interjú

A korrupció helyett a korrupció felderítését büntetik – rabosították az átláthatósági tanácsnokot

Akár egy Örkény-novella címe is lehetne a történet, ami szerdán történt Budapesten: rabosították a kispesti átláthatósági tanácsnokot, miután leleplezte a vagyonkezelő igazgatójának spanyolországi villáját. A momentumos Paróczai Anikó interjút adott az Átlátszónak, és azt mondja, bár felháborítónak tartja a dolgot, egyáltalán nem ijedt meg, és tovább folytatja a munkáját.

Paróczai Anikó (Momentum), ősszel megválasztott kispesti önkormányzati képviselő, a kerület Egyenjogúsági és Átláthatósági Tanácsnoka szerdán a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy aznap kihallgatták és rabosították a rendőrségen, mert valaki feljelentette becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt egy  februári videója kapcsán. A törvény szerint a feljelentő csak az érintett lehet, vagyis a kispesti vagyonkezelő igazgatója, Kránitz Krisztián, akinek eltitkolt (vagyonnyilatkozatából kihagyott) spanyolországi villáját a Momentum megtalálta, és Paróczai a februári videóban bemutatta.

A korrupció után nyomozás közben rabosított átláthatósági tanácsnokkal történt eset, miszerint a korrupciógyanúba keveredett személy feljelenti a rendőrségen, és őt rabosítják, annyira abszurd, hogy ilyenre még a botrányos furcsaságokban bővelkedő magyar közéletben is ritkán van példa. Interjút készítettünk az eset kapcsán Paróczai Anikóval, hogy megtudjuk, milyen volt átélnie a rendőrségi procedúrát, és mik a tervei a jövőben.

Szerdán rabosítottak, mert valaki feljelentett becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt. Kiderült azóta, hogy valóban Kránitz Krisztián volt-e a feljelentő, a kispesti vagyonkezelő vezetője, akinek megtaláltad az eltitkolt spanyolországi villáját?

A becsületsértés miatti feljelentés biztosan magánszemélytől érkezett, ez pedig a vád természetéből fakadóan csak Kránitz Krisztiántól vagy az ő egyenesági leszármazottjától eredhet. A különleges adatokkal való visszaéléssel kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésre több információ, számomra például kérdéses, hogy milyen különleges adattal élhettem vissza, ha csak nyilvánosan elérhető dokumentumokat publikáltunk videóban és a posztban is.

Milyen volt a rabosítás, pontosan mi és hogyan történt?

Egy spanyol tengerparti villában azért jobban éreztem volna magamat egy szép nyári délelőtt. A viccet félretéve, körülbelül két hete beidéztek a 18. kerületi rendőrkapitányságra gyanúsítotti kihallgatásra személyes adatokkal való visszaélés ügyében. Az ügyről előzetesen nem mondtak el semmi konkrétumot, egészen szerda délelőttig kellett várnom, hogy kiderüljön: különleges adatokkal való visszaéléssel és becsületsértéssel gyanúsítanak. Természetesen én is és a jogi képviselőm is panaszt tettünk, majd a jegyzőkönyv kézhezvétele után közölték, hogy most sort kell keríteniük a rabosításomra. A rabosítás során alapvetően joguk van ujjlenyomat-vételre, DNS-mintavételre és fotózásra a bűnügyi nyilvántartásba vételhez – nálam csak fotók készültek.

Milyen érzés volt átláthatósági tanácsnokként végigcsinálni a procedúrát?

Sok mindenre gondoltam, amikor kineveztek Egyenjogúsági és Átláthatósági Tanácsnoknak, de arra nem, hogy majd azért hurcolnak meg, mert nyilvánosságra hozok mulasztásokat és felhívom a figyelmet a korrupció gyanújára. Ez szerintem felháborító és rendkívül méltatlan is. Már lassan 9 hónapja azon dolgozom, hogy előremozdítsam a kerületben a tisztánlátást, szorgalmaztam a botrányokban érintett cégek átvilágítását, azok átalakítását, személyek felelősségrevonását. Úgy gondolom azonban, hogy csak azok az önkormányzatok lehetnek átláthatóak, ahol valódi döntéshozói igény van erre.

A rendőrök kedvesek, semlegesek vagy szigorúak voltak?

A rendőrök rendkívül előzékenyek, kedvesek voltak velem. Ebben a helyzetben kifejezetten sokat segített az, hogy a rendfenntartó szervnél kellemes hangulatban telt az az egyébként abszurd helyzet, amikor is végighallgattam, hogy megsértettem Kránitz Krisztián becsületét.

A Facebook-oldaladra azt írtad, hogy a rabosítás ellenére sem félsz, és folytatod a munkád, mert egy olyan kerületben és egy olyan országban szeretnél élni, ahol nem a korrupció felderítését, hanem magát a korrupciót büntetik. Honnan ez a hatalmas elszántság?

Amióta az eszemet tudom, mindig kiálltam azokért a dolgokért, amikben hittem. Talán 12-13 éves lehettem, amikor aláírásgyűjtést szerveztem a szomszédságban, hogy azzal támogassam egy környezetvédő szervezet akcióját, ami az utakon átkelő teknősök megmentéséről szólt. De európai polgári kezdeményezést is vezettem már Magyarországon, ami egy jobb európai állampolgári ismereti oktatásért állt ki. Egyik ügy sem volt kitörő sikerként elkönyvelve, de kedvemet sem szegték. Számomra egyébként a mélypont a társadalmi szerepvállalásban 2017 volt, ekkor költöztem ki Franciaországba, ahonnan a Momentum miatt jöttem vissza. Tudtam, hogy tevékenyen részt kell vennem annak az országnak a formálásában, amelyben élni akarok.

Mi volt a legdurvább korrupciós ügy, amit eddig Kispesten találtál?

A közétkeztetés ügye bőven túlmutat Kispesten és egy országos hálózat kirajzolódásának tűnik – egy olyan oligopol piacot véltünk felfedezni, ahol két nagy cég kölcsönösen egymás kezére játssza a közétkeztetési közbeszerzéseket. Teszik ezt úgy, hogy a közétkeztetés egyre romló minőségéhez az egyre inkább dráguló ár párosul.

Mik a terveid a jövőben, és mennyire együttműködő veled az önkormányzat? Segítik vagy inkább szabotálják a munkádat?

Alapvetően a kompromisszukban és a konstruktivitásban hiszek, szeretném ha Kispesten megtörténne az önkormányzati cégek átvilágítása, és a cégstruktúrát is új alapokra helyeznénk. Tartom, hogy az őszi botrányban érintett személyek ügyében szükség van felelősségrevonásra, ezzel még a mai napig adós a kerületi vezetés. Úgy érzem egyébként, hogy ügyek mentén azért akadnak támogatói azoknak az céloknak, amiket a zászlómra tűztem, a hivatali dolgozók nagy része pedig szimpatizál velem. A már említett cégek átvilágítása és átalakítása mellett célom, hogy a következő költségvetés és az önkormányzati weboldal is átláthatóbb legyen.

Kérdezett: Erdélyi Katalin

Címlapkép: Paróczai Anikó/Facebook

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás