ez már az ítélet

A szavazás előtt adott hírt egy testületi döntésről a budakeszi önkormányzati lap

Különös párbeszéd alakult ki a Budakeszi önkormányzat, pontosabban a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. által kiadott Budakeszi Hírmondó, havonta megjelenő lap Facebook-oldalán 2020. február 27-én. A lap által közzétett hírre reagálva egy ellenzéki képviselő arról panaszkodott, hogy az újság már aznap délelőtt megírta nyomtatott változatában három pályázat kiírását, pedig a testület csak délután szavazott ezekről.

Hargitai Zsuzsanna önkormányzati képviselő (a Budakörnyék Fejlődéséért Egyesület nevében indult az októberi választáson, a DK tagja) úgy mesélte el a történetet az Átlátszónak, hogy még a testületi ülésen, délelőtt a kezükbe kapták a kéviselők az önkormányzati lap új, márciusi számát. Mivel nap közben az ülésen dolgoztak, Hargitai csak délután nyitotta ki a lapot és látta benne megdöbbenve, hogy három pályázat kiírását kész tényként publikálta az újság, holott a testület (3 ellenzéki, 1 független és 7 kormánypárti képviselővel) csak aznap délután szavazott ezekről. Hargitai ekkor jegyezte meg a Budakeszi Hírmondó Facebook-oldalán a pályázatokról hírt adó poszt alatt, hogy:

„A szépséghibája a dolognak csupán annyi, hogy előbb jelent meg a pályázati felhívás, mint hogy a képviselőtestület meghozta volna ezekről a döntést! Legalább a demokrácia látszatát fenn kellene tartani!”

A lap nevében erre adott válaszában a lap egyik szerzője, Sükösd Levente azzal érvel, hogy ők „az előzetes támogató állásfoglalásokra” alapozva adták le a nyomdatervet, arra készülve , hogy a testületi szavazás eredménye alapján módosítják esetleg a vonatkozó oldalt a lapban, mert a nyomtatás a testületi ülés vége után indult volna el, „de ez nem így történt, hamarabb készült el a lap, ezért osztottuk ki a képviselőknek.”

A három pályázatból egyet Nemzeti Összetartozás Emlékhely létrehozására, egyet „Trianoni történeteink” címmel a határon túlról Budakeszire érkezett magyar lakosság történetének kutatására, egyet pedig Budakeszi múltjának képzőművészeti feldolgozására írtak ki. (Budakeszin van már egy „Magyar Nemzeti Himnusz-szobor” és egy „Minden Magyarok Zászlaja – Országzászló” is.)

Az Átlátszó úgy tudja, hogy Budakeszi vezetése eredetileg a testületi ülés elé akart terjeszteni egy olyan tervet is, hogy félmillió forintért önkormányzati forrásból egy olyan helytörténeti mesekönyvet kapnának a helyi alsós diákok ingyen, amit a Táltoskönyvek Kiadó ad ki. (Ők jegyzik például a „Rovásírás gyerekeknek” című kötetet is.) Ez a terv végül kikerült a február 28-i testületi ülés el terjesztett napirendi pontok közül.

A február 27-i testületi ülés döntött annak a természetvédelmi területnek (Álomvölgy) a védelem alá helyezéséről is, melyről korábban az Átlátszó is írt.

Folytatódik az építkezés, természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a budakeszi Álomvölgyben

Természetkárosítás gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen Budakeszi Álomvölgy néven ismert területe kapcsán – tájékoztatta az Átlátszót a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A Natura 2000-es védettséget élvező területről korábban megírtuk, hogy az ott májusig érvényben lévő változtatási tilalom ellenére kutat fúrtak, elektromos- és vízvezetékeket fektettek, árkokat ástak, fákat és cserjéket is kivágtak.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás