A dolgok állása

Államilag támogatott hackertámadásokra figyelmeztet a Google Magyarországon

A weboldalainkat érő túlterheléses támadások rendszeressé és szinte megszokottá váltak az elmúlt időkben. A Pegazus-ügyben is érintettek voltunk, csütörtökön azonban szintet lépett a kiberbiztonsági para az Átlátszónál – államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztette a Google a főszerkesztőt a Gmail accountján. Az eset nem egyedi, Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságíró Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke ugyanerről számolt be a Facebook-oldalán.

Mi az a „kormány által támogatott támadási riasztás”? „Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva” – áll a figyelmeztetésben.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője csütörtök reggel kapott ilyen figyelmeztetést a Google-től:

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják, hogy célponttá váltak. Hogy miért „kormány vagy állam által támogatott” a hackertámadás, arról csak annyit írnak, hogy „nem mehetünk bele a részletekbe anélkül, hogy ne adnánk ki olyan információkat, amelyek hasznosak lennének ezeknek a rosszindulatú szereplőknek, de részletes elemzésünk valamint az áldozatok jelentései határozottan arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek”.

A Jigsaw elemzése szerint ezt a figyelmeztetést a Google-felhasználók kevesebb mint 0,1%-a kapja meg, elsősorban újságírók, aktivisták, politikusok, „akik világszerte bátran kiállnak valamiért”.

Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságíró Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke szintén csütörtök reggel számolt be a figyelmeztetésről a Facebook-oldalán:

A Google fenyegetéselemző csoportja (Threat Analysis Group, TAG) tavaly májusi közleménye szerint minden nap több mint 270 célzott vagy kormányok által támogatott támadócsoportot követnek nyomon több mint 50 országból. „A kormány által támogatott vagy államilag támogatott csoportok különböző célokkal hajtják végre támadásaikat, információt vagy szellemi tulajdont lopnak, másként gondolkodókat vagy aktivistákat vesznek célba, vagy összehangolt befolyásolási műveletekben és dezinformációs kampányokban vesznek részt”.

2020 áprilisában nem volt magyar célpontja az államilag támogatott hackertámadásoknak (forrás: Google)

Védekezésként erős jelszót, kétfaktoros autentikációt és hardverkulcsot javasol a techcég a célponttá vált felhasználóknak.

Megosztás