dezinformáció

Nyíregyházi tanár szerkesztette az orosz propaganda miatt törölt álhíroldalt

Megtévesztő Kreml-párti propaganda miatt törölt a Google egy magyar nyelvű konteós oldalt, a Világ Helyzetét, de az álnéven publikáló szerkesztő még így is egy kisebbfajta médiabirodalmat irányít. Az „alternatív” média konteócsászára a civil életben Nyíregyházán dolgozik kollégiumi nevelőtanárként, és bár állítása szerint az oldalakon végzett tevékenysége nem keveredik a munkájával és magánéletével, úgy tudjuk, több rábízott diáknak is reklámozta a megtévesztő információkat közlő oldalait.

2014 júliusában az orosz-ukrán háború kitörése után az orosz állami fenntartású Russia Today televízió angol nyelvű európai adása vérfagyasztó, de kevéssé alaposan alátámasztott riportot közölt. A The Truthseeker című hírháttérműsorban leközölt riport szerint az ukrán kormány Kelet-Ukrajnában népirtást hajt végre, miközben az ukrán gyerekeket arra készítette fel, hogy náci jelszavakat harsogva lerohanják Nyugat-Európát.

A riport megjelenésének másnapján a magyar feliratokkal ellátott felvételt már a hazai közönség is nézhette a Világ Helyzete címet viselő magyar nyelvű szájton. Az úgymond „alternatív” hírek fordítására és közlésére szakosodott oldal kommentárja megismételte a riport főbb állításait:  „nyári táborokban [ukrán] gyerekek kántálják: akasszuk fel az oroszul beszélőket a fákra” – írta az álnéven publikáló főszerkesztő.

Az eredeti riporttal azonban még az oroszok szerint is komoly problémák voltak. A televízió vezetése az adásban megjelent, „nem megfelelően alátámasztott információk” miatt azonnali hatállyal megszüntette a The Truthseeker műsort, a korábbi adások archívumát pedig törölték a honlapjukról. A brit hírközlési hatóság, az Ofcom utólag egy határozatban is elmarasztalta a televíziót azért, mert a riport nem felelt meg a kiegyensúlyozottság követelményének.

A Világ Helyzetén ezekről a fejleményekről nem lehetett olvasni. Az orosz tévé archívumából törölt riportot a magyar szájton ezután is minden további nélkül meg lehetett tekinteni. Egészen idén február 28-áig, amikor a tárhelyszolgáltató Google félrevezető információkra hivatkozva törölte az oldalt.

„Én kizárólag egyetlen tényezőre tudom visszavezetni: ez sajnos az Ukrajnában elindított háború. Mivel 2014-15-ben a VilágHelyzete cikkeiben már le volt írva, hogy miért, milyen célokkal fog kirobbanni ez a háború a jövőben és milyen tervek állnak a háttérben, most ezeket a cikkeket túl sokan kezdték el megosztani és aktualizálni” – panaszolta az Átlátszó kérdésére az SBG Buddha álnéven publikáló főszerkesztő.

Az orosz hátterű televízió problémás riportjában terjesztett állítólagos népirtásra azóta sem került elő bizonyíték. Idén ismeretesen nem náci ukrán gyerekek rohanták le Nyugat-Európát, hanem az orosz hadsereg Ukrajnát. Az Ofcom pedig márciusban visszavonta az RT névre átkeresztelt tévé adásengedélyét.

De az SBG Buddha álnéven publikáló főszerkesztő továbbra is azt csinálja, amit eddig. Az általa szerkesztett másik, Alternatív Hírek névre hallgató oldalon alig pár nappal ezelőtt az RT News újabb magyarra fordított híre jelent meg az Ukrajnában állítólag gyártott biológiai fegyverekről.

A Világ Helyzetét ugyan törölték, de még SBG Buddha irányítása alatt áll a szájt 43 ezres követőtáborral bíró Facebook-oldala. Nagyságrendileg ez körülbelül annyi, mint ahányan a tényleg oknyomozó újságírással foglalkozó Direkt36-ot követik. SBG Buddha ezen kívül rendelkezik egy 16 ezres követőtáborral bíró extra oldallal, sőt, egy további tartalék oldala is van. Plusz egy hatezres Telegram-csatorna és persze az Alternatív Hírek.

Részlet a Világ Helyzete születésnapi plakátjából (forrás: Facebook/VilagHelyzete)

Kamuhíroldal — ha így jobban tetszik, „alternatív hírszájt”

A Világ Helyzete és testvéroldala, az Alternatív Hírek már 2015-ben is szerepelt a HVG gyűjtésében, ahol azoknak az oldalaknak a listáját tették közzé, amelyek a lap szerint „rendre átverik a felhasználókat”. Később mindkét oldal felkerült az Urban Legends mítoszkutató és tényellenőrző oldal hasonló jellegű listájára is, ahol „kamuhíroldalak – vagy ha úgy jobban tetszik: alternatív hírszájtok” szerepeltek.

SBG Buddha két oldalát egyaránt a konteós, elfogult szájtok közé sorolták.  „Elhallgatott hírek helyett inkább elfogultságot találni az oldalon, ami mind a témaválasztásban, mind a feldolgozásban megmutatkozik. Az oldal kiemelt témái a »hanyatló Nyugat« és a bevándorlás jelentette problémák” — jellemezte az Alternatív híreket néhány éve az Urban Legends. A Világ Helyzetének leírása ugyanitt így hangzott: „Az oldal legvaskosabb címkéje a Conspiracy (összeesküvés), fő témái pedig a »háttérhatalom« leleplezése, a migránshelyzet – ezeket elemezgeti a szerző végtelenül hosszú és változatos tipográfiájú cikkeiben.”

A Political Capital tavalyi kutatása arra jutott, hogy az elemzőintézet által azonosított szélsőjobboldali és Kreml-párti webszájtok és Facebook-oldalak által megosztott hivatkozások top 10 leggyakoribb eredeti forrása közül három is SBG Buddhához kötődött. A Világ Helyzete három különböző Facebook-oldaláról van szó.

A Világ Helyzete előkerült abban a megtévesztő magyar híroldalakkal foglalkozó tanulmányban is, amit a Közép-Európai Egyetem médiaközpontja készített néhány éve. A tanulmány egyik érdekesebb megállapítása az volt, hogy a legtöbb ilyen szájt esetében lehetetlen megállapítani, ki az üzemeltetője. Nincs impresszumuk, a domainbejegyzésnél nem közlik a nevüket, és természetesen a médiahatóságnál sem regisztrálják magukat a hivatalos sajtótermék-nyilvántartásba.

Ez azért érdekes, mert ezek az „alternatív híroldalak” lényegében ugyanazt csinálják, mint az általuk lesajnált „mainstream média”. Híreket tesznek közzé, ezt valamilyen válogatási-szerkesztési elvek alapján csinálják, és gyakran bevétel elérésére is törekszenek. Csak éppen nem vállalják a felelősséget azért, amit leírnak.

Február végén elérhetetlenné vált az oldal

Február végén felkerestük Világ Helyzete szerkesztőjét, hogy interjút kérjünk tőle. Erre végül csak e-mailben tudtunk sort keríteni, ami kicsit hosszadalmasabbá tette a folyamatot. Kérdéseinkre végül három részletben kaptunk választ, összesen több mint 15 oldalon. Az interjú ezen formáját a Világ Helyzete szerkesztője azzal indokolta, hogy a világban zajló események óvatosságra intik, így egyelőre tartózkodna a személyes találkozótól.

Pár nappal később még aktuálisabb lett megkeresésünk: magától a szerzőtől értesültünk ugyanis arról, hogy a Világ Helyzetét is üzemeltető Blogger 2022. február 28-án váratlanul törölte az oldalt. Az indoklás szerint valaki jelentette az oldalt, amit az üzemeltetők megvizsgáltak, és azért távolították el, mert megszegi a közösségi irányelveket, mivel félrevezető információkat tartalmaz.

Az eltávolított Világ Helyzete (forrás: Facebook/VilagHelyzete)

„A blogger (google) minden előzetes figyelmeztetés nélkül törölte a VilagHelyzete oldalt, anélkül, hogy korábban bármilyen kifogást vagy jelzést írt volna.”

Mint írja, az utóbbi időben gyakorlatilag fél év alatt mindössze alig egy tucat cikk jelent meg az oldalon, így valószínűleg a régi, Ukrajnáról szóló tényfeltáró cikkek vagy fordítások okozták a törlést, azaz pontosabban, hogy

 „2014-15-ben a VilagHelyzete cikkeiben már le volt írva, hogy miért, milyen célokkal fog kirobbanni ez a háború a jövőben és milyen tervek állnak a háttérben, most ezeket a cikkeket túl sokan kezdték el megosztani és aktualizálni”.

Hozzátette azt is, hogy nem is tervezi folytatni egy darabig a blogot, legalábbis addig biztos nem, „ameddig ez a világban zajló őrület le nem csillapodik, de lehet, hogy soha többé”.

Nem sokkal később a Facebook-követőivel is megosztotta a hírt, majd gyűjtést is indított az oldal újraindításáért.

RT News mint „valódi újságírás”

A Világ Helyzete külföldi oldalakról fordított cikkeinek forrásai között többségben vannak az objektivitással kevéssé vádolható orosz állami csatorna, az RT News (esetenként a Sputnik) tartalmai. A szerző mindezt azzal indokolta, hogy legalább 30 éve figyeli a nyugati mainstream médiát, ezeket szeretné kiegészíteni kontrasztként az RT News cikkeivel – és bár az állami befolyás szerinte is aggasztó lehet az orosz csatorna esetében, ugyanez elmondható a mainstream médiára is.

„Sajnos a helyzet mára olyanná vált, hogy nem létezik független állami média és hiteles főáramú tájékoztatás!”

Hozzátette azt is, hogy véleménye szerint az RT News sok esetben az alternatív médiát is felülmúló információkat szolgáltatott a világnak, ráadásul a főáramú médiában tabuként kezelt, elbagatellizált anyagok közzétételével „nyitottan és valódi sajtó, valódi újságírás módjára bánt”.

Az oldal témáit a szerző láthatóan mindig az aktuális történésekre szabja: a 2020-as novemberi elnökválasztás előtt megszaporodtak a kormány egyik kedvenc jobboldali megmondóemberét, Tucker Carlsont idéző cikkek száma, de Trumpról is jó pár anyagot lehetett olvasni.

2015-ben a migrációval kapcsolatos tartalmak kerültek a középpontba, emellett egészen aktuális példa, az orosz-ukrán válság, és annak meglehetősen egyoldalú tálalása. Az egyik első, 2014 januári cikk az ukrán kormány Amerikából irányított destabilizációjáról írt, egy másik az orosz invázióról úgy beszélt, mint a nyugati és hazai liberális média kedvenc ferdítéséről.

11 év alatt összesen több mint 800 cikk jelent meg a Világ Helyzetén, az első pár évben nem volt ritka évi 150-200 darab sem, azóta azonban kicsit alábbhagyott a lendület: 2018-tól kezdve kevesebb mint 50 bejegyzés született évente, azaz havonta átlagosan 2-4 darab. Ennek oka egyrészt, hogy időközben létrejött a Világ Helyzete testvéroldala, az Alternatív Hírek 2016-ban, ami önmagát az „Elhallgatott És A Főáramú Médiából Szándékosan Kihagyott Hírek Oldalaként” definiálja.

Az oldal jelenleg is aktívan működik, márciusban eddig 15 cikk jelent meg rajta. A szerző elmondása szerint ezen a felületen olyan fordításokat, nemzetközi újságírók, kutatók cikkeit teszi közzé, „akiket a főáramú média nem mer figyelembe venni”, így az tulajdonképpen „a napi fontos hírek, elemzések, leleplezések és videók alternatív médiájává vált”. Az elmúlt 6 évben több mint 1600 cikk jelent meg a szájton.

Ezen a felületen a Világ Helyzete leállítása óta is tovább folytatódik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos orosz álláspontot bemutató cikkek közlése. A február közepe óta megjelenő cikkek többek között arról igyekeztek meggyőzni a nézőket, hogy az ukrajnai konfliktus csak a nyugati politikusok fejében létezik, és a média szítja; egy másik arról beszél, hogy a Nyugat Ukrajnát próbálja felhasználni Oroszország megkárosítására és „kasztrálására”; de olvashatunk ukrán újfasisztákról, valamint az RT News alapján arról is, hogy milyen új bizonyítékokat mutatott be Oroszország az USA által finanszírozott ukrajnai biolaboratóriumokra.

A háború hazai vonatkozásairól is szó esik egy cikkben, ami a kormánypropagandából kísértetiesen ismerős narratívákat jeleníti meg – például, hogy a baloldal fegyvereket küldene Ukrajnába, így a szerző szerint egyáltalán nem mindegy, milyen erők kerülnek döntéshozó pozícióba.

A Kreml Facebook-harcosai: változatos tábor, egy cél

Korábbi elemzésünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a Kreml Facebook „trolljai” csúcsra járatják az áldozathibáztatást Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja…

A szálak egy nyíregyházi tanárhoz vezetnek

Az alternatív médiahálózat irányítója, az SBG Buddha álnéven publikáló főszerkesztő-fordító a civil életben kollégiumi nevelőtanárként dolgozik Nyíregyházán, és Ottohál Lászlónak hívják.

A Világ Helyzete bemutatkozó szövege szerint „a blog kizárólag egyetlen ember, látásmódját, információit, tudását tartalmazza”.  A cikkek szerzője egy bizonyos SBG Buddha, aki a honlap szerint a Világ Helyzete szerkesztője, létrehozója, tulajdonosa és működtetője is egy személyben.

Az oldalt a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium egyik nevelőtanára, Ottohál László üzemelteti. Az iskola honlapja szerint Ottohál László kollégiumi nevelőtanár, diplomáját a Nyíregyházi Főiskolán szerezte. Jelenleg a Széchenyi úti kollégiumban dolgozik, földrajz-francia nyelv és irodalom szakos végzettsége van.

Megkérdeztük, hogy miért nem a saját nevén publikál, és honnan ered az SBG Buddha álnév, ami egyébként már korábban, 2010-ben feltűnt egy másik blogon, ami a siker-boldogság-gazdagság nevet viseli.

„Életem egy 15 éves korszakában nagyon sokat foglalkoztam a tudatosság fejlesztésével, a Siker, Boldogság és lelki Gazdagság kérdésével és akkoriban személyiségfejlesztés, életvitel témákban kezdtem el írogatni…Soha nem voltam buddhista, de ez az életfilozófia, a lelki nyugalom, mások segítése és a fenti felfogás életem központi elemeként hozta, hogy a rövidítése: SBG Buddha lett.”

Mint mondja, a névtelenség tudatos döntés volt a részéről: egyrészt szerinte, ha leírja, mi a neve, vagy ki ő, máris az alapján ítélik meg, és nem a cikkek üzenete alapján, ami pedig valójában fontos lenne. Másrészt pedig az oldalt szabadidejében csinálja, így nem szerette volna, hogy az keveredjen a hivatásával, munkahelyével.

Egyik forrásunk szerint Ottohál említette neki, hogy egy ismerőse segít a cikkek írásában, fordításában, de további részletekről nem esett szó. Ezt azonban nekünk nem erősítette meg a szerző, kérdésünkre ugyanis azt válaszolta, hogy mindent egyedül hozott létre, és a kezdetek óta egyedül is végzi a feladatokat, ami átlagosan napi 10 órát vesz el az idejéből munka után, azaz heti nagyjából 70 órát fordít foglalkozik fordítások, cikkek, feliratok készítésével.

„Azzal, hogy egyedül végzem ezt a munkát… meg tudtam őrizni, hogy ne tegyem ki magam különböző politikai körök befolyásának. Bár sok szegmensből megkerestek már, hogy nyújtsak segítséget, és akinél azt érzem, hogy a magyarság és a magyar nemzet, »a kis ember« érdekeit tartja szem előtt, ott igyekszem segíteni is…” – írja.

Azt már nem akarta kifejteni, hogy milyen jellegű megkeresésekről van szó, ezt azzal indokolta, hogy nem hatalmazták fel a pártok erre (a Leleplező Magazin felkérését ugyanakkor megemlítette), de az kiderült, hogy jellemzően cikkek, fordítások átvétele miatt keresték meg, vagy pedig egyszerűen csak azért, hogy megköszönjék a munkáját.

A Világ Helyzete szerkesztője, Ottohál László (forrás: Youtube/Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)

Printben is megjelenik a Világ Helyzete

Sem – az azóta már felfüggesztett – Világ Helyzetén, sem az Alternatív Híreken nincsenek hirdetések, ugyanakkor mindkét oldal elfogad adományokat, PayPalon és Patreonon keresztül is.

De más módon is lehet támogatni az oldal szerkesztőjének tevékenységét: havonta megjelenik a VilagHelyzete Könyvújság, ami az adott hónap cikkeit, posztjait gyűjti össze egy több száz oldalas online kiadványban, emellett vannak benne még „Cenzúrázatlan videók, dokumentumok, tudásanyag”. Az újság ára 2500 forint, a legfrissebb, márciusi szám 600 oldalas.

Azt azonban nem sikerült kiderítenünk, hogy pontosan mennyi pénz folyik be hozzá az adományokból, illetve a megvásárolt újságokból havonta, erre vonatkozó kérdésünkre csak annyit mondott, hogy nem a profitszerzés az oldal célja, „a 22 patronáló és néha kisebb, jelképes támogatás inkább a túlélést segíti vagy az oldalak fenntartását, fejlesztését”.

A VilagHelyzete Könyvújság márciusi száma (forrás: alternativhirek.com)

A magánélet szentsége

Üzenetváltásaink során Ottohál többször jelezte: nem érzi magát közszereplőnek. Ez az észrevétel érdekes jogi kérdéskört bont ki. A magyar joggyakorlat szerint az újságírók, lévén közélettel hivatásszerűen foglalkozó emberek, alapesetben közszereplőnek számítanak.

Meglátásunk szerint a Világ Helyzete és az Alternatív Hírek márpedig a magyar törvények szerint internetes sajtóterméknek minősülnek. Ezek az oldalak valamilyen híreket közölnek, Ottohál saját bevallása szerint is rengeteget dolgozik rajtuk (levelezésünkben a tevékenységét többször úgy írta le, hogy szerkeszti az oldalakat), és anyagi bevétel, nyereség elérésére is törekszik.

A férfi azt is állítja, hogy nincs átjárás „SBG Buddha” és Ottohál László szakmai és magánélete között.

„A legelső válaszaimban hangsúlyoztam, hogy a civil életemben sehol nem jelenik meg az online végzett tevékenységem, sőt semmilyen kapcsolat nem létezik a családom és a VilagHelyzete-tevékenysége, különösen nem a munkahelyem és ezen online tevékenység között, ezért ragaszkodom a magánélet védelméhez és személyiségi jogaim tiszteletben tartásához. Nincs és nem létezik átjárás a kettő között!

Az oldalt nem reklámozom, nem ajánlgatom soha senkinek. De mivel sokan olvassák, természetesen lehetnek olyanok, akik ismerik. Az ön által említett példák sem valósak. A civil életemben ilyenek elő sem fordulnak, kizártnak, illetve rosszindulatú feltételezésnek tartom már a kérdést is” – írta egy levélben.

Ugyanakkor az Átlátszó beszélt két egykori – névtelenséget kérő – kollégiumi diákkal, akik egybehangzóan állítják: már korábban is tudomással bírtak arról, hogy Ottohál László áll a Világ Helyzete és az Alternatív Hírek oldalak mögött.

Konteó az iskolában

A nyíregyházi Zrínyi iskola Széchenyi úti kollégiumát a gimnazisták csak „benti” kollégiumnak nevezik, mert közvetlenül az iskola mellett található. Ezen kívül van még egy másik kollégium is, valamivel távolabb az iskolától. A két kollégium diákjait minden évben 13 tanulócsoportra osztják, amelyeket egy-egy pedagógus vezet.

Az Ottohálhoz hasonló kollégiumi nevelőtanárok feladata egy korábbi kollégista forrásunk szerint nem konkrét tanítást, sokkal inkább istápolást jelent. Napi szinten a kollégiumban tartózkodnak, néha ügyelniük kell, ilyenkor bent is alszanak a kollégiumban, ők felelnek a kollégistákért. Ők zárják az ajtókat, a termek kinyitásáért is ők felelnek, és ügyelnek a rendre a hozzájuk tartozó szinten. Emellett a nevelőtanárok tartják a szilenciumot is: ezek rendszeres iskolai felkészülést biztosító foglalkozások, lényegében olyan időintervallum, ami csendes tanulásra fordítandó. A csoportjuknak rendszeres csoportfoglalkozást is kell tartaniuk, valamint különböző „érdeklődési köröket”, amelyeken a részvétel szabadon választható. Ottohál László az iskola honlapja szerint kéthetente, szerda 19:00–21:00 óra között filmklubot tart.

„Ha jól emlékszem, havonta voltak kötelező kollégiumi óráink a nevelőtanárokkal osztályfőnöki óra szerű beszélgetések céljából. Ő több alkalommal is kötelezően ajánlott jelleggel filmvetítéseket tartott, jobbnál jobb témákkal – pl. a Rhondy Byrne-féle A titok, de néztünk szcientológus dokumentumfilmet a pszichiáter- összeesküvésrőI, és MLM kampány filmet is. Egy alkalommal valamilyen arkangyal-kártyás jóslás volt a program” – árulta az egyik forrásunk, aki a 2010-es évek elején járt a gimnáziumba.

Ottohál László az órákon kívül is gyakran beszélt összeesküvés-elméletekről: „Nibiru, holdnácik, reptiliánok, amit csak el lehet képzelni.” Abból sem csinált titkot, hogy ő szerkeszti az oldalt:

a Facebook-követők között forrásunk szerint eleinte kollégiumi diákok voltak többségben, a személyes profilján pedig munkahelyként sokáig az „Igazságkutató itt: VilagHelyzete.com” szerepelt – ezt azonban azóta eltávolította a profiljáról. A LinkedIn profilján ugyanakkor továbbra is szerepel ez a fajta tevékenysége.

Egy másik forrásunk, aki kicsivel később volt kollégista, így fogalmazott: „igazából meg nem mondanám, hogy ő szerkeszti az világhelyzete oldalt, ha ő nem mondja”, mivel egy kedves, barátságos, jó humorú oktatóról van szó.

Neki ugyanakkor konkrétan ajánlotta is az oldalát Ottohál. A választások előtt egyik este, mikor létszámellenőrzésre ment a szobákba, a politikára és a migrációra terelődött a szó. „Belekezdett egy konteóba, miszerint a muszlimok el akarják árasztani Európát, és be akarják venni, mint sok-sok évvel ezelőtt a törökök vagy a mórok. És beszélt az oldaláról, hogy ő ír erről részletesen.”

A Világ Helyzete szerkesztőjének válaszai teljes terjedelmükben itt érhetőek el.

Szopkó Zita—Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Facebook/VilagHelyzete

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás