappal azon dolgozik, hogy minél több kínai akkumulátorgyár épüljön Magyarországon, addig a felesége sem tétlenkedik. A nyilvános cégadatbázisból ugyanis kiderült: Szijjártó-Nagy Szilvia is elérkezettnek látta az időt arra, hogy belevágjon az ingatlanbizniszbe. A külügyminiszter felesége június 30-án lett társtulajdonos a Centrum Property Szolgáltató Kft.-ben, amelynek fő tevékenyége saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A céget még 2016-ban alapították és eddig Benkő Szilárdhoz tartozott, tőle szerezte meg a vállalkozást Szijjártó-Nagy Szilvia, aki az eladó személy feleségével, Benkő Judittal közösen lett tulajdonos. Benkő Szilárd neve már sokak számára csenghet ismerősen, hiszen Szijjártó Péter egykori futsalos munkatársáról van szó.

Népszava: Jövőre már esküt is kell tenniük a tanároknak, ha tanítani akarnak

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek, olvasható az új pedagógus életpálya törvény – melynek, mint kiderült, a hivatalos rövidítése: Púétv. – végrehajtási rendeletének tervezetében, amely csütörtök éjjel került ki a Belügyminisztérium oldalára. Az, hogy pontosan mire kell majd esküdniük, a tervezetből nem derült ki.

Címlapkép: Butta László, Tarcal polgármestere, Posta György, Tokaj polgármestere, Bánné Gaál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács társelnöke, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó Tünde, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács társelnöke (b-j) a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program keretében felújított, több mint három és fél kilométer hosszú önkormányzati dűlőút átadásán Tarcal határában 2023. augusztus 2-án. (fotó: MTI/Vajda János)

Megosztás