tényfeltáró újságírás

A Direkt36 és a G7.hu újságírói nyerték az idei Transparency-Soma Díjat

Panyi Szabolcs, a Direkt36, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán, a G7.hu újságírói megosztva nyerték el az idei Transparency-Soma Díjat a tavalyi év legjobb tényfeltáró cikkeiért. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át hétfő délután. 

Támogatási kampány

A Direkt36 díjazott cikke a német-magyar kapcsolatok történetének elmúlt bő két évtizedét tárja fel részletesen, nyomon követve a gazdasági és politikai érdekek összefonódását.

Így fűzte be Orbán Európa nagyhatalmát

2017 októberében Frankfurt legmagasabb felhőkarcolójának egyik felső emeletén, egy üvegfalú teremben rendezett fogadáson gyűlt össze a német és nemzetközi üzleti és politikai élet több fontos szereplője. A rendezvényen az egyik német autógyártó cégcsoport egyik felsővezetője már a sokadik pohárnál járt, és kezdett egyre jobban belemelegedni a történetekbe, amikkel a körülötte állókat szórakoztatta.

A G7 díjazott cikksorozata pedig a magyar gazdaságban meghatározó befolyással rendelkező Rahimkulov-család magyarországi érdekeltségeit, továbbá társasági adókedvezményekkel kapcsolatos visszaéléseit tárta fel.

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt | G7 – Gazdasági sztorik érthetően

Miután tavaly bemutattuk, hogyan ér össze néhány lépésben a Borkai-ügy a Fidesz legfelsőbb körével, több forrásból is úgy értesültünk, hogy a történet egyik mellékszereplője épp egy szállodaeladási ügylet kellős közepén van. Az elbeszélések szerint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatait fizető üzletember három hotelt készült értékesíteni Mészáros Lőrincnek.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 25 pályamunka közül választotta ki a legjobbakat. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség. A díjátadó ünnepségen a győztes cikkek szerzői átvették az oklevelet és az ezzel járó 500-500 ezer forintos pénzjutalmat.

A zsűri a díjátadón méltatta azokat a pályázatokat, amelyek a mezőnyből való kiemelkedésüknek köszönhetően a döntőbe, „shortlistre” kerültek. Elismerő említésben részesült az Átlátszó két újságírója, Horn Gabriella és Németh Dániel azokért a cikkekért, amelyekben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott, Horváth Csaba és Mázsár Tamás, a 24.hu szerzőinek a Magyar Turisztikai Ügynökség rendkívüli támogatásait bemutató cikkei, továbbá a Hvg.hu szerzőinek (Dezső András, Joó Hajnalka, Oroszi Babett, Windisch Judit) a kínai egészségügyi eszközök beszerzéséről szóló cikksorozata, Galavits Patrik, az Azonnali.hu szerzőjének a Magyar Táncművészeti Főiskolán történt visszaéléseket bemutató cikksorozata, valamint Sajó Dávid, a Telex.hu újságírójának a raktárkoncertekkel kapcsolatos visszásságokat feltáró cikke.

A fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére a barátai által alapított Transparency-Soma Díjat idén a 20. alkalommal adták át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Az évente a legjobb oknyomozó cikkekért odaítélt elismerést korábban az Átlátszó több újságírója is elnyerte.

Transparency-Soma Díjjal jutalmazták az Orbán magánrepülőgépezéséről szóló cikkünket

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át pénteken este, Budapesten.

Megosztás