Honvédség

Közel 100 millió forintért vesz szögesdrót akadályt és homokfal bástyát a honvédség

A közbeszerzés meghívásos volt, a kiválasztott cég már korábban is dolgozott a honvédségnek. Az viszont nem derült ki, pontosan mikor és hova helyezik ki a 230 darab gyalogsági drótakadályt és a 450 készlet homokfalbástyát.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. erődítési elemek beszerzésére írt ki előzetes közzététel nélküli tárgyalásos eljárást július végén.

A pályázat az indoklás szerint azért nem volt nyílt, mert „kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni azt.

„Ajánlatkérő a Kbt. 98. § (2) c) pontja szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást alkalmazott. Jelen beszerzés esetén kizárólagos jogok védelme indokolta, hogy a szerződés kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel kerüljön megkötésre, mivel az ajánlattételre felhívott FER-TEX Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság rendelkezik a beszerzés tárgyát képező termékek használati mintaoltalmi jogával, tehát a kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag a FER-TEX Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal köthető meg a szerződés a fenti árubeszerzés tárgyában.

A nyertes kiléte tehát nem volt kérdéses, a napokban megjelent uniós közbeszerzési értesítőből pedig az ár is kiderült.

A dokumentum szerint

a FER-TEX Kft. nettó 87,4 millió forintért szállít le 230 db gyalogsági drótakadályt (GYODA) és 450 készlet homokfalbástyát.

A teljesítés fő helyszíneként az MH Anyagellátó Raktárbázist (1163 Budapest, Újszász u. 37-39.) jelölték meg, ezért rákérdeztünk, csak oda vagy máshova is kerül-e a gyodából és a homokfalból.

A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt megkeresésünkre, míg a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. annyit közölt, hogy ők csak a közbeszerzéseket folytatják le, a „beszerzési és közbeszerzési eljárások eredményeként beszerzésre kerülő termékek és szolgáltatások felhasználásának pontos körülményei tekintetében ennél fogva nem a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság az adatgazda”.

Nem derült ki tehát, hogy az országhatárra például helyeznek-e ki újabb akadályokat.

Állandó beszállító

A 0 fős, tököli székhelyű FER-TEX Kft. az Üveges család tulajdonában van. Éves forgalmuk 133 millió és 954 ezer forint között mozgott az elmúlt öt évben.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján található adatok szerint eddig további három alkalommal dolgoztak a Hondvédségnek:

  • 2008-ban 200 készlet gyalogsági gyorstelepítésű drótakadályt (nettó 22 400 000 Ft);
  • 2009-ben 500 készlet homokfal bástyát (nettó 19 165 500 Ft);
  • 2017-ben pedig 733 készlet gyalogsági gyorsdrótakadályt (92 981 050 Ft) készítettek.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én (forrás: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás