adatigénylés

A NISZ három hónap hosszabbítás után megtagadta a védettségi igazolványokról szóló szerződés kiadását

Április közepén közadatigénylésben kértük ki az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-től (NISZ) az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel kötött szerződést a védettségi igazolványok gyártásáról. A NISZ a járványra hivatkozva kétszer is meghosszabbította 45 nappal az igénylés megválaszolását, majd a 90 nap letelte után most azt közölte, hogy nem adja ki a szerződést, mert abban „technikai információk találhatók. Persze azokat ki lehetne takarni, úgyhogy perelünk.

Társadalmi célú hirdetés

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (ANY) 2021. március 10-én közleményben jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy 2023. 03. 01-ig szóló szerződést írt alá az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ) a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan.

„A szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, személyesíti meg és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat” – olvasható a bejelentésben, arról azonban sem az ANY, sem a NISZ, sem más nem számolt be, hogy mennyi közpénzt kap a nyomdacég a kártyák előállításáért.

Április 17-én közadatigénylésben kértük ki a NISZ-től az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel a védettségi igazolványok előállítására (gyártás, megszemélyesítés, postai szolgáltatónak átadásra előkészítés) vonatkozóan kötött szerződést minden mellékletével együtt.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Május 10-én érkezett válasz: meghosszabbították a válaszadási határidőt 45 napra arra hivatkozva, hogy ha az Infotörvényben megszabott normál határidőben, 15 napon belül válaszolnának, az „a veszélyhelyzetre tekintettel kiadott kormányrendeletekben meghatározott intézkedésekkel összefüggésben Társaságunknál jelentkező többletfeladatok határidőben történő ellátását veszélyeztetné”. Június 2-án jött az újabb levél: a NISZ további 45 nappal meghosszabbította a válaszadást ugyanazzal az indokkal, mint májusban.

Akkori cikkünkben ezt írtuk: „A koronavírus-járvány miatti többletfeladatok valószínűleg a védettségi igazolványokkal kapcsolatos munkát jelentik, a kártyatulajdonosok adatainak lekérdezése és egyeztetése az ANY-nyel. Ennek ellenére nagyon érdekes, hogy egy olyan állami vállalatnál, aminek az a neve, hogy Nemzeti INFOKOMMUNIKÁCIÓS Szolgáltató Zrt., problémát okoz egy darab, minden bizonnyal pdf-ben vagy más elektronikus formában rendelkezésre álló szerződés elküldése. Ha valakiről, róluk azért joggal feltételezhetnénk, hogy egy pillanat alatt megírnak egy e-mailt és tudnak hozzá mellékletet is csatolni, nem kell nekik erre 90 nap (!) és extra erőforrás. De ezek szerint sajnos mégis.

A valóság azonban ennél is abszurdabb:

A 90 napos, vagyis 3 hónapos hosszabbítás után a NISZ július 16-án azt közölte, hogy nem adja ki a szerződést, mert abban a védettségi igazolványok biztonsági elemire (sic!) vonatkozó technikai információk találhatók”.

Teljesen nonszensz az egész, hiszen egyrészt ezért kár volt 3 hónapig halogatni az igénylésünket. Nyilván tudta már az elején is a NISZ, hogy nem akarja kiadni a szerződést, mert abban már akkor is benne voltak azok a „technikai információk”, amikre most hivatkoznak a megtagadás indokaként.

Másrészt pedig az Infotörvény 30. § (1) kimondja, hogy „ha a közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot is tartalmaz, a másolaton a meg nem ismerhető adatot felismerhetetlenné kell tenni”, vagyis ki kell takarni.

Ezt pedig jól tudják és bőszen alkalmazzák is az állami szervek és cégek: a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata például a CÖF-fel kötött támogatási szerződésekből épp azt a lényeges információt takarta ki, hogy mire is adott 170 millió forintot a kormány kedvenc szervezetének, Karácsony Gergelynek pedig nemrég komplett oldalakat satíroztak ki a Fudan Egyetemmel kapcsolatos papírokból.

Nem nyugszunk bele a NISZ válaszába, bíróságra megyünk a védettségi igazolványokkal kapcsolatos szerződésért.

Egyelőre annyit tudunk, hogy a 2021. február 12-i kormányrendelet szerint, ha valaki maga igényli a kártyát, vagy elveszíti az automatikusan kapottat, ezért azt pótolni kell, akkor „3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, amelyből 2000 forint a védettségi igazolvány előállítási költsége”.

Védettségi igazolványt az kap automatikusan és „ingyenesen”, akit beoltottak Magyarországon a koronavírus ellen, vagy igazoltan átesett a fertőzésen. Az oltottak kártyájának nincs lejárati dátuma, és rögtön az első vakcina után megkapják, a betegségből kigyógyultaké viszont csak 6 hónap. Az igazolványokat gyártó ANY Biztonsági Nyomda Erdős Ákos érdekeltsége, és a cég minden kormány alatt jelentős állami megrendeléseket kapott.

Erdélyi Katalin

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás