dezinformáció

Heti dezinfó – Az 5G chipet rejtő vakcinától a „rémhíreket terjesztő” ellenzéki médiumokig

A 2021-es év is erősen indult a dezinformációs narratívák szempontjából. Ezúttal taroltak a koronavírus vakcinával kapcsolatos összeesküvés-elméletek, de azt is megtudhattuk, hogy milyen Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlási eszközökről rántja le a leplet a Nézőpont Intézet. Heti dezinformációs összefoglalónk.

 

Támogatási kampány

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo az elmúlt hét során összesen 91 álhírt azonosított, amelyek jellemzően Amerikát, Ukrajnát, illetve az EU-t támadták. A fő téma ugyanakkor továbbra is a koronavírus volt.

A Kreml-barát médiumok ismét vakcina-háborút emlegetnek a Szputnyik V oltóanyag kapcsán, azt állítva, hogy a Nyugat dezinformációs kampányokat indított ellenük, és az orosz vakcinát kizárólag a származási helye miatt támadják. A cél nyilvánvalóan nem más, mint Oroszország hiteltelenítése a Nyugat szemében. Néhány álhír azonban még ennél is tovább megy, és arról számol be, hogy az ukrán hatóságok azért utasították el a Szputnik V megvásárlását, mert a lakosság megölését tervezik.

Az Ukrajnával foglalkozó dezinformációs mesék népszerűségét az is mutatja, hogy a héten megjelenő álhírek több mint felét ennek az országnak szentelték.

Forrás: EUvsDisinfo

Másik érdekesség, hogy a nacionalista Tsargrad.tv oldal meghirdette az „év ruszofóbja” nevet viselő szavazást, aminek külföldi győztese Törökország elnöke lett, méghozzá azért, mert nem ismeri el a Krím-félsziget annektálását. A belföldi oroszellenesek listán pedig Alekszej Navalnij „ellenzéki blogger” kapta az igen előkelő második helyet összesen több mint 24 ezer szavazattal.

Az oltóanyagok iránti élénk érdeklődést az a december végén megjelent összeesküvés-elmélet is jól demonstrálja, amit a HVG szúrt ki. A konteó arról igyekszik végérvényesen meggyőzni az embereket, hogy a koronavírus elleni vakcinában 5G chip található. Az oltásellenesek körében már régóta terjed ez az igencsak abszurd feltételezés, amely szerint a vakcinát az emberek lehallgatására, nyomon követésére fogják használni, végső soron pedig a beoltott lakosság irányítása, és feltétlen engedelmességre bírása a cél.

Forrás:Twitter

Ezúttal azonban „meggyőző” bizonyítékok bemutatása helyett elég furcsa szituációba keverték magukat a fanatikusok, ugyanis a leleplezést ígérő, a vakcinákban található 5G chip áramköreit bemutató ábra valójában egy gitárpedál kapcsolási rajzát mutatja be. A Mashable szerint elképzelhető, hogy a rajzot szándékosan készítette valaki, ugyanakkor az eset ettől függetlenül tökéletesen példázza, miért tekinthető problémásnak, hogy sokan gondolkodás nélkül osztják tovább a véleményüket megerősítő tartalmakat, anélkül, hogy meggyőződnének azok valóságtartalmáról.

Bár az ehhez hasonló tartalmak abszurditásuk miatt nevetségesek lehetnek, nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy más veszélyeket is rejthetnek: az oltásellenesség magas aránya ugyanis nemcsak hazánkban jelent problémát a felmérések szerint, az összeesküvés-elméletek pedig csak tovább erősíthetik az oltási hajlandóság aláásását.

Ezt igazolja az a január 4-i eset is, amikor is egy amerikai gyógyszerész több mint 500 dózist próbált megsemmisíteni a koronavírus ellei vakcinából. Később azzal indokolta tettét, hogy meggyőződése szerint az oltóanyag az emberi DNS mutálódását idézi elő, de kiderült, hogy más összeesküvés-elméletek sem idegenek tőle.

Az EUvsDisinfo szerint az idei évben is várható azoknak a dezinformációs narratíváknak a visszatérése, amelyek a Nyugat hanyatlására és az alapvető erkölcsi értékek demoralizálódására figyelmeztetnek, és zsarnokságot kiáltanak. Egy másik, gyakori Kreml-barát stratégia a konkrét tagadás, a „nincs rá bizonyíték” mottó hangsúlyozása az Oroszországra nézve kompromittáló ügyek kapcsán, és ez valószínűleg 2021-ben sem fog sokat változni.

Hazai dezinfó

A nemzetközi dezinformációs mesék mellett a hazai színtéren is találhatunk figyelemre méltó álhíreket a közelmúltból.  Erre jó példa a Nézőpont Intézet decemberben közzétett elemzése, ami a jogállamisági kritériummal kapcsolatos magyar-lengyel vétó, majd végül kompromisszum születéséről szólt.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az írás ígérete szerint 8 pontban mutatja be a Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlás eszközeit, amelyek a 2022-ben esedékes parlamenti választásoknál is visszaköszönhetnek.

Az elemzés szerint „a tét nem az Unió költségvetése, hanem az EU irányítása volt az elmúlt hetek küzdelmében. A balliberális hálózat Brüsszelben ezalatt minden eddiginél nagyobb támadást indított a szuverenitásvédő lengyelekkel és magyarokkal szemben.”

A mindössze 5 oldalas iromány elsősorban hazai, kormánykritikus médiumok cikkeire való hivatkozással támasztja alá állításait, amelyek között nem meglepő módon szerepel a Soros-terv említése is, hiszen a narratíva szerint a magyar származású spekuláns mindent elkövetett a szabadon választott magyar kormány elleni fellépés érdekében.

Ezen kívül a rémhírterjesztés témájával is kiemelten foglalkozik az elemzés, de az első pont például azt bizonygatja, hogy a hazai és nemzetközi ellenzéki lapok hogyan próbáltak meg éket verni a magyar-lengyel szövetségbe.

Emellett olyan „álhírekről” is beszámol, amelyek az elemzés szerint azt terjesztették, hogy a kormány az EU-ból való kilépésre készül. Ebben az esetben a hivatkozott Szabad Európa-cikk ugyanakkor a vádaskodással ellentétben már a bevezetőben arról ír, hogy egy „hunxit” igen valószínűtlen lenne.

Deutsch Tamás, valamint Szájer József ügye is említésre kerül a szövegben, az 5. pont ugyanis azzal foglalkozik, hogy „komoly lépések történtek a magyar kormánytöbbséget biztosító Fidesz politikai diszkreditálására és ellehetetlenítésére”.

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

Megosztás