Környezetpusztítás

Felfüggesztették a Svábhegyi Szanatórium köré tervezett luxus lakópark építési engedélyét

A Fővárosi Törvényszék a Svábhegyi Szanatórium területére tervezett lakópark építési engedélyével kapcsolatban felmerült jogi ellenérvek elbírálásáig felfüggesztette az építési engedélyt. A fejleményről a „Nem kell lakópark a Svábhegyre” csoport számolt be. A beruházással kapcsolatban egy másik per is folyamatban van, amit a környezetvédelmi engedély szükségessége miatt indított el a Védegylet Egyesület. 

Támogatási kampány

Tavaly év végén számoltunk be arról, hogy felzúgtak a láncfűrészek a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, ahol jelentős lakópark-beruházás készülődik. A telken közel 950 darab fa található, ebből 220-ra kapott kivágási engedélyt a beruházó a hegyvidéki önkormányzattól, és a zöldfelület helyén luxusvillák épülhetnek.

Az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven 107 lakásos lakóparkot álmodott meg. A védett főépületet nem rombolhatják le, azt felújítják és benne közösségi tereket, valamint lakásokat fognak kialakítani, a hat különálló épületben pedig szintén luxuslakások lesznek.

„A sok bosszantó hír után örömmel osztunk meg Veletek egy jó fejleményt. A Fővárosi Törvényszék a Svábhegyi Szanatórium területére tervezett lakópark építési engedélyével kapcsolatban felmerült jogi ellenérvek elbírálásáig felfüggesztette az építési engedélyt”

– számolt be a Nem kell lakópark a Svábhegyre csoport a közösségi oldalán.

A  csoport jogi szakértőinek véleménye szerint a beruházónak a végzés alapján le kell  állítania a munkákat, amíg döntés nem születik. A „Nem kell lakópark a Svábhegyre” csoport tájékoztatása szerint az egyik érintett szomszéd fogadott ügyvédet és indított pert.

Az oldalra feltöltött videó tanúsága szerint a beruházó a tiltó végzés után még egy ideig folytatta a munkát. Pénteken viszont már azt tapasztalták a környéken lakók, hogy leálltak a munkagépek.

Az ügyben kerestük az építési engedélyt kiadó Észak-Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztályt: arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban fel lett-e függesztve az engedély. Választ Budapest Főváros Kormányhivatala küldött, ami azt közölte, hogy a feltett kérdéssel kapcsolatban ügyféli jogállás hiányában nem adhatnak tájékoztatást.

A Fővárosi Törvényszéket is megkerestük, akik megerősítették, hogy felfüggesztették a luxus lakópark építési engedélyét.

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az Ön által megjelölt ügyben a Fővárosi Törvényszék 2021. január 14-i végzésével azonnali jogvédelem keretében elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát az alperes BP/2605/00160-25/2020. számú döntésének végrehajtása vonatkozásában.”

– írták levelükben.

A beruházással kapcsolatban egy másik per is folyamatban van, ez a környezetvédelmi engedély miatt folyik. A kormányhivatal ugyanis 2020. májusában megállapította, hogy a tervezett tevékenységnek jelentős környezeti hatása nincs.

Ezzel a döntéssel pedig felülbírálta az elsőfokú hatóságként eljáró járási hivatal döntését, ami 2019-ben megállapította, hogy a Buda Hills villapark létesítésére engedély nem adható. A 2019-es határozat ellen a törvényes határidőn belül fellebbezett a beruházó E10 Project Kft.

Részlet a kormányhivatal 2020-as határozatából

A Védegylet az EMLA Egyesület segítségével támadta meg bíróságon a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának a határozatát. Azt, amiben megállapították, hogy a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása – tudtuk meg Kiss Csabától, az EMLA Egyesület ügyvédjétől.

Svábhegyi Szanatórium – Pest Megye Másodfokú Határozat 20200513 by atlatszo on Scribd

A Semmelweis Egyetem féláron adott túl a telken

A civilek korábban petíciót is indítottak a lakópark ügyében: a közel 110 lakásos lakópark felépítése ellen 2019 tavasza óta küzdenek. Tiltakozásuk oka a jelentősen megnövekedő autós forgalom ( több mint 200 autó pluszban), a csökkenő zöldterület, továbbá az építkezés miatt évekig tartó jelentős zaj-és porszennyezés.

A Semmelweis Egyetem 2010-ben értékesítette a 35 ezer négyzetméteres területet, a korábban kért 4 milliárd forint alig feléért, mondván az önkormányzat nem járult hozzá a bővítéshez. A telket a szabályozás szerint jóval sűrűbben lehet beépíteni, mint a környező területeket: itt 10% helyett 15%-os beépítés lehetséges, illetve a zöldfelület minimális arányát 80% helyett 65%-ban határozták meg. A kerületi szabályozás azonban 2018-ban mégis módosult, így lehetővé vált a terület harmadának beépítése. Tulajdonosa rögvest túl is adott rajta – természetesen több milliárdos felárral. Az új befektető a részben külföldi tulajdonú E10 Project Kft lett.

220 fát vágnak ki a Svábhegyi Szanatórium köré tervezett luxus lakópark miatt

Felzúgtak a láncfűrészek karácsony előtt a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, ahol jelentős lakópark-beruházás készülődik. A telken közel 950 darab fa található, ebből 220-ra kapott kivágási engedélyt a beruházó – a zöldfelület helyén luxusvillák épülhetnek. [caption id=


Zsilák Szilvia

Címlapkép: A Buda Hills lakópark látványtervei. (Forrás: eotvos12.hu)

Megosztás