aranyélet

Már 60 milliárdos vagyona van a Kárpát-medencében ingatlanokat vásárló kormányközeli alapítványnak

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tavaly ajándékba kapott az államtól két céget, a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, melyeknek együttes értéke akkor bő 15 milliárd forint volt. Azóta a cégek külföldi leányvállalataikon keresztül több ingatlant vettek a Kárpát-medencében, főként Szlovákiában és Romániában. Az alapítvány beszámolója szerint már bő 29 milliárdot ér a tulajdonában lévő két cég, valószínűleg a sok külföldi ingatlan miatt. A dokumentumból az is kiderül, hogy 30 milliárdnyi tőkéjük van, vagyis összesen 60 milliárdos az alapítványi vagyon.

Az állam által tavaly közérdekű vagyonkezelőként létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, és a többi kuratóriumi tag is erősen kormányközeli szereplő.

Több cikkben foglalkoztunk már az állami vagyonnal és a Szijjártó Péter embereivel kitömött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvánnyal (KEÉÖMA), ami arról nevezetes, hogy cégein keresztül a szomszédos országokban vásárolgat történelmi épületeket.

Leginkább Romániában és Szlovákiában terjeszkedik: különböző leányvállalatokon keresztül – jelenlegi ismereteink szerint – a Felvidéken 13, Erdélyben pedig 8 ingatlant vettek. Legutóbb például északi szomszédunknál kastély és várrom is került a portfolióba a korábban megszerzett kolostor és fürdőház mellé.

Kastélyt és várromot is vett Szlovákiában a Szíjjártó embereivel kitömött alapítvány | atlatszo.hu

Bethlenfalva, Késmárk, Lőcse, Nagykövesd, Trencsén: ezeken a felvidéki településeken szerzett meg újabb ingatlanokat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata. Így már 24 olyan épületről tudunk, amit a Magyar Állam által létrehozott alapítvány a Trianon előtt Magyarországhoz tartozó területeken vásárolt.

Tavaly tavaszi alapításakor a KEÉÖMA két (addig) állami céget kapott ajándékba a kormánytól: a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, amelyeknek együttes értéke a bíróság bejegyző végzése szerint akkor 15,2 milliárd forint volt. Emellé kapott az alapítvány induláskor 600 millió forint készpénzt is az államkasszából, majd később még 24 milliárdot – ennek nagy részét, 18 milliárd forintot a teljesen más célokra létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból.

60 milliárdos összvagyon

Az alapítványnak nincs honlapja, se e-mailes vagy telefonos elérhetősége, és hiába közpénzből jött létre egy közfeladat ellátására, a közérdekű adatait sem teszi közzé. Vagyis átláthatatlan és ellenőrizhetetlen a működése, gyakorlatilag azt csinál a kormánytól kapott állami támogatással, amit csak akar. A 24.hu tavaly márciusi cikkében pedig azt is bemutatta, hogy a KEÉÖMA a székhelyén is elérhetetlen: a lap kiment a Szabadság tér 7. szám alatti Bank Centerbe, aminek elvileg a 10. emeletén székel az alapítvány, ehhez képest a recepción még soha nem hallottak róla.

Csupán egy helyről lehet némi információhoz jutni az alapítvány működéséről: a bíróságnak kötelezően leadandó évi beszámolójából. Ezt nemrégiben be is nyújtották, így abból kiderül néhány dolog a 2021-es tevékenységükről.

Részlet a KEÉÖMA 2021-es beszámolójából (forrás: birosag.hu)

A beszámoló szerint a KEÉÖMA tavaly 29,5 milliárd forintot kapott alapítói befizetésként – azaz az államtól. Csakhogy ez 5,5 milliárddal több annál, ami a Magyar Közlönyökből tudható, és amit a sajtó – beleértve az Átlátszót is – valaha is észrevett. Az aprócska, több milliárdos eltérésre nincs magyarázat, a Közlönyben most sem találtuk meg ezt a pluszpénzt.

Az is kiderül az alapítvány 2021-es évéről szóló dokumentumból, hogy a közvetlen tulajdonában lévő két cég, az államtól kapott Manevi Zrt. és Comitatus-Energia Zrt. értékét már összesen 29,2 milliárd forintra taksálják.

Ez a duplája annak, amennyit a KEÉÖMA megalakulásakor értek a bírósági bejegyző határozat szerint. A hatalmas értéknövekedés minden bizonnyal a rengeteg megvásárolt külföldi ingatlannak köszönhető.

A beszámoló szerint az alapítványnak 2021 végén összesen bő 60 milliárd forint vagyona volt.

Ebből a 29 milliárd összértékű két cég (befektetett eszközök) mellett közel 965 millió forintos bankbetét (forgóeszköz) és 30 milliárd forintnyi saját tőkéjük van. Számviteli értelemben ugyan a tőke nem része a vagyonnak, de a köznyelvben igen, ezért számoltuk bele mi is az egyszerűség kedvéért.

Mivel a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány is a 33 darab, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) egyike, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a kapott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével. Vagyis a Szijjártó Péter helyettese által vezetett KEÉÖMA gyakorlatilag azt csinál, amit csak akar.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A zsibói Wesselényi-kastély 2021. május 19-én. A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került (forrás: MTI/Kiss Gábor)

Megosztás