jóhiszemű befektetők

Kármentés Fidesz után: Erzsébetváros újraírná a Klauzál téri vásárcsarnok átépítéséről szóló szerződést

Mégsem elégedett maradéktalanul Niedermüller Péter polgármester azzal a szerződéssel, amit Erzsébetváros írna alá vendéglátós cégekkel a Klauzál téri piac átépítéséről. A végleges kontraktus szeptemberre alakulhat ki. A vásárcsarnokot hét éve 1,76 milliárdból újították fel, de a fideszes éra átgondolatlan műszaki és üzleti elképzelései miatt az ellenzéki vezetésű önkormányzat is csak örülhet, ha ráfizetés nélkül adhatja ki gebinbe – lehetőleg nem technodiszkónak – az épületet.

Társadalmi célú hirdetés

Az erzsébetvárosi önkormányzat megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy egyelőre ne kelljen aláírni azt a szerződést, amit a Klauzál téri vásárcsarnok átépítésével kapcsolatban a képviselőtestület július 2-i ülésén már elfogadott válaszolta Niedermüller Péter polgármester az Átlátszó kérdésére azon a lakossági fórumon, amit az üggyel kapcsolatban múlt pénteken délután a Király utcai K11 központban tartottak.

Az önkormányzat ezzel szemben arra fog törekedni, hogy a szerződés végleges formája a szeptemberi képviselőtestületi ülésen alakuljon ki, az irattervezet jelenlegi állapotát módosító javaslatok segítségével. A fórum két házigazdája, a DK-s Niedermüller Péter és a momentumos Bárdi Zsuzsanna alpolgármester egyetértettek abban, hogy szükséges a tervezetbe garanciákat beépíteni arra, hogy nem lesz technodiszkó vagy bulicsarnok a piac épületéből.

Ezzel megnyílik a lehetőség arra, hogy minden érintettnek megfelelő kompromisszum formájában rendeződjön a vásárcsarnok sorsa, amiből vendéglátós érdekkörök gasztropiacot csinálnának. Erről itt írtunk korábban.

Garanciák technodiszkó ellen

A Klauzál téri piac ügyében történt legújabb manőver érdekessége, hogy azzal Niedermüller maga ismeri el: a személyesen általa benyújtott korábbi tervezet nem biztosítja megfelelően a helyiek érdekeinek védelmét. Bárdi viszont sikert könyvelhet el, ugyanis a budapesti VII. kerületet irányító ellenzéki koalíció tagjai közül egyedül a Momentum képviselői szavaztak az előterjesztés ellenében.

Úgy tudjuk, hogy az ellenzéki együttműködésen belül eddig is a Momentum képviselőcsoportja kardoskodott amellett, hogy a kerület meghatározó, központi épületének sorsát évtizedes időtartamra meghatározó, százmilliós építési beruházásokról rendelkező döntés ne egy alig négyoldalas, leginkább általánosságokban és lehetőségekben fogalmazó szerződés formáját öltse.

„Garanciákat kell kikötni arra, hogy nem lesz technodiszkó, mert ha mégis, akkor az megalapoz egy szerződésfelbontást” jelentette ki Bárdi pénteken.

„Mi azon leszünk, hogy ezek a pótlólagos garanciák bekerüljenek az önkormányzat és a beruházó között kötött szerződésbe” tette hozzá.

Niedermüller Péter a lakossági fórumon emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki vezetésű erzsébetvárosi önkormányzatot a piac ügyében kötötték a korábbi, fideszes vezetéstől örökölt korábbi szerződéses viszonyok. „Mi ezt a szerződést nem szerettük” jelentette ki a polgármester, aki szerint a kerületnek nem volt más lehetősége, mint ezt a szerződést feljavítani.

A piac baja fideszes örökség

Az erzsébetvárosi önkormányzat a korábbi, fideszes érából nemcsak a vállalkozóhoz köthető cégek szerződéseit örökölte meg, hanem a Klauzál téri piac működtetésének gazdasági szempontból megoldhatatlan feladványát is hallottuk forrásainktól, amikor arra kerestük a választ: miképpen sündöröghetett a korábbi vezetés idején nyomulni kezdő Szini Béla a csarnok átalakítására vonatkozó elképzeléseivel a 2019-ben, immáron ellenzéki vezetéssel felállt új képviselőtestület közelébe.

Az elhanyagoltságnak és a tetőszerkezet beázásainak köszönhetően életveszélyessé vált csarnoképület felújítását 2014-ben rendelte meg 1,766 milliárd forintból az akkor a fideszes Vattamány Zsolt volt polgármester irányítása alatt álló budapesti VII. kerületi önkormányzat. A kivitelező a Laki Épületszobrász Zrt. volt, a munka végül 2015-re készült el.

Érdemes megemlíteni: az életveszélyre való hivatkozással gyorsítva lezavart, meghívásos eljáráson kiválasztott Laki Épületszobrász Zrt. azóta rendre felbukkan nagyértékű beruházások kivitelezőjeként, például a WHB-vel közösen.

A felújításról szóló döntést eleve nem kísérte komolyan vehető üzleti koncepció. 2015-ben például már javában folyt a rekonstrukció, amikor a felelős önkormányzati cég vezetője meglepődve szembesült a piacon korábban működő virágboltosnak azzal a problémájával, hogy az ő üzleti modelljéhez illeszkedő, néhány négyzetméteres bérleményt egészen egyszerűen nem terveztek az épületbe.

Elvetélt koncepció: 2021 nyarán is kong az ürességtől a Klauzál téri vásárcsarnok (fotó: Sarkadi Nagy Márton/Átlátszó)

A megrendelt műszaki tartalomban is voltak hiányok. Forrásaink szerint sem a szellőztetést, sem a hőszigetelés, sem az áramellátás kérdését nem oldották meg a szükséges színvonalon. A csarnok mai elektromos hálózata nem bírja el például azt, ha az összes boltos gépei be vannak kapcsolva. Nem véletlen tehát, hogy a jelenleg tervezett újabb építkezés éppen ezeket a problémákat törekszik orvosolni.

Miután a csarnok évekig kongott az ürességtől, a Vattamány-féle önkormányzat 2017-ben egy rendeletmódosítással megoldotta, hogy a bérlőknek ne kelljen külön üzemeltetési költségeket fizetni.

Politikai szempontból érthető a húzás: a 2019. őszi helyhatósági választások előtt a fideszes vezetésű kerület azt akarta láttatni, hogy egyre nyílnak az újabb boltok, volt értelme a csarnokfelújításnak. Az ellenzéki összefogás győzelme után felálló önkormányzat viszont azzal szembesült: a korábban megkötött, hátrányos szerződések akár tíz vagy több évre szólnak, így őt is kötik.

Ebben az időszakban jöttek létre azok a szerződések is, amelyeket a Szini Béla vendéglátós vállalkozó nevéhez fűződő két cég, az Andrássy 52 Kft. és a Pontoonka Kft. kötött a csarnokkal. Az Andrássy 52 Kft. 2018-ban több helyiség bérletére szerződött, a Pontoonka egy évvel később a földszinti nagy placc használatára, ahol rendezvényeket tarthat este 6 óra és éjfél között. Forrásaink szerint a mostani módosítások előnye, hogy ezekben a cégek vállalnák: mostantól beszállnak ezeknek a költségeknek a fedezésébe.

2019-ben még a költségvetésbe is bekerült az a végül elvetett ötlet, hogy az átépítéseket Vattamányék közpénzek terhére végezzék el, ugyanis „felmerültek igények, ahol mondjuk, konyha lesz”. Állítólag ez a terv is Sziniék javát szolgálta volna.

Az erzsébetvárosi ellenzéki vezetés tehát az eddiginél biztosan jobb feltételekkel adhatja a cégek kezébe a csarnokot. Niedermüller pénteken legalábbis úgy címezte a vendéglátós érdekkört, mint „a működtető, aki működteti ezt az egész intézményt”.

A helyiek már csak amiatt aggódhatnak, nehogy Erzsébetváros törököt fogjon Szini Bélával. 2010-ben a vendéglátós érdekeltségébe tartozó két üzlet az újbudai Allee bevásárlóközponttal keveredett biztonsági őrökkel és a lekapcsolt áramot pótló aggregátorzúgással tarkított díjvitába. A HVG akkori értesülései szerint Szini érdekeltségei hónapokig nem fizettek, majd az egyik érintett cég százmilliókra perelte a bérbeadót. A vita végkimenetelét sajnos nem ismerjük.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapképi grafika: Jeney Flóra Anna

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás