BD FCKN PST ZRT

Tiborcz török üzlettársa 4,5 millió eurós jelzáloggal terhelte meg a Spitz villát

Az Átlátszó írta meg először, hogy Tiborcz István cégcsoportjához került a Városligeti fasorban lévő Spitz-villa. Az értékes ingatlant a miniszterelnök vejének vállalkozása és a török oligarcha Adnan Polat cége közösen birtokolta. Tiborczék azóta kiszálltak, az ingatlanra nem sokkal ezután 4,5 millió eurós (mai árfolyamon 1,5 milliárd forintos) zálogjogot jegyzett be egy holland bank. 

Adnan Polat a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bizalmasa. Ő az a vezető, aki annyira nem népszerű az Európai Unióban, hogy a beiktatásán csak  két EU-tagország képviseltette magát vezetői szinten: az egyik a Törökországgal szomszédos Bulgária elnöke volt, a másik pedig Orbán Viktor.

Adnan Polat sok szálon kötődik a kormányhoz és a miniszterelnök családjához. Ő felel a magyar és a török kormány közötti kommunikációért, és a két ország üzleti kapcsolataiért, ő működteti a magyar kereskedőházakat Törökországban, amiért 1 milliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól. A 444 cikke szerint az egyik ilyen Polat-féle irodát Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Balázs vezeti. 

Polat Tiborcz Istvánnal is üzletelt. Közös cégük volt az AMX Nador House Kft., amely a Postabank-székházat birtokolta. A vállalkozást és vele az ingatlant az FBI által körözött, és nemrégiben elhunyt Ghaith Pharaon cége vette át.  

Tiborczé és Polaté volt a Városligeti fasorban található Spitz-villa is. 2016 februárjában írtuk meg, hogy a Rátkai klub VI. kerületi épületét az AMX HS Real Estate nevű cég szerezte meg. Akkoriban a vállalat egyik tulajdonosa a Tiborcz-féle BDPST volt, a másik pedig Polat Amszterdamba bejegyzett vállalkozása. 

Tiborczék 2016 végén kiszálltak, így az egyedüli tulajdonos Polat maradt. Eddig erről nem volt szó, mi viszont most kiszúrtuk, hogy néhány hónappal később egyéb változások is történtek: az ingatlanra 2017 februárjában egy 4,5 millió eurós jelzálog került (ami mintegy 1,5 milliárd forintot jelent). A jelzálogjogot a holland Demir-Halk Bank jegyezte be. 

A jelzálog-bejegyzés a tulajdoni lapon

A villát időközben felújították, ezen a linken lehet megnézni, milyen lett. A Heti Válasz korábban azt írta, a történelmi épület a jövőben irodaházi funkciót kap. 

Címlapfotó: Adnan Polat és Orbán Viktor a felcsúti Pancho Aréna tetején – Fotó: Bors/Réti Zsolt

Megosztás