szólásszabadság

Gondolatrendőrség: kitiltott a Facebook, mert a nemzeti önbecsüléssel vicceltem

Gyakori vád a Facebook ellen, hogy folyamatosan cenzúrázza a jobboldali, konzervatív, „a nemzet, a család, és a keresztény értékek mellett kiálló” tartalmakat, miközben a baloldali, liberális értékrendet támogatja és népszerűsíti. A jelek szerint mára célba értek a Századvég kormányközeli think-tank tavalyi javaslatai, mert amikor a nemzeti önbecsüléssel vicceltem, és a középkorú, kövér, kopasz férfiak érzékenységét sértettem zárt körben, egy csak tucatnyi kollégám számára látható Facebook-csoportban, úgy kitiltottak, mint a huzat.

„Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten. Ez a mondást kicsit átköltve adtam hírül tucatnyi kollégámnak egy zárt Facebook csoportban ugyanaznap, hogy a belga VRT televízió stábja interjút készített velem a járványügyi veszélyhelyzetről: arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozott az Átlátszó a kijárási korlátozás alatt.

A háttérhatalom nem lájkolta

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy bár kánikula idején gyakran le szoktam vágni a hajam, ezzel általában megvárom a nyári szünetet, de a belga tévéstáb előre bejelentett érkezéséről most megfeledkeztem, így tök kopaszon kellett kamera elé ülnöm, amitől furcsán éreztem magam.

Nem akarok olyan álnaiv lenni, mint Miklósi Gábor a Puskás Aréna nyitómeccsén, tisztában vagyok vele, hogy milyen kulturális utalást tettem a Facebook által perceken belül törölt posztban. De akár algoritmus, akár humán moderátor volt a cenzor, ha felismer egy ilyen rejtett, csak a magyar kultúrkörben értelmezhető utalást, akkor humorérzéke is kellene legyen.

Így nem tudok másra gondolni, mint hogy a középkorú, kövér, kopasz férfiak érzékenységét sérthette a kifogásolt megnyilvánulásom.

Mivel több mint tíz éves intenzív Facebookozás során a rendszernek még soha nem volt problémája velem, elsőre csak figyelmeztetést kaptam, amit méltatlankodva visszaposztoltam a zárt csoportba, fasisztafilterre és „humortalan anonim pöcs cenzorra” panaszkodva. Nem kellett volna: az orwelli gondolatrendőr ismét azonnal lesújtott, ezt a posztot is törölte, és kitiltott a rendszerből 24 órára.

A hivatalos magyarázat szerint törölt bejegyzéseim „a veszélyes személyekkel és szervezetekkel kapcsolatos” közösségi alapelveket sértették, és hiába fellebbeztem a döntések ellen, a rögtönítélő bíróság ezeket perceken belül elutasította. A Facebook sajtóosztályát kérdésekkel kerestem az üggyel kapcsolatban, nagyon várom a válaszukat. Növesztem a hajam, fogyókúrázok.

Bodoky Tamás

Címlapkép: innen.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás