Heti lapszemle

Több településen akadozik a vízellátás és a szemétszállítás

RTL.hu: Kizárólag Mészáros Lőrinc volt feleségének médiacégét támogatta egy titokzatos alapítvány

Alapítása évében 820 millió forintnyi támogatást helyezett ki a Vital Media Alapítvány. A pénz egy az egyben az egykori Mészárosné cégéhez került. Hogy ki vagy kik támogathatták meg az alapítványt, egyáltalán hogyan találtak rá, rejtély. Ahogyan az is, hogy az első év pénzesője után tavaly miért állt le az alapítvány, amely a női tartalmak előállítását akarja elősegíteni.

Napi.hu: Az oroszok ki, Hernádi és Tombor beszálltak a magyar vagongyártásba

Az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a cseh repülőgyártó cége után a magyar vagongyártó vállalkozásában is hátrébb lépett. A cseh vállalatnál Hernádi Zsolt MOL-vezér követte, míg a Dunakeszi Járműjavítóban egy olyan magántőkealaphoz került a részesedése, amelynek alapkezelője Hernádi egyik cége. Az orosz tulajdonos is kiszállt a Dunakeszi Járműjavítóból és az Egyiptomba vasúti kocsikat szállító Transmashholding Hungaryból, az utóbbiba Tombor András cége szállt be.

Hvg.hu: Csak fizetésekre 777 milliót költött tavaly az Alapjogokért Központot működtető cég

Ha csak az alkalmazottakra ment volna el a pénz, a 37 dolgozó fejenként és átlagosan annyit keresett volna, mint egy államtitkár: havi bruttó 1,75 milliót. A például megbízási díjakat is tartalmazó személyi juttatásokra egyre többet költenek az Alapjogokért Központnál: tavaly már a kiadások 65 százalékát ez vitte el. De van is miből, hiszen évente milliárdokhoz jutnak állami pénzből.

444: Bűzlő szemétarmageddon lett az egy cég alá terelt Pest megyei hulladékszállítás eredménye

Június közepére megszokott látvánnyá vált Pest megye településein, hogy a házak előtt akár hetekig halmokban áll a bezsákolt szelektív és/vagy zöldhulladék. Gödöllő és Vác ugyanúgy érintett, mint a kis falvak, a Dunakanyartól a Börzsönyön át a Pesttől délre fekvő helységekig. Állítólag vannak helyek, ahol a kommunális szemét elszállítása is nehézkes, bár az még úgy-ahogy működik. A térség szolgáltatója, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH) kapacitáshiányra hivatkozik és felvételt hirdet, emellett szíves türelmet és sűrű elnézést kér a lakosoktól.

Index: Drámai helyzetről számoltak be a kánikulában víz nélkül maradt olvasóink

Az érvényben lévő harmadfokú hőségriasztás miatt több településen is vízhiány alakult ki, a városok önkormányzatai sorra rendelik el a locsolási tilalmat. A vízkorlátozás a vízellátásban adott esetben nyomáscsökkentést és vízhiányt idézhet elő. Jászberényben és Solymáron is betiltották a locsolást, azonban ha nem sikerül a vízfogyasztás szintjét megtartani, akkor az ipari üzemek vízkorlátozását is bevezethetik. Jászberényben a tilalmat azzal indokolták, hogy a várost ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen lecsökkent, míg Solymáron a fokozott vízkivétel miatt nem tudnak feltöltődni a víztározók.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás