offshore

Egymilliárd forintos végrehajtást kért az EMIH több ingatlanjára egy offshore cég

Nem áll jól a Mádi Rabbiház Panzió építése Mádon. A Mádi Rabbiház Fogadóval és a mádi zsinagógával szemben lévő épületet a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében tervezték felújítani. A projektre 165 millió forintot kapott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik cége, a Rabbiház Kft., de az építkezés még el sem kezdődött, pedig a 2017-ben alapított cég már 2018-ban megnyerte a pályázatot.

A romos épületet 2016-ban vette meg a Pesti Suk Kft. (tulajdonosa: EMIH), akik három évvel később tovább adták a saját tulajdonosuknak. Az EMIH alig egy évvel később egy másik saját cégére, a Rabbiház Kft.-re íratta át az ingatlan tulajdonjogát.

A 2020-ban több mint egymilliós veszteséget realizáló, alkalmazottal nem rendelkező cég rövid működése alatt bírósági és NAV végrehajtást egyaránt összeszedett, és vélhetően az sem segíti az építkezést, hogy idén júliusban a cég vagyoni részesedésének lefoglalását rendelték el. A cég székhelye a 1082 Budapest, Baross utca 61.-ben található, ez az épület is az EMIH tulajdona, 2016-ban kapták ajándékba a magyar államtól az 1970-ben, eredetileg az MSZMP kerületi pártházának szánt épületet.

Ugyanazon a napon, amikor a Rabbiház Kft. vagyoni részesedését lefoglalták, jegyeztek be végrehajtási jogot több, az EMIH közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre 2,7 millió euró, jelenlegi árfolyamon közel 1 milliárd forint értékben.

A Baross utcai ingatlan mellett a mádi, 2016-ban 460 millió forintos európai uniós támogatással felújított Csodarabbik útja panziójára is rákerült a végrehajtási jog. A jelzálogjogot 2017-ben jegyezték be a Trivaston Limited nevére, onnan engedményezéssel a Lavamed Limited nevére került, és ez az a cég, amely idén végrehajtást kért az EMIH ingatlanaira.

A Lavamed Limited egy offshore cégalapító ügynökség magyar tulajdonosához köthető. A Hong Kongban bejegyzett Lavamed Limited tulajdonosa az Oriental Great Java Limited, melynek tulajdonosa a ciprusi Laveco Limited. A cégadatbázis szerint a Laveco Limited tulajdonosa Váradi László és Jekatyerina Szergerejvna Váradi.

A Lavamed Limited tulajdonosi szerkezete (forrás: Átlátszó infografika)

A Laveco Limited önmagát off-shore és onshore cégalapító ügynökségnek” definiálja. Váradi László és felesége neve többször is szerepelt az elmúlt években offshore cégekkel kapcsolatban. A 2013-19 között a Laveco Limited, most pedig Váradi és felesége nevén szereplő Laveco kft. nevéhez a Panama papírok alapján 603 cég köthető, amelyek többek közt az azeri rezsim háza táján is feltűntek.

Welsz Tamás, Kovács Gábor és egy rosszhírű lett bank is üzletelt a Lavecóval | atlatszo.hu

Tombor András, a „Habony hitelezőjeként” emlegetett üzletember nyakig merült az offshore-ba – nem csak most, de a jelek szerint már a kétezres évek közepén is. Akkor egy Csányi Sándor érdekeltségű reklámcég nevében vásárolt Seychelles-szigeteki vállalkozást, az eladó pedig egy új-zélandi stróman volt, akinek román partnere korábban a magyar Laveco offshore-gyárral élt szimbiózisban.

Szerettük volna megtudni mind Váradi Lászlótól, mind a Rabbiház Kft.-től, miért került sor az üzletrész lefoglalására és a végrehajtás elrendelésére, de a megkeresésünkre egyik fél sem reagált.

Zimre Zsuzsa

Címlapfotó: A felújítás alatt álló Mádi Rabbiház Panzió 2020 nyarán (forrás: Átlátszó)

Megosztás