közbeszerzés

Csak egy ellenfele volt a 4iG-nek a MÁV 900 milliós tenderén, és az is érvénytelen ajánlatot tett

Bár Jászai Gellért cégének volt egy versenytársa az állami vasúttársaság 900 millió forintos közbeszerzésén, valódi verseny mégsem alakult ki a munkáért. A Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. ajánlata ugyanis érvénytelen lett, mert banális hibákat vétett a pályázatában. Még az uniós adószámot és a képviselő születési adatait sem töltötték ki, pedig nem kezdők: évi nettó 2-3 milliárd forint az árbevételük. A cég tulajdonosa a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., Pintér Sándor belügyminiszter volt őrző-védő vállalkozása, ami szintén több közpénzes munkát nyert már.

Jászai Gellért az évekkel ezelőtt összeomló SCD-alapítója volt. Ahogy a 24.hu is megírta, az SCD-csoport a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit (Siotour, Zalatour, Balatontourist), amelyekkel kempingek, diákszállások, hotelek kerültek az SCD-hez, azonban a cégcsoport 2011 nyarára gyakorlatilag szétesett.

Aztán Jászai Gellért Mészáros Lőrinc jobbkeze lett: a Konzum-csoport képviseletében megvette Mészárosnak a Hunguest szállodaláncot az állami tulajdonú Eximbank hiteléből, majd a Balatontouristot is. Jászai 2019 áprilisáig a Konzum és az Opus igazgatóságában ült, onnantól pedig az Opus által tavaly megvásárolt 4iG Nyrt. vezérigazgatója lett, júniusban pedig a cég főrészvényesévé vált.

A 444 megírta, hogy a 4iG alig fél évvel azután nyereséges lett, hogy Mészáros Lőrinc megvásárolta. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy egymás után kapta a cég a hatalmas állami megbízásokat. A sikerszéria azóta is töretlen, hogy Jászai Gellért lett a 4iG tulajdonosa. Ma épp azt jelentették be, hogy a 4iG és az általa nemrégiben megvásárolt T-Systems nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. nettó 11,1 milliárd forintos közbeszerzését.

Jászai Gellért IT-cégei sorra nyerik a közpénzes munkákat

Ez a nap sem telik el anélkül, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető cégek ne nyernének valamilyen közbeszerzésen. Ezúttal a BKK, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal bízta meg Mészáros jobbkezének, Jászai Gellért IT-cégeit különböző beruházásokkal.

Mivel a cég nyílt részvénytársaság, köteles nyilvánosságra hozni az általa elnyert közpénzes munkákat. Nemrég arról számolt be a honlapján, hogy a MÁV Zrt. vagyonvédelmi rendszereinek telepítésére, üzemeltetésére, karbantartására és javítására vonatkozó tendert nyerte meg uniós, nyílt eljárás keretében lefolytatott közbeszerzési eljárás során. A keretmegállapodás értéke nettó 900 millió forint, időtartama 3 év.

A magyar közbeszerzési adatbázisban elérhetők a kapcsolódó dokumentumok, amikből kiderül, hogy pontosan miként is nyerte el Jászai Gellért cége a megbízást. Nagyon könnyen.

Valóban uniós és nyílt eljárás volt, vagyis bárki jelentkezhetett a munkára. A 4iG-nek azonban csak egy ellenfele volt, a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft., de az ő ajánlatuk érvénytelen lett, mert banális hibákat vétettek benne. Például nem írták bele a cég uniós adószámát, és a képviselő születési adatait sem.

Az ajánlatok értékelése itt olvasható (PDF), az ötödik oldaltól sorakoznak a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. pályázatának hiányosságai.

A Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. ajánlatának értékelése

Ezek a banális hibák különösen meglepők annak fényében, hogy nem egy garázsbétéről van szó, hanem egy sikeres, nagy cégről.

A Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. ugyanis az elmúlt 5 évben egyre nagyobb forgalmat bonyolított. Nettó árbevétele 2014-ben 1,6 milliárd, 2015-ben 1,7 milliárd, 2016-ban 1,9 milliárd, 2017-ben 2,5 milliárd, 2018-ben pedig közel 3,2 milliárd forint volt.

A cég tulajdonosa a Civil Biztonsági Zrt., Pintér Sándor belgyminiszter volt őrző-védő vállalkozása, ami elég sok közpénzes megbízást nyert már.

Egy 2015-ös szerződés értelmében például a Civil Biztonsági Zrt. leánycégével, a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft.-vel, valamint a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft.-vel közösen látja el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő saját, bérelt és kezelt ingatlanjainak komplex vagyonvédelmét egész Magyarországon. A megállapodás idén lejárt, az új eljárás pedig a napokban zárult le: a Civil Biztonsági Zrt. valamint a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. nyerte más cégekkel együtt, közös ajánlattevőként.

A MÁV tenderén azonban sajnos nem sikerült jó ajánlatot benyújtania a Civilnek, így ott a 4iG lett a befutó.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Vonatok a Keleti pályaudvaron (fotó: Átlátszó/Szakál Szebáld)

Megosztás