Egyéb

Első fokon megnyertük az MTVA ellen indított pert – ki kell adniuk az Antenna Hungáriával kötött szerződéseket

 

Nagyon gyorsan, rögtön az első tárgyalási napon ítélethozatallal lezárta első fokon a bíróság azt a pert, amit azért indítottunk, hogy megtudjuk, milyen szerződéseket kötött az MTVA az Antenna Hungáriával. A dokumentumokat azért kértük ki, mert szeretnénk tisztán látni a mobil közvetítőkocsik ügyében. Úgy tudjuk ugyanis, hogy az állami médiát évi 80 milliárd forintból előállító MTVA műsorai egy részét az Antenna Hungária nevű, eddig főként műsorterjesztéssel foglalkozó állami cég közreműködésével gyártja le – nyilvános verseny nélkül. 

Előzmény

Milliárdok nyomában – bepereljük az MTVA-t az Antenna Hungáriával kötött titkos szerződések miatt

„Örülök, hogy belementetek ebbe az MTVA-AH sztoriba. Alapvetően az a baj, hogy az állam megint belenyúlt egy olyan piacba, ami jól elvolt nélküle is. Az AH előtt volt 4-6 magáncég, akik rendelkeztek ilyen technikával, plusz az MTV-nél és a Dunánál is volt 2-3 autó. Ki lehetett szolgálni a TV-k és a piac igényeit is. Aztán jött a gyanu, (majdnem) mindenkit kinyomtak, hogy valakinek jó legyen”

A fenti mondatokat közvetlenül azután hallottuk egy piaci szereplőtől, miután megjelent cikkünk az MTVA és az Antenna Hungária közötti furcsa ügyletekről.

Közvetítőkocsis bizniszek

A történet tavaly év végén kezdődött. Ekkor keresett meg egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes forrás, aki hosszú éveken át egészen közelről rálátott a közmédiánál zajló eseményekre. Azért akart velem beszélni, hogy elmondja, érdemes lenne az MTVA és az Antenna Hungária közötti szerződéseket alaposan megvizsgálni. Az MTVA műsorainak gyártásában ugyanis ma már saját közvetítőkocsijaival részt vesz az Antenna Hungária is.

Már akkor felmerült, hogy ezzel nagyon sokan rosszul járnak.

„Az egész arra megy, hogy a piacon levő minden céget bedaráljanak, monopol-helyzetbe kerüljön és megkerülhetetlenek legyenek nemcsak az országban, hanem a térségben” – fogalmazott forrásom.

Miután az MTVA-tól hiába kértük a szerződéseket és azok mellékleteit, pert indítottunk. A bíróság elsőfokon kimondta: az MTVA-nak ki kell adnia a szerződéseket és azok mellékleteit.

Az MTVA üzleti titkai

Az állami médiát évi 80 milliárd forint közpénzből előállító MTVA a tárgyaláson arra hivatkozott: azért nem adja ki a szerződéseket, mert azok szerintük üzleti titkot képeznek, amelyek ha kiderülnek, akkor az MTVA a többi piaci médiapiaci szereplővel szemben behozhatatlan hátrányba kerülne.

„S a továbbiakban előnyös megállapodások megkötésére objektíven soha nem nyílna lehetőség” – érveltek.

Az Átlátszó szerint viszont a helyzet e tekintetben elég egyértelmű. Az MTVA közpénzekkel gazdálkodik, ezért közfeladatot ellátó szervezetnek minősül, így mindaddig ki kell adnia az ilyen jellegű adatokat, amíg konkértan nem tudja bizonyítani, hogy miben és mennyiben sértené a köz érdekeit a szerződések nyilvánossága.

Az első fokú bíróság nekünk adott igazat, és kimondta, hogy ezek a szerződések nyilvánosnak minősülnek. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy meg is kaptuk őket, az MTVA ugyanis fellebezhet – és ha az eddigi gyakorlatot nézzük, akkor ezt meg is fogja tenni.

Oroszi Babett

Megosztás