Átláthatóság

Hódmezővásárhely honlapján nem elérhetők a 2018 óta kötött szerződések

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, saját városának honlapján elég nagy hiány van ebből.

Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés semmondta Márki-Zay Péter az Elszámoltatás 2022 című konferencián 2021. július 14-én. A Kutyapárton kívüli ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen emlegeti az átláthatóságot és annak fontosságát.

A Debrecinernek adott interjújában 2021 februárjában például arról beszélt, hogy „a kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság, majd Orbán Viktort emlegetve részletesebben is beszélt a témáról. Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás”.

Márki-Zay miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolása, amelynek egyik fontos eleme az átláthatóság. Eredményei között pedig szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások.

Ez azonban nem teljesen igaz, Hódmezővásárhely honlapján ugyanis nem érhetők el a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában, ahol Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével voltak Gulyás Márton műsorvezető vendégei. Gulyás annak próbált utánajárni a kérdéseivel, hogy miért nem csatlakozott az MKKP a többi ellenzéki párthoz, miért van köztük vita.

Kovács Gergő erre elmondta, hogy nem szeretnének beülni az MSZP-frakcióba, valamint felsorolta, milyen témákban nem értenek egyet a többi párttal és Márki-Zay Péterrel. A beszélgetés végén pedig Kovács közölte, hogy milyen hiányosságai vannak a hódmezővásárhelyi honlapnak.

Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van mondta Kovács Gergő.

Valóban, a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján elvileg itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai. Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezik (lásd címlapképünkön), vagyis a dokumentum nem elérhető. 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon, még a hűlt helyükre mutató döglött link formájában sem.

A szerződéslisták helye a hódmezővásárhelyi honlapon. 2021-es egyáltalán nincs

Az MKKP-társelnöknek igaza van, az átláthatósággal kampányoló politikusként valóban nem szerencsés, hogy Márki-Zay hódmezővásárhelyi polgármesterként a saját városa honlapján se teszi közzé az önkormányzati kiadásokról szóló szerződéseket.

Ráadásul a nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját az Infotörvény alapján kötelező is kitenni minden közpénzből működő szervezet (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény stb.) és cég (pl. állami vállalat, önkormányzati vagyonkezelő stb.) honlapjára, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok könnyedén megtalálhassák őket. Ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak  mit vett az önkormányzat vagy minisztérium, kitől, mikor és mennyiért.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat átláthatóságának növelése érdekében közadatigénylésben kértük ki a 2018 óta kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződések listáját kíváncsian várjuk a választ.

Erdélyi Katalin

Frissítés 2021. 11.09. 16:20 – Cikkünk megjelenése után néhány órával a 2018-as, 2019-es és 2020-as pdf-ek linkjei már működnek, de a 2021-es szerződéslistának továbbra sincs nyoma.

Frissítés 2021.11.09. 18:30 – Megjelentek a 2021-es szerződéslisták is Hódmezővásárhely honlapján.

Címlapkép: egy nem elérhető szerződéslista linkje a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján

 

Megosztás